TOPlist

Android osobnost: Rozhovor s Jakubem Čížkem, redaktorem Živě.cz

No Image-05
Jakub Čížek

Jakub Čížek

Jakub si dlouhé roky hrál s programovacími jazyky, aby jej nakonec začaly živit. Brzy ale utekl do redakčního týmu magazínu Živě.cz, kde se od roku 2007 věnuje webovým službám, fenoménu Google a připravuje nedělní videoblog Týden Živě.

Jakub má rád Android, proto je na něj velmi náročný a je věčně nespokojený, což se občas promítne i do jeho článků na sesterské Mobilmanii. Jakub má rád ty nejvýkonnější high-endové telefony s nejnovějším Androidem a širokým obloukem se vyhýbá levným asijským tabletům s čipsetem značky Rockchip.

Odkdy používáš Android a co tě k němu přivedlo?

Díky sesterské Mobilmanii se mi do rukou dostaly ty nejranější androidí modely, vlastní telefon jsem ale získal až na podzim 2009 a docela náhodou – vyhrál jsem ho v soutěži a byl to HTC Magic. Do té doby jsem chtěl psát blog o zařízeních s Windows Mobile – z dnešního úhlu pohledu docela bláznivá představa.

Jaké Android zařízení (a jakou verzi Androidu) používáš dnes a co jsi používal v minulosti?

Od února 2010 nosím v kapse Nexus One s 16GB rychlou kartou od Kingstonu a aktuálním Cyanogenmodem. V kapse se mi vedle něho postupně vystřídaly modely HTC Magic, Xperia X10, Galaxy S, Nexus S, Xperia Arc a Optimus 2X. Z tabletů pak plejáda těch levných, Galaxy Tab, Flyer a Iconia Tab A500. Samozřejmě to všechno byly testovací kousky.

Bez kterých aplikací si svůj Android nedokážeš představit? (Které aplikace nejraději/nejčastěji používáš?)

Cyanogenmod, Launcher Pro Plus, Plume, Dropbox, Pubtran, Runkeeper, TV Program, Meteor, Player Pro, Camera 360 Ultimate, SMS Backup+, ChromeMarks a asi desítka dalších. Není to žádná exotika a předpokládám, že tímto výběrem spadám spíše do průměru. Člověk samozřejmě neustále experimentuje a prochází Market, toto mám ale na telefonu pořád.

Proč bys uživateli, rozhodujícímu se nad koupí nového telefonu, doporučil právě systém Android?

Umí to v podstatě to samé co iPhone, ale je to levnější. Tedy pokud bych měl Android doporučit skutečně uživateli, který tuto platformu nezná a kterého bych těžko přesvědčoval pokročilejšími možnostmi a schopnostmi.

Jak budou podle tebe vypadat telefony s Androidem za 3, 5 a 10 let?

Přehrají plynule flashové video v prohlížeči a posouvání stránky bude stejně jemné jako na iPhonu 4 ;). Ne, programátoři vyřeší většinu přetrvávajících dětských nemocí platformy. Android a androidí aplikace budou vypadat skvěle jak na tom nejmenším displeji, tak na tabletu a obrazovce televizoru. Ice Cream Sandwichem to teprve začíná. Telefon bude moci komunikovat s hromadou elektronických gadgetů, budeme s ním běžně platit a především vydrží týden. Uvnitř bude tepat mnohojádrový čipset a systém jej bude schopen efektivně využívat, což u Tegry a Androidu 2.x zatím úplně neplatí. Co se softwaru týče, samozřejmostí bude absolutní přenositelnost nastavení z jednoho modelu na druhý, synchronizace dat v cloudu a Google Voice s globálním pokrytím, který vystřídá současnou dodatečnou podporu protokolu SIP. Uživatelé budou nadšení, operátoři se budou mračit a O2 už nebude za 150 korun prodávat mobilní internet s 37MB týdenním limitem.

Máš nějakou veselou příhodu s tímto systémem? (nebo třeba akční story o tom, jak ti Android zachránil život :))

Loni na jaře o mně Filip Kužel z redakce Mobilmanie z hecu prohlásil, že jsem největší androidí fanatik v České republice a od té doby se to se mnou už nadobro vleče, ačkoliv by to mělo platit spíše o redakci Světandroida.cz ;). Veselé příhody zažívají všichni androiďáci třeba při nejrůznějších srazech, kdy kolem šesté večerní do jednoho úpěnlivě hledají zásuvku, nebo alespoň USB kabel.

Jakému uživateli bys systém Android nikdy nedoporučil a naopak?

Přiznám se, že můj přechod na chytrý telefon byl poměrně snadný. V rámci firemní SIM karty mohu neomezeně čerpat data a 3G pokrytí je v Brně a Praze (a dalších městech) natolik slušné, abych nemusel řešit, jestli jsem zrovna připojený přes mobilní síť, nebo Wi-Fi. Takže než by si někdo pořídil dražší Android, taktně ho upozorním, že to bez permanentních dat nebude úplně ono.

Je něco, co ti na tomto systému chybí, a rád bys u něj viděl do budoucna?

Ano, stále čekám, kdy už konečně lidé z Googlu najmou autora LauncherPro Federica Carnalese, aby jim ukázal, jak lze chytře rozpracovat podobu základního desktopu. A když už ho budou najímat, po večerech by mu mohli pomoci lidé z komunity okolo Cyanogenmodu a ADW Launcheru. Mluvím teď především o vylepšování GUI, které má stále mezery.

Při jakých každodenních činnostech tento systém používáš?

Čím dál častěji se mi stává, že jsem doma líný spouštět notebook a vystačím si v křesle i v posteli s telefonem. Touto větou jsem si asi trošku naběhl, takže vše raději uvedu na pravou míru. Na mobilu čtu a píšu firemní i soukromou poštu, surfuji, čtu tweety, jednoduše konzumuji obsah, a proto stále častěji pošilhávám po soukromém honeycombovém tabletu. Každodenně Android ve spolupráci s Runkeeperem používám také pro záznam GPS trasy, jelikož jezdím do práce na kole.

Umíš si představit Android i v jiných zařízeních, než je telefon, tablet, nebo televize?

Na letošním CESu jsem si hrál s Logitech Revue a je pravda, že ten systém má zatím své mouchy a potřebuje ještě docela silně doladit. Nicméně mám takový sen, že jednou spustím televizor, přejdu do Marketu a stáhnu si aplikaci pro příjem libovolné televizní stanice na světě. Google mi nabídne živý strojový přepis zvuku do kvalitních českých titulků, nahraje mi libovolný pořad do cloudu a z něho si pak spustím záznam na jakémkoliv androidím zařízení. Zatím je to ale pouze idea, jelikož Google TV toho moc neumí a nabízí v podstatě to samé co ostatní výrobci chytrých televizních systémů. Zároveň se trošku bojím, aby ho velcí televizí hráči (nejen stanice, ale i výrobci televizorů) skutečně vzali na milost. Ta idea se mi ale líbí a budu dál snít.

Chceš se stát redaktorem největšího Android magazínu u nás? 

Petr Mišák
O Autorovi - Petr Mišák

Jak Petr Mišák poprvé spatřil informaci o systému Android, ještě netušil, že se mu stane osudným. V současné době je stav natolik vážný, že přestává… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)