Android pod stromečkem – 1. díl: seznamujeme se s našim miláčkem

Merry-Christmas-Android1

Vánoce jsou v plném proudu, Štědrý den je za námi a mnoho z vás našlo pod stromečkem telefon s Androidem. Většina starostí a zmatku je však již za námi a nastává čas, kdy si chci se svým novým miláčkem hrát, zkoušet ho. Patříte mezi tyto lidi i vy? Chcete o svém zařízení vědět více? Pak je tento článek přímo pro vás! Pokusíme se v něm seznámit vás s mobilním zařízením, které právě držíte v ruce a jehož systém patří k nejpopulárnějším na světě. Samozřejmě řeč nebude přímo o vašem konkrétním miláčkovi, ale určitě informace se budou týkat i toho vašeho zařízení a vy se tak můžete dozvědět o věcech, o kterých jste neměli ani ponětí.

Merry-Christmas-Android1

Android versus konkurence

Pro dnešní svět s rozvinutou trřní ekonomikou je typická konkurence, která se promítá do všech oblastí v životě. Je jedno, jestli se jedná o konkurenci v obchodu, ve sportu, v modě, v partnerských vztazích, konkurenci nalezneme jednoduše téměř všude a to platí i pro svět mobilních telefonů. Mnoho z vás jistě ví, že základní konkurencí pro Android je iOS a Windows Phone. Nicméně nebudu vás tu zahlcovat informacemi o tom, co která platforma umí a v čem je lepší. Vy nyní máte telefon s Androidem, tak zůstaneme u něj a povídáme si, co Android umožňuje.

Otevřenost

Hlavním rysem operačního systém Android je otevřenost systému. Je možné, že jste to již všude možně slyšeli, ale co to vlastně znamená pro běžného uživatele? Uveďme si pár příkladů:

Chci si dát do telefonu nějáké MP3ky, videa či pár fotek z počítače, nemusím připojovat telefon přes nejrůznější programy a ani nemusím instalovat do počítače speciální programy, jednoduše připojím mobilní telefon kabelem k počítači, ten se přihlásí jako externí disk a data jednoduše překopíruju. Super! Volá mi přítelkyně a chci vědět, že je to ona dříve než se podívám na telefon? Dobře, dám si k ní svou oblíbenou písničku. Hele ten budík má fakt příšernou melodii, já se rád probouzím příjemně pomalou skladbou.. skvělý, i na budík si můžu dát svou oblíbenou skladbu. Panečku,  jak v  TV vychvalovali, že tenhle telefon má skvělou optiku, udělám si pár fotek tím pěkným kvalitním fotoaparátem a ukážu to Frantovi a rovnou mu to pošlu v hospodě telefonen přes bluetooth. Jde to.  Ale tyhle fotky se mi nelíbí! Nevadí, smažu je. Nějak se to zpomaluje a začíná se to sekat? Nevadí! Mrknu se, kolik místa mi zabírají jednotlivé aplikace a jednotlivé soubory v paměti a ukončím je. Jé tenhle program používám pořád a pořád ho musím zdlouhavě hledat v seznamu aplikací. Aáá nemusím, ono to jde dát na plochu! A hele já si můžu dát i svůj oblíbený kontakt na plochu, dokonce i spustit tak Wifi, wow, to je zajímavé! Chci si přehrát svůj oblíbený film s titulkami? No pěkný, já si můžu stáhnout i svůj oblíbený BSplayer z počítače.  Dneska jsem nestihl zprávy, kouknu na ně přes internet. Haha, ono to jde, můžu si do telefonu nahrát flash!

S otevřeností souvisí i podpora USB Host (především u Android 4.1 a rootnutých telefonů), kdy můžete k telefonu připojit myš, klávesnice, paměťovou kartu popřípadě externí HDD.

Tím se dostáváme k otázce: Nahradí mobilní telefon počítač? Odpověď můžete nalézt zde:

Must Watch: Android Phone Replaces The PC [ColdFustion]

Must Watch: Android Phone Replaces The PC [ColdFustion]

 Folie ANO či NE?

Svůj telefon už máme rozbalený, vyzkoušeli jsme si ho a opravdu se nám líbí. Mnoho z nás patří k těm, kteří si na věcech potrpí až na nich lpí a můžeme je nazvat puntičkáři. Určitě to znáte, prohlížíte telefon ze všech stran a možných úhlů, jestli na něm nenajdete i ten nejmenší možný náznak škrábance, oděrky či nedejbože nějáké praskliny. Ze všeho nejvíc se díváte na displej, přece si svůj multimediální obsah nebudete kazit nějákým mikroškrábancem, vždyť díky němu by jste mohli v noci špatně spát!

gorila

Většina dnešních smarphonů s Androidem má na displeji krycí sklo Gorilla Glass v první nebo druhé verzi. To se navíc stává celkem běžným doplňkem. Gorrila Glass je speciálně tvrzené sklo, které zaručuje ochranu před poškrábáním a celkově vyšší odolnost sklíčka. Corning Gorilla Glass je druhá generace tohoto skla, která se chlubí stejnými vlastnostmi při menší tlouštce skla. Pokud máte ve svém telefonu krycí sklo Gorilla Glass, můžete zjistit v tomto odkazu. Jaká je realita při běžném používání?

Osobně jsem vystřídal mnoho mobilních telefonů a zpočátku jsem na většinu z nich vždy kupoval ochrannou folii. Po čase mi začalo vadit, že si neužiju displej ve své skutečné kráse a i přestože jsem folii plánoval sundat po určité době, kdy už člověk nebude řešit každou maličkost :o), vždycky šel telefon z ruky dřív než jsem jí stihl sundat. Později jsem tedy přestával na telefony kupovat ochranné folie a zjistil jsem, že pokud se k telefonu chováte ohleduplně, Gorilla Glas displej opravdu ochrání a i po roce používání na telefonu nebudete mít sebemenší škrábanec. Nutno zmínit, že telefony vždy nosím v kožené kapse a doporučuji se naučit dávat klíče do druhé kapsy než je telefon. Jenže všechno má svá ALE.

Po čase jsem zjistil, že pokud nemáte na displeji ochrannou folii a telefonu si opravdu vážíte a hýčkáte jej, vždy se může stát něco, co vám může narušit klidné spaní – např. někam položíte telefon displejem dolů a po zvednutí zjistíte, že leží na ostrých předmětech, přeběhne vám po něm fretka, spadne vám do štěrku anebo se vám do telefonu omylem švihne prstýnky rozespalá přítelkyně jako v mém případě :). Ačkoli většina těchto okolností ochranné sklo Gorrila Glass uchrání, leckdy jsem četl případy, jak se tak nestalo. Ochranná folie prostě může člověku dodávat lepší pocit a člověk nemusí dbát na zvýšenou opatrnost. A to se vyplatí. Anebo co když budete chtít telefon v budoucnu prodat? Ochranná folie určitě příláká víc zákazníků než nechráněný telefon. Odpověď: Je to subjektivní a záleží na každém uživateli, pro jakou cestu ochrany se rozhodne.

Baterie

Jedna z nejvíce kladených otázek smartphonů je baterie. S otázky: „Jak je to s baterií? Kolik ten telefon vydrží?“ se setkáváme denně. Věc se má tak, že většina telefonů s Androidem vydrží při intenzivním používání maximálně jeden den . Pokud budeme mluvit o opravdu intenzivní činnosti jako je hraní her, sledování filmů atd. vydrží vám telefon půl dne a budete nuceni nabíjet i 2x denně. Pokud telefon používáte pouze na volání, smsky atd., dostanete se v klidu na 2-3 dny. Takových lidi nebývá moc, většina lidí chce své zařízení plně využívat. Všeobecně se dá říct, že telefony s Androidem jsou typické každodenním nabíjením na konci dne. Na druhou stranu se dá výdrž baterie i leckdy o několik minut až hodin prodloužit, ale se dny rozhodně nepočítejte.

jak-prodlouzit-vydrz-baterie

Tipy na prodloužení výdrže baterie

  • snížit nastavení jasu displeje
  • omezit synchronizace a aplikace běžící na pozadí
  • vypnout internet/WIFI při nečinnosti
  • používat režim Letadlo
  • koupením aplikace Juice Defender
  • udělat root a používat custom ROMky

* U nového telefonu se výdrž telefonu ustálí až po několika cyklech nabití. Kapacita baterie se musí usadit. To znamená, že výdrž telefonu se může výrazně lišit než byla při pořízení.

Notifikační lišta

Jednou z nejdůležitějších a zároveň nejužitečnejších věcí v Androidu je notifikační (oznamovací) lišta, která se nachází v horní části a vysouvá se tahem prstu dolů. Prostřednictvím této lišty můžete sledovat veškeré události svého telefonu. Můžete si např. zobrazit poslední zmeškané  události, přečíst sms zprávy, sledovat průběh instalace aplikací, stahování filmů anebo měnit nastavení telefonu. V každé verzi Androida se Google snaží oznamovací lištu vylepšit a vést k dokonalosti. To znamená, že se tato lišta postupně stává nejpoužívanější funkcionalitou telefonu a vy tak prostřednitvím notifikační lišty můžete ovládat celý svůj telefon. Samozřejmostí se stává zakomponování ovládacích prvků do oznamovací lišty. Aby toho nebylo málo, tak nyní nejnovější verze Androida 4.2 obsahuje dokonce duální notifikační lištu. Jak notifikační lišta funguje se můžete podívat na následujícím videu:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ntq__St2Btk#!

 

Závěrem…

Ve světě Androida je tolik zajímavých informací, že je snad nemožné vystihnout vše a uspokojit všechny uživatelé. V tomto článku jsme se pokusili, alespoň částečně napsat o základních vlastnostech systému Android a otázkách, které by vás mohly zajímat. Pokud jste nadšencem do mobilních telefonů, určitě na nejvíce věcí přijdete samotným zkoušením a hraním si se svým telefonem. Možná si nakonec začnete číst i specializovanější články a nakonec zjistíte, že on to vlastně není jenom telefon, ale jedná se o užitečného pomocníka do domácnosti a na cesty. V příštím díle si napíšeme něco o instalaci aplikací, které by ve vašem telefonu rozhodně neměly chybět. Zůstaňte s námi!

Jaromír Tykal
O Autorovi - Jaromír Tykal

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)