Android-x86 v nové verzi. Zkusíte Nougat pro počítače?

android_pro_pocitace_ico

Google a Intel příliš nespolupracují na kompatibilitě desktopových procesorů a systému Android, a to je prostor pro nezávislé vývojáře. Konkrétně zde bude řeč o projektu Android-x86, jehož cílem je přinést Android pro desktopy a laptopy. Jak ukazují poslední zprávy, tento projekt je živ a zdráv! Aktuálně bylo totiž vypuštěno testovací sestavení Androidu 7.0 Nougat pro počítače, což znamená, že za příznivých okolností můžete i vy vyzkoušet poslední verzi Androidu na PC či notebooku.

Samozřejmě je nutné podotknout, že software, založený na Android Open Source Project (AOSP), je stále ve stádiu vývoje a je primárně určen vývojářům. Nemusí proto přinášet očekávanou stabilitu a funkčnost. Čeho se ale dočkáte, je možnost práce v rozdělené obrazovce a podpora více oken.

Jak spustit Android 7.0 Nougat pro počítače?

Na oficiální stránce projektu Android-x86 najdete návod, jak ze zdrojových kódů vytvořit operační systém. Jednodušší cesta však vede přes 456 MB velký obraz instalačního disku (bohužel komprimovaný v archivu BZIP), který lze stáhnout například ze serveru MediaFire. Postup instalace pak ukazuje následující šestiminutové video.

Ve zkratce: rozbalíte soubor ISO a pomocí aplikace Rufus z něj připravíte zaváděcí flash disk s instalací systému. Flash disk pak zapojíte do USB portu počítače, v BIOSu pak nastavíte jako první zaváděcí médium USB úložiště. Po startu byste měli dostat na výběr mezi spuštěním z USB disku v takzvaném režimu „live“ a instalaci Androidu-x86 na pevný disk.

Android TV x86 Installation Tutorial

Android TV x86 Installation Tutorial

Vyzkoušeli jsme takto spustit Android-x86 na jednom postarším redakčním PC, nicméně systém zamrzl hned po odklepnutí volby na úvodní obrazovce.

Na této obrazovce se nám Android 7.0 Nougat pro počítače zasekl Na této obrazovce se nám Android 7.0 Nougat pro počítače zasekl

Samozřejmě Android na počítači nemusí být tou nejlepší volbou pro každého, a to zejména vzhledem k tomu, že zatím nepodporuje všechny nové funkce. Například správce souborů ještě nefunguje. Než bylo zveřejněno „nugátové sestavení,“ spatřil světlo ambiciózní projekt Remix OS, který přinesl Android Marshmallow pro počítače. Remix OS byl dostatečně stabilní, plynulý a funkční, byť nefungoval na všech konfiguracích. Vynikal v mnoha směrech, jako je podpora práce v oknech, optimalizace pro klávesnici a myš, hlavní panel a další.

Android 7.0 Nougat ovšem přinese řadu nových funkcí, jako je lepší multitasking, propracovanější oznámení a přizpůsobitelný panel rychlého nastavení. Více se o celém projektu můžete dozvědět z následujícího videa.

Android x86 Nougat 7.0 | Android 7 on PC

Android x86 Nougat 7.0 | Android 7 on PC

Pokud budete Nugát pro počítače testovat, dejte nám v diskuzi pod článkem vědět, zda a na jaké konfiguraci se vám povedlo ho rozběhnout! Budeme také rádi, když se podělíte o své dojmy a zkušenosti.

Zdroj: digitaltrends.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (2)