Padá vám aplikace Facebook? Víme jak to opravit!

aplikace-facebook-pada-rese

V noci na pátek si začalo mnoho uživatelů aplikace Facebook stěžovat na její nefunkčnost. Místo kýžených příspěvků na oblíbené sociální síti se zobrazuje jen hláška „Aplikace Facebook přestala pracovat.“ Naštěstí řešení této nepříjemné situace je poměrně jednoduché.

Svou nepříjemnou zkušenost uživatelé Facebooku často ventilovali na sociální síti Twitter, krátké vlákno je také na Redditu. Také redaktoři serveru VentureBeat zaznamenali tyto problémy s mobilní aplikací pro Android. Bylo zřejmé, že se jedná o potíže poněkud většího rázu.

Padající aplikace Facebook byla tématem na Twitteru Padající aplikace Facebook byla tématem na Twitteru

Jak vyřešit pády aplikace Facebook?

Dobrou zprávou je, že k eliminaci pádů aplikace stačí poměrně málo. Řešení bylo objeveno víceméně náhodou: Facebook totiž padal jen některým uživatelům. Bližší zkoumání ukázalo, že ti, kterým aplikace funguje, mají novější verzi s číslem 108.0.0.17.68. Problémy se spuštěním hlásili uživatelé starší verze 107.0.0.19.337. Logicky tedy existovala souvislost s verzí klientské aplikace. Následně několik uživatelů provedlo ruční aktualizaci aplikace a Facebook jim opět začal fungovat. Dalším uživatelům pomohlo vymazání dat aplikace a mezipaměti (více o této operaci můžete najít v našem článku Kdy použít funkci Vymazat data, a kdy Vymazat mezipaměť?).

Další uživatelé však hlásí, že jim aplikace padá i po aktualizaci, případně že nová verze značně vybíjí baterii. V tomto případě nejčastěji pomohla úplná odinstalace a opětovná instalace.

Facebook aktualizuje svou mobilní aplikaci poměrně často, obvykle se to však obejde bez problémů. Málokdy však poskytuje seznam provedených změn, takže můžeme jen spekulovat, že se v poslední verzi objevila nějaká nová funkce, kterou starší verze nepodporuje. Neošetřená výjimka pak vedla místo ignorování chyby vedla rovnou k pádu programu.

Server VentureBeat kontaktoval provozovatele sociální sítě se žádostí o vyjádření. Facebook odpověděl, že problém by měl být vyřešen, nicméně neuvedl nic o možné příčině.

Jak aktualizovat Facebook na poslední verzi?

Pokud nemáte zapnuté nebo z nějakého důvodu (ještě) neproběhly automatické aktualizace aplikací, otevřete Obchod Play a přes postranní nabídku přejděte do sekce Moje aplikace a hry. Zde se na záložce Nainstalováno podívejte, zda je dostupná aktualizace aplikace Facebook. Pokud ano, otevřete ji a stiskněte tlačítko Aktualizovat.

Jestliže novou verzi nemáte a ani se vám nenabízí v Obchodě Play, pak si můžete stáhnout instalační balíček verze 108.0.0.17.68 ze serveru APKMirror. V takovém případě je však nutné v systémovém nastavení povolit instalaci aplikací ze zdrojů třetích stran.

Chcete-li znát podrobnosti o tom, co nová verze přináší, doporučujeme pročíst aktualitu Aktualizace Facebooku přináší očekávanou funkci Slideshow.

Zaznamenali jste pády aplikace Facebook? Podělte se o své zkušenosti!

Zdroj: venturebeat.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)