Proč byste mohli na Androidu potřebovat antivirový program?

original

Patrně všichni se zabýváme otázkami bezpečnosti, ať už se jedná o zabezpečení našich domovů, autosedačku pro potomka, nebo sledování původu potravin, které konzumujeme. Je součástí lidské přirozenosti chránit sebe sama před potenciálním nebezpečím. Dnes se již sice nemusíme obávat útoku divé zvěře, tedy alespoň ne v takové míře, jako naši prapředci, nicméně přítomnost predátorů je stále velice reálná. Jak se naše existence stává v některých směrech složitější, hrozby nemizí – pouze mají jinou podobu a často také odlišný cíl. Patrně se nemusíme bát toho, že by nám krvelačný tygr chtěl ukrást v našem rychlém občerstvení hamburger, nicméně například taková platební karta může být pro nekalé živly zajímavým cílem.

Patrně všichni se zabýváme otázkami bezpečnosti Patrně všichni se zabýváme otázkami bezpečnosti

Kybernetické útoky, hackeři a krádeže identity jsou obraty, které uslyšíte a budete číst v médiích asi každý den. Vždy je ale nutné si uvědomit, že ve většině publikovaných případů se jednalo o hrozby, na které uživatelé zpravidla ani teoreticky neměli šanci narazit. Vždy je dobré pokládat si při čtení takových článků otázku: komu je šíření takové informace ku prospěchu? Pokud například zpráva uvádí jednoduchý způsob, jak se bránit, pak je určitě důvěryhodnější, než končí-li konstatováním, že jedinou účinnou ochranou je antivirový program firmy XY (zpravidla té samé, která zprávu vydala a nechala šířit).

Mnozí odborníci, včetně viceprezidenta společnosti Symantec, potvrzují pokles zájmu o antivirové aplikace, nicméně Forbes upozorňuje, že to, co aktuálně zažíváme, možná způsobí posun v tom, jak chráníme sami sebe. Na vině je, kromě dalších faktorů, také zjednodušování aplikací směrem k modelu „nastav a zapomeň“, vyžadující stále menší odbornost uživatele. Zatímco před 25 a více lety se k výpočetní technice dostala jen hrstka vyvolených, z nichž většina byla odborníky v oboru, dnes se chytré mobilní telefony a tablety dostávají do rukou i vysloveným laikům.

Dnes se chytré mobilní telefony a tablety dostávají do rukou i vysloveným laikům Dnes se chytré mobilní telefony a tablety dostávají do rukou i vysloveným laikům

Stejně tak je dobré si uvědomit, že neexistuje stoprocentně bezpečná platforma, odolná všem typům útoků. V případě Androidu navíc existuje nespočet verzí a jejich variant, upravených jednotlivými výrobci, což znesnadňuje nějaké centrální záplatování v podobě, v jaké ho známe z desktopových OS Windows. Představa, že všechny hrozby zmizely, nebo že ochrana je zbytečná, určitě nestojí na reálném základě a neměli bychom jí věřit.

Měli bychom se tedy obávat malware? Klíčovým faktem je, že na Androidu opravdu musíte malware nainstalovat – jiná cesta, jak dostat škodlivou aplikaci do zařízení, zatím (stále?) není. Autoři malware se tak snaží používat nejrůznější techniky, kterými se nás k takovému kroku budou snažit přimět. Typické jsou techniky sociálního inženýrství, snažící se přimět uživatele k okamžité instalaci aplikace bez dalšího rozmýšlení. Nejlepším způsobem obrany je tedy stále raději dvakrát přemýšlet před instalací nedůvěryhodného software nebo kliknutím na podivně vypadající odkaz.

Klíčovým faktem je, že na Androidu opravdu musíte malware nainstalovat Klíčovým faktem je, že na Androidu opravdu musíte malware nainstalovat

Samozřejmě můžeme použít argument, že většina moderních chytrých telefonů již má zabudované ochranné mechanismy a bezpečnostní opatření. Někdejší lídr tohoto segmentu Blackberry byl doslova proslulý svou úrovní ochrany a také Android postupuje v oblasti zabezpečení doslova mílovými kroky, díky čemuž je dnes patrně mnohem bezpečnější než váš notebook či počítač. Jak tvrdí Adrian Ludwig, vedoucí inženýr pro bezpečnost Androidu: „Bezpečnostní služby společnosti Google jsou navrženy tak, aby poskytovaly co nejlepší zabezpečení pro mobilní zařízení ve výchozím nastavení a zdarma pro všechny. Na základě získaných dat se ukázalo, že uživatelé Androidu čelí velmi nízkému riziku potenciálně škodlivých aplikací a dalších hrozeb.“

Hrozba ale přichází z venku – společnost Symantec (která má pochopitelný zájem na tom, aby situace vypadala dostatečně nebezpečně) ve své poslední studii uvádí, že 17 % všech aplikací pro Android jsou nějakým způsobem škodlivé. Budeme-li tomuto tvrzení věřit, pak jde o ohromující číslo. Samozřejmě na něm mají podíl aplikace, instalované „ze zdrojů třetích stran“, které nepodléhají (na rozdíl od oficiálního repozitáře Obchod Play) prakticky žádní kontrole. Svůj podíl mají i sami uživatelé – například povolení ladění USB může škodlivým programům otevřít bránu k záškodnickým akcím.

 Spoléhat pouze na vlastní zodpovědný přístup je tak trochu jako chůze po laně Spoléhat pouze na vlastní zodpovědný přístup je tak trochu jako chůze po laně

Každý Android má možnost instalovat aplikace ze zdrojů třetích stran. To je rozhodně dobré, chcete-li například nainstalovat aplikaci, která v Obchodě Play není (například Amazon App store či novou, ještě neuvolněnou verzi nějakého programu). V takovém případě budete muset v systémovém nastavení změnit výchozí nastavení, jež instalaci programů z jiných zdrojů zakazuje.

Můžeme se vším tím škodlivým softwarem a hrozícími webovými stránkami zůstat v bezpečí? Spoléhat pouze na vlastní zodpovědný přístup je tak trochu jako chůze po laně. Antivirový software může sloužit jako bezpečnostní síť, která vás chrání v případě nečekané chyby. Pokud jde o vaši identitu a on-line bezpečnost, pak nestojí za to riskovat pád.

Renomované firmy, vyvíjející antivirový software, jsou si plně vědomy, že na většině zařízení není potřeba aktivní nástroj, provádějící skenování souborů. Často se zaměřují na další atributy, zejména pak ochranu dat před případným rizikem. Antivirové balíky pro Android tak mnohdy nabízejí zabezpečení proti malwaru, různým typů podvodů a ochranu zařízení proti ztrátě a krádeži. Často také přicházejí s dalšími doplňkovými (a pro mnohé uživatele zbytečnými) funkcemi, jako je ochrana identity, blokování hovorů a zálohování dat, v případě krajní nouze pak kompletní vymazání obsahu zařízení. To jsou funkce, pro které již existují v Obchodě Play desítky aplikací, ale v případě bezpečnostních balíků jsou snadno dostupné na jednom místě a často také velmi snadno použitelné.

Proč byste mohli na Androidu potřebovat antivirový program? Proč byste mohli na Androidu potřebovat antivirový program?

Jedním z největších rizik je, že někdo bude mít přístup k zařízení, které jste ztratili, nebo vám bylo odcizeno. To je důvod, proč se bezpečnostní firmy tak výrazně zaměřují na funkce, které oceníte právě v takových situacích. Nosit v kapse smartphone bez možnosti vzdáleného odstranění všech dat, je nebezpečná věc. Svým způsobem je to ještě nebezpečnější než ztráta klíčů od vašeho domu. Samozřejmě někdo může ukrást vaše soukromá data pomocí podvodné aplikace, ale je to určitě těžší cesta, než pokud bude mít vaše zařízení v ruce. Poměrně užitečnou funkcí může být například integrovaná VPN, ochraňující data uživatele, přenášená například přes veřejné Wi-Fi sítě.

Bezpečnostní firmy pochopily, že na platformě, kterou mnozí uživatelé používají k ukládání velmi citlivých dat, jako jsou kontakty, fotografie a další údaje, s pouhou kontrolou souborů prostě nevystačí. Tomu přizpůsobily svou nabídku, takže odpověď na otázku, zda používat „antivirový program“, nestojí jen na tom, jestli potřebujete kontrolu škodlivých aplikací, ale spíše zda využijete dalších funkcí ochrany soukromí, dat a samotného zařízení.

Z nadhledu můžeme konstatovat, že bezpečnostní firmy nabízejí alternativy k existujícím službám. Z hlediska ochrany před malwarem se běžný uživatel může poměrně dobře spolehnout na služby Google a na svůj zdravý rozum. Stačí dodržovat několik základních pravidel, jako je neklikat na odkazy v podezřelých nevyžádaných e-mailech nebo textových zprávách, neinstalovat aplikace, které se záhadně stáhly do telefonu nebo tabletu a používat pouze ověřené zdroje, jako jsou Obchod Google Play nebo Amazon Appstore. Antivirovou aplikaci pak můžete chápat jako jakousi pojistku pro případ potřeby, která vám pomůže s nalezením ztraceného mobilu, nebo ochranou citlivých dat.

Zdroje: AndroidGuys, Android Central, Extreme Tech.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (29)