Aplikace AnTuTu Officer odhalí, zda není váš telefon kopie

Antutu officer titul

Narazit v internetových obchodech na kopie telefonů všech trochu zvučnějších značek není v dnešní době nic zvláštního. V tom lepším případě jste s faktem, že kupujete pouze kopii a nikoli originál, seznámeni ještě před nákupem samotným. Existuje však mnoho nepoctivých obchodníků, jenž takovéto kopie vydávají za originály. Bohužel tuto skupinu obchodníků nereprezentuje pouze pár bezejmenných mezinárodních eshopů původem z Číny. Na padělky lze narazit i ve známějších obchodech s mezinárodní působností. Zrovna tak na ně můžete narazit i u nás a to jak na různých aukčních či bazarových serverech, na první pohled seriózních eshopech, ale dokonce i v kamenných obchodech. Některé kopie mohou být dokonce natolik přesvědčivé, že je od originálu jen stěží rozeznáte a i sám prodejce tak může být v celé záležitosti nevinně.

Tento problém v minulosti řešilo čínské Xiaomi, které nakonec přišlo s aplikací AntiFake, která kopii spolehlivě odhalí. Nyní s podobnou aplikací, avšak pro telefony všech značek, přichází i tvůrci populárního AnTuTu Benchmarku. Aplikace AnTuTu Officer otestuje, zda bezpečnostní parametry vašeho telefonu odpovídají normám. Zjistí, zda nebyly upraveny hardwarové parametry a zda se tedy nejedná o padělaný telefon. K tomu všemu využívá i nashromážděná data na serverech AnTuTu. Tvůrci aplikace upozorňují, že pokud do vašeho zařízení nelze nainstalovat žádnou z aplikací AnTuTu, nebo nelze naskenovat QR, je zde vysoká pravděpodobnost, že je právě váš telefon padělek.

Jak se aplikace používá?

K ověření pravosti našeho telefonu budeme potřebovat krom samotného testovaného zařízení s nainstalovanou aplikací AnTuTu Officer také druhé zařízení s internetovým připojením. Například druhý telefon, tablet nebo počítač. Autoři aplikace ještě dodávají, že by se mělo jednat o „spolehlivé“ zařízení, tedy není příliš vhodné použít například druhý smartphone, o jehož původu nejsme také úplně přesvědčeni. Použití aplikace samotné je opravdu velmi jednoduché. Stačí aplikaci nainstalovat z Google Play a ta nás ihned po spuštění informuje, abychom na druhém zařízení zadali adresu y.antutu.com.

AnTuTu Officer1 AnTuTu Officer web
úvodní stránka aplikace a web s QR kódem

V prohlížeči se zobrazí QR kód a ten za pomoci aplikace AnTuTu Officer naskenujeme. Poté začne aplikace ověřovat pravost našeho telefonu a komunikovat se servery AnTuTu. Po chvíli se v aplikaci zobrazí oznámení, že je test dokončen a jeho výsledek se dozvíme v prohlížeči, ze kterého jsme skenovali QR kód.

AnTuTu Officer3 AnTuTu Officer5
průběh testování v aplikaci
AnTuTu Officer web3
Takto to vypadá, pokud je testované zařízení originál, jak obrazovka vypadá v opačném případě jsme se nedozvěděli, naštěstí…

AnTuTu jsme odzkoušeli na LG G2 s custom rom CloudyG3 2.0 běžící na Androidu 4.4.2. Aplikaci tedy nečiní problém ani telefon s neoriginálním softwarem.

Pokud se nám tedy dostane do rukou kopie nějakého smartphonu, aplikace AnTuTu Officer nám ji pomůže odhalit. Ve většině případů už však bude příliš pozdě – iluze o tom, že si obchodník takový telefon vezme zpět a peníze nám vrátí si opravdu raději nedělejme. U známých tuzemských prodejců by problém s kopiemi být neměl. O něco větší nebezpečí hrozí při nákupu od jednotlivce či některých překupníků čínského zboží. Největší nebezpečí však hrozí bezesporu u čínských e-shopů. V jejich případě je třeba si před nákupem najít reference o daném obchodě a neskočit hned po první lákavé nabídce. Mezi čínskými obchody lze najít spoustu poctivých, nabízející kvalitní zboží a služby za přijatelnou cenu.

db1cc66a8b2097e56a0c6de8f73ad0cf?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Setkali jste se již s kopií nějakého smartphonu či tabletu? Jaké s nimi máte zkušenosti?

Zdroj: AndroidCommunity.com.

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)