Android podle Gartnera na druhém místě

No Image-02

Android je podle analýzy společnosti Gartner aktuálně druhým nejpoužívanějším operačním systémem v tzv. „chytrých telefonech“. Na více než čtvrtině (25,5%) smartphonů běží operační systém od Googlu, přičemž lepšího výsledku dosáhl jen Symbian se 36,6%. Mnohem zajímavější jsou ale trendy: ve stejném čtvrtletí loňského roku dominoval Symbian se 44,6%, zatímco Androidu patřilo jen pouhých 3,5%.

Třetí místo udržel iPhone OS, který proti srovnatelnému období roku 2009 mírně klesl na 16,7%, podobně klesá také čtvrté BlackBerry, jež v současnosti zaujímá 14,8%. Telefony s Windows Mobile pak představují takřka zanedbatelných 2,8% smartphonů. Dá se tedy předpokládat, že Android roste na úkor všech ostatních systémů.

Dřívější analýza také ukázala rostoucí podíl chytrých mobilů, které nyní představují 64% všech prodaných telefonů ve Velké Británii.

V prodeji telefonů koncovým uživatelům vede Nokia se 28,2% před Samsungem (17,2%), LG (6,6%) a Apple (3,2%).

Zdroj: Gartner.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)