TOPlist

Anti theft alarm: ochraňte svůj telefon před zloději!

anti_theft_ico

Aplikace Anti theft alarm ochrání odložený či vystavený telefon před odcizením zlodějem. Pomůže také odhalit, pokud s vaším mobilem bude manipulovat někdo nepovolaný. Alarm se spustí buď v případě, že je telefon odpojen od nabíječky a/nebo dojde k jeho pohybu. Zajistěte telefon před tím, než dojde ke ztrátě nebo odcizení!

Anti theft alarm: ochraňte svůj telefon před odcizením! Anti theft alarm: ochraňte svůj telefon před odcizením!

Co Anti theft alarm slibuje?

Pokud se obáváte, že vaši blízcí, příbuzní, kolegové či známí manipulují s telefonem v době vaší nepřítomnosti (například pročítají Facebook, textové zprávy, nebo vaši elektronickou korespondenci), pak vám tato aplikace pomůže s jejich odhalením. Stejně tak ochrání odložený, nabíjený nebo vystavený mobil před odcizením, případně, pokud zařízení položíte například na notebook či vložíte do tašky, můžete tímto způsobem chránit svůj majetek.

Indičtí vývojáři, pracující pod hlavičkou RaLok Technologies, v oficiálním popisku vyzdvihují především následující vlastnosti a funkce:

  • Při připojení telefonu k nabíječce se zobrazí v oznamovací oblasti ikona, dovolující snadné spuštění aplikace.
  • Detekce pohybu telefonu.
  • Detekce odpojení od nabíječky.
  • Ochrana heslem (gestem/PINem).
  • V případě poplachu se spustí hlasitý alarm i tehdy, je-li zařízení v tichém režimu.
  • Možnost výběru zvuku alarmu.
  • Během poplachu telefon vibruje a zobrazuje na displeji barvy policejního majáku.

Autoři výslovně upozorňují, že jejich aplikace nemůže zabránit krádeži a že záleží především na zodpovědnosti a opatrnosti majitele zařízení. Může být ale užitečným pomocníkem, který za určitých situací upozorní na možnost odcizení či neoprávněné manipulace.

Jak Anti theft alarm funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 2014 jsme nainstalovali na redakční Samsung Galaxy SIII s alternativní ROMkou CyanogenMod 11.0 M9 (Android 4.4.4). Instalační balíček byl velký pouhých 961 KB. Po spuštění je uživatel vyzván k odsouhlasení licenčního ujednání, pak se již zobrazí jednoduché uživatelské prostředí. Na první pohled je jasné, že se autoři sice snažili o lokalizaci do češtiny, nicméně očividně použili nějaký automatický překladač – termíny „rozpoznat, kdy je odpojen nabíječka“ či „rozpoznat, kdy je přesunuta telefon“ jsou sice pochopitelné, ale určitě ne z hlediska jazyka bezchybné.

Uživatelské prostředí aplikace Uživatelské prostředí aplikace

Alarm tedy reaguje na dva způsoby narušení – odpojení od nabíječky a pohyb zařízení. Ten, který bude aktivován, uživatel vybírá na hlavní obrazovce stiskem příslušného tlačítka. V případě, že chcete upozornit na odpojení nabíječky, je celkem logicky nejprve nutné telefon připojit. Při první aktivaci v dalším kroku následuje požadavek na dvojí zadání PINu nebo gesta pro zrušení alarmu.

Při odpojení od nabíječky začne na displeji střídavě blikat červená a modrá barva a rozezní se zvuk sirény, což je na telefonech s bleskem dokresleno i jeho poblikáváním. Na obrazovce je pak možné zadat PIN či gesto pro deaktivaci poplachu.

Při narušení displej bliká a dožaduje se zadání PINu nebo gesta Při narušení displej bliká a dožaduje se zadání PINu nebo gesta

Při narušení displej bliká a dožaduje se zadání PINu nebo gesta Při narušení displej bliká a dožaduje se zadání PINu nebo gesta

Při dalším připojení nabíječky je zapnutí alarmu o poznání jednodušší – aplikace zobrazí v notifikacích oznámení, skrze které lze snadno aktivovat hlídání, nebo vstoupit do nastavení.

Alarm lze aktivovat přes oznamovací oblast Alarm lze aktivovat přes oznamovací oblast

V případě, že hodláte detekovat pohyb zařízení, dostanete pět sekund na jeho uložení „do klidové pozice“ (v nastavení, jak uvidíte dále, se dá tato doba prodloužit). Po vypršení tohoto intervalu aplikace začne sledovat pohyb telefonu. Chválíme autory za nastavení citlivosti – na „bušení“ do klávesnice nedaleko od mobilu program nereagoval, naopak při uchopení do ruky se prakticky ihned spustil alarm.

Alarm lze pochopitelně deaktivovat i bez vyvolání poplachu – v takovém případě je nutné nejprve odemknout telefon, stisknout příslušné tlačítko pro vypnutí a zadat PIN nebo gesto.

Tlačítka v dolní liště slouží k udělení hodnocení v Obchodě Play, vstup do nastavení, na které se podíváme v další kapitole, sdílení odkazu ke stažení skrze další programy a otevření stránek vývojářů na sociálních sítích.

Stránky vývojářů na sociálních sítích Stránky vývojářů na sociálních sítích

Možnosti nastavení

V nastavení lze ovlivnit následující možnosti chování:

Možnosti nastavení aplikace Anti theft alarm Možnosti nastavení aplikace Anti theft alarm

Zdarma, nebo zaplatit?

Anti theft alarm je se všemi výše uvedenými schopnostmi a možnostmi k dispozici zdarma, nicméně autoři nabízejí také placenou verzi za necelých 20 Kč, která přináší:

  • Alarm se spustí i po restartu zařízení.
  • Ochrana baterie telefonu (?).
  • Skrytí vzoru při odemykání.
  • Odstranění reklamního proužku v horní části okna programu.
  • Čtyři další grafické motivy.

Resumé

Anti theft alarm je z hlediska nabízených funkcí i uživatelského prostředí vysloveně jednoduchým jednoúčelovým programem, jehož cílem je upozornit majitele na manipulaci s jeho telefonem nebo tabletem. Program tohoto typu nevyvolává žádná velká očekávání, nicméně to, co slibuje, bez výhrad také plní. Obdobných nástrojů je v Obchodě Play hned několik – my jsme otestovali tento především z důvodu vysokého počtu stažení a dobrého hodnocení.

Drobným nedostatkem je „strojová lokalizace“ do češtiny, která sice působí poněkud úsměvně, ale pomůže uživatelům cizím jazykům neznalých v základní orientaci. Škoda, že některé funkce jsou dostupné až v placené verzi, nicméně pokud o ně budete mít zájem, cena není vysoká.

Aplikaci Anti theft alarm si dosud stáhl více než milion uživatelů a její známka v Obchodě Play je velmi pěkných 4,3 z 5,0 možných. Instalovat ji můžete na zařízení s Androidem 2.2 a novějším. Za české uživatele citujme Jana Zoulu, který ke svému hodnocení napsal: „Opět jedna z mála povedených aplikací… Mohu doporučit, už se pár lidí nachytalo!!! ;-D“

Placená verze má zatím na svém kontě více než tisíc zákazníků.

Anti-theft alarm
Anti-theft alarm

Používáte k podobným účelům jinou aplikaci? Neváhejte a podělte se o své zkušenosti v diskuzi pod tímto článkem! Těm nejzajímavějším programům se budeme věnovat v některé z dalších recenzí!

Pokud dojde k tomu, že se i přes ochranu telefon ztratí nebo bude odcizen, doporučujeme mít na něm nainstalovaný alespoň jeden z programů, které jsme představili ve článku SvětAndroida doporučuje: 3 programy na lokalizaci ztraceného/odcizeného telefonu.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)