Android se 70% podílem válcuje Evropu, iOS se krčí v koutku

android_vs_apple_ico

Zpráva analytické společnosti Kantar Worldpanel Comtech konstatuje, že Android se 70,4% podílem naprosto dominuje mobilnímu trhu v Evropě. Postavení vynikne zejména ve srovnání s největším konkurentem – zařízením s iOS patří pouhých 17,8 % trhu a ještě hůře jsou na tom Windows se 6,8 %. K takto pěknému výsledku přispěl především jihokorejský Samsung, jehož prodeje činí zhruba polovinu všech chytrých telefonů prodaných v rámci Evropy.

V Evropě Android vyhrává na celé čáře V Evropě Android vyhrává na celé čáře

Situace v USA je podstatně vyrovnanější – za oceánem má Android 52% podíl na trhu, za rok ovšem vzrostl jen o 0,1 %. iOS zde neztrácí tak mnoho, neboť jeho zastoupení činí 41,9 %. Windows Phone od Microsoftu jsou i tady na poslední příčce se 4,6 %, nicméně utěšovat se mohou nejrychlejším růstem o 0,9 %. Výrazné rozdíly v zastoupení iPhonů v Evropě a Spojených státech přičítá ředitel Kantar Worldpanel Comtech Paul Moore především výhodným nabídkám amerického operátora T-Mobile, který „jablečné telefony“ dává zákazníkům k vybraným smlouvám za velmi atraktivní ceny.

V USA je situace o něco vyrovnanější V USA je situace o něco vyrovnanější

Dalším zajímavým údajem je zpráva, podle které Sony úspěšně oslovuje zákazníky Samsungu – údajně 38 % majitelů Xperií vlastnilo předtím telefon značky Samsung, většina z nich přešla z Galaxy S II. Pokud chtějí Korejci zůstat na vrcholu, budou se muset zaměřit na udržení svých zákazníků, kteří možná začínají toužit po něčem jiném, než nekonečné řadě modelů, lišících se mezi sebou leckdy jen drobnými detaily.

Za svou dominanci Android vděčí Samsungu Za svou dominanci Android vděčí Samsungu

„Samsung je nyní v situaci, kdy se po dvou letech vytrvalého růstu musí zaměřit na udržení své stávající základny loajálních zákazníků, chce-li pokračovat v dosavadním úspěchu. Samsung má druhou nejvyšší míru loajality ve Velké Británii (59 %), ale výrazně zaostává za Applem (79 %)“, konstatuje Moore.

Zdroje: Phandroid a Business Insider.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (30)