Androidu je zima! Chraňte svůj přístroj před mrazem

android-snowman-1

Tvrdá zima udeřila – rtuť teploměru se potápí pod pomyslnou hladinu tvořící 0 °C, okolní krajinu pokryla bílá mokrá přikrývka a neobratní občané začínají nedobrovolně provozovat bobové závody na zamrzlých chodnících. Každý, kdo po opuštění svého příbytku prohlásí cosi o spojení kosy a počasí, by si měl také uvědomit, že stejně jako jeho tělo trpí v těchto mrazech také elektronika včetně mobilních přístrojů (a ani Android nezahřeje). Pojďme si říci, co mobilům škodí a jak se tomu vyvarovat.

Co přístroji v zimě vadí?

Výrobci mají jasno

Ať už je teplota v době čtení tohoto článku jakákoliv, je začátek zimy a ledových okamžiků zažijeme ještě hodně. Že nepříznivé teploty škodí elektronickým přístrojům, vědí samozřejmě zejména samotní výrobci, a tak zaručují správnou funkčnost pouze v určitém rozsahu teplot, které jsou pro elektroniku bezpečné. Tento rozsah teplot je nejčastěji pojmenován jako provozní teplota a naleznete jej v každé uživatelské příručce mobilního telefonu či tabletu. Není náhodou, že výrobci uvádějí teploty nad 0 °C, mráz je totiž pro elektroniku velice nebezpečný. Nemusí však platit, že by mráz automaticky elektroniku ničil. V manuálu se též můžeme dočíst o skladovacích teplotách, které se pohybují i několik stupňů pod bodem mrazu. Pod tímto pojmem se však rozumí skladování vypnutého a nepoužívaného přístroje.

manual-udaje-teplota Výňatek z manuálu mobilního přístroje

Když už jsme načali rozsah okolních teplot při používání přístrojů, neměli bychom opomínat ani horní hranice, i když to není v těchto mrazivých dnech úplně aktuální. Přesto je vám nejspíše jasné, že i vysoká teplota elektronice škodí, neboť se přístroj začne přehřívat a tepelné opotřebování jednotlivých součástek je velmi intenzivní, nebezpečné a značně snižuje životnost přístroje. Dnešní nejvýkonnější telefony se dokážou díky velmi výkonným procesorům či grafickým akcelerátorům proměnit v malá kamna i za pokojové teploty, natož při teplotě okolního vzduchu 40 °C. Pro ty z vás, kdo navštěvují sauny a libují si v lázni potu doplněné voláním, brouzdáním po internetu či sdělováním teploty částí svého těla na sociálních sítích, máme jedno doporučení – svůj přístroj zanechte raději ve skříňce, která je umístěna v pokojové teplotě.

Baterie rády teplo

Největší slabinou přístroje se v mrazu stávají akumulátory, které jsou na nízké teploty velmi háklivé. Akumulátory jsou zvyklé pracovat v rozmezí teplot cca 15 °C až 20 °C, kdy si stále drží své vlastnosti (zejména kapacitu). Překročíme-li horní či spodní hranici, vlastnosti akumulátoru se mohou měnit. Může za to zvyšující se odpor elektrolytů. V případě teplot pod bod bodem mrazu se kapacita baterie začne snižovat velmi rychle a při dlouhodobějším vystavení hrozí dokonce zničení samotného akumulátoru  (to ovšem až po velmi dlouhé době, například několik dní). Naopak při krátkodobém vystavení akumulátoru nízkým teplotám by se měla kapacita po ohřátí vrátit na svou původní hodnotu.

Tuhnoucí LCD displeje, smějící se uživatelé Super AMOLEDů

Ačkoliv to něčí sluchové ústrojí může považovat jako vtip, v mrazech trpí také displeje, které pomaleji reagují, začínají se objevovat chyby v zobrazení či přestanou pracovat úplně. Může za to samotná technologie většiny dnešních displejů, LCD, jejíž název (Liquid crystal display) nám ihned prozradí viníka. Tekuté krystaly, které tvoří základ LCD, totiž vlivem nízkých teplot tuhnou a již nemohou správně propouštět polarizované světlo, čímž se výsledný obraz deformuje.

Budete-li chtít v mrazech soutěžit v rychlosti a kvalitě vykreslování displejů svých mobilních telefonů, rozhodně nevyzývejte jedince s přístroji, které disponují technologií OLED, tedy všechny s technologií Super AMOLED. V technologii OLED displejů se totiž žádné tekuté krystaly nenachází a a mrazy se na nich viditelně neprojevují.

wave2-vs-wave-1

Prudká změna teplot elektronice nesvědčí

Problém nastává v okamžiku, kdy z vyhřátého pelíšku, kde spolu s námi sídlí i androidí miláček, putujeme do venkovních podmínek, kde se teplota prudce změní a klesne pod bod mrazu. Po vstupu do sněžné džungle se přístroj ochladí, čehož litujeme, a tak rychle opět spěcháme do tepla, abychom miláčka mohli zahřát. To je však veliká chyba. Na vychladlých částech přístroje se po vstupu do tepla kondenzují vodní páry ze vzduchu a co udělají kapičky vody na plošném spoji přístroje není nutné připomínat (pro nedočkavce hledající tajenku – hrozí zkrat a poškození elektronických součástek).

I sníh je voda

Teploty nemusí být to jediné, co dokáže poškodit náš přístroj. Nesmíme zapomínat také na fakt, že i sníh je voda (jen v jiné podobě a skupenství), a tak přístroj rozhodně nebude nadšen, když bude bombardován v době vašeho hraní Angry Birds sněhovými vločkami. Ty začnou totiž po dopadu na přístroj tát a měnit se ve vodu, která by se mohla dostat dovnitř přístroje a způsobit zkrat.

phone-in-the-snow

Pozor, kam šlapete

Ačkoliv životnosti přístroje většinou neovlivní přímo cesta, po které právě upalujete, měli byste dávat pozor na nebezpečná a klouzavá místa. Často se totiž stává, že se vlivem klouzavého podloží (namrzlý chodník, ledovka, uježděný sníh) odporoučíte s (ne)akrobatickým představením k zemi a Murphyho zákony hovoří jasně – dopadnete tam, kde sídlí displej vašeho mobilního přístroje, což může často vést k poškození. O samotném zranění uživatele ani nemluvě.

Jak svůj přístroj ochránit?

Po přečtení všech předchozí bodů, kde jsme se snažili demonstrovat, co vše může mráz našemu miláčkovi způsobit, si možná bystrý uživatel položí otázku: „Mám já ten telefon vůbec tahat ven z domu, když je venku mráz?“. Telefony jsou však nedílnou součástí naší osobnosti a nedokážeme již bez nich většinou zvládnout všechny denní povinnosti. Povíme si tedy, čemu se při pohybování s telefonem venku nejlépe vyvarovat, aby přístroj v mrazu trpěl co nejméně, a aby přežil zimu.

Nevytahujte přístroj z kapsy, pokud to není nezbytné

Hned první bod, který je nejspíše všem uživatelům jasný. Přístroj vlivem nízkých teplot trpí, a tak bychom ho neměli tomuto stavu příliš často vystavovat. Je tedy výhradně na vás, zda budete raději riskovat poškození přístroje a pro zkrácení chvíle si místo zpěvu s ostatními obyvateli autobusové zastávky raději zahrajete nezdolatelné kolo Angry Birds. Přístroje sice dnes samy o sobě dost hřejí a jejich prochladnutí není tak rychlé, že bychom pár minutami přístroj dokázali zničit, přesto je to zbytečný hazard.

Přístroj noste v teplé kapse

Stejně jako vaše ruce jsou rády v teple, ani přístroj není rád, když je vystěhován z teplejších míst někam do mrazu. Je tedy velmi vhodné umístit přístroj do kapsy, která je ohřívána vaším vlastním tělem a kde teploty vůbec pod bod mrazu klesnout nemusí. Mobil vám nejlépe poděkuje, když jej umístíte například do náprsní kapsy nebo i kapsy od džín či kalhot, kde jinak běžně sídlí vaše ruce v teple. Nevhodné je naopak mobil nosit v kabelce, batohu či vnějších kapsách, kde není o moc vyšší teplota než v okolí.

Ještě vhodnější je umístit přístroj přímo na holou část vašeho těla (ne však jako výplň spodního prádla), skvěle se na to hodí šňůrky, pomocí kterých zavěsíme telefon za krk a vesele se hřeje o naše břicho.

snurka-na-krk

Nezapomeňte telefon v autě

Často se může uživateli stát, že svůj přístroj někde zapomene. Velmi často je to pak prostředí automobilu, které je zdánlivě od mrazu chráněno, je si však potřeba uvědomit, že i v autě může teplota během několika minut či hodin klesnout pod bod mrazu. To platí samozřejmě o všech jiných místech s nízkou teplotou – ani zde bychom neměli svůj přístroj nechávat, obzvláště ne zapnutý.

Vyvarujte se velkým teplotním rozdílům

Situace, které se často ani vyhnout nejde, přesto ji telefonní přístroje přímo nenávidí. Člověk přijde vymrzlý ze zimní procházky a zamíří rovnou do nejteplejší místnosti svého příbytku. To samé však nedělejte pro svůj telefon. V případě návratu je pro přístroj nejlepší pozvolný přechod teplot, proto bychom měli telefon nechat nejprve v nejchladnější místnosti domu, nechat nějaký čas aklimatizovat a až poté přenést do pokojové teploty.

Přístroj se mi po návratu domů orosil, co s tím?

Kondenzace vody značí rychlý přechod z chladného do teplého prostoru a je pro elektroniku velmi nebezpečná. Co v této situaci udělat? Urychleně vytáhnout akumulátor a nechat přístroj pečlivě vysušit za pokojové teploty. Jestliže jsme vše udělali dostatečně rychle, je velká šance, že z toho přístroj vyvázne bez poškození.

orosene-okno-2

Jakým způsobem bojujete se zimou vy?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (28)