Proč a jak změní Android 7.0 Nougat způsob aktualizace systému?

aktualizace_systemu_nougat_ico

Finální verze Androidu 7.0 Nougat je již několik týdnů k dispozici pro vybraná zařízení Nexus. Hned po rozbalení z krabičky ji také budou moci zakusit novopečení majitelé telefonu LG V20. Další zařízení se dočkají updatu na „nugátový Android“ s větším či menším zpožděním. Nutno konstatovat, že uživatelé se mají nač těšit – připravena je celá řada nových funkcí, vylepšený úsporný režim Doze, podpora práce ve více oknech a mnoho dalšího. Další změny se odehrály „na pozadí“ – dojde například na často kritizované aktualizace systému.

V kostce Android 7.0 Nougat přinese posun v tom, jakým způsobem jsou prováděny aktualizace systému. Do budoucna Google plánuje zavedení „pravidelného plánu údržby“ („regular maintenance schedule“), který by měl znamenat změnu v aktualizačním procesu. Vyhledávací gigant to naznačil na svém oficiálním blogu pro vývojáře s tím, že další verze budou vycházet čtvrtletně. Již probíhají práce na dalším sestavení Androidu 7.0 Nougat, které by mělo vyjít na podzim. Vzhledem k tomu, že nové telefony Google Pixel by se dle posledních informací měly objevit v říjnu, to možná budou právě tato zařízení, která přijdou s nejnovější verzí systému. Výhodou tohoto přístupu je, že uživatelé budou mít zajištěn mnohem spolehlivější přísun nových verzí, výrobci hardwaru budou vědět, co přijde, a vývojáři budou mít včasný přístup k budoucím verzím Androidu.

Android N bylo možné testovat díky vývojářským náhledům Android N bylo možné testovat díky vývojářským náhledům

Vše vypadá slibně, ale existuje ještě řada faktorů, které je nutné vyřešit. Ve vzduchu visí mnoho nezodpovězených otázek: co tato změna bude znamenat pro výrobce, jednotlivé uživatele a další? Na to se pokusíme přijít v tomto článku.

Co se skrývá za oponou?

Podle mluvčího Google je systém pravidelných udržovacích updatů postaven tak, aby lépe standardizoval proces aktualizace systému. Dobrou zprávou pro ty, kteří rádi zkoušejí novinky, bude jistě možnost zapojit se do programu Android Beta. Ten bude dostupný nejen zvídavým uživatelům, ale také výrobcům. V případě uživatelů je (prozatím?) tento program omezen na několik kompatibilních zařízení, jmenovitě Nexus 6P, 5X, 6, 9, Player, Pixel C a General Mobile 4G. Update na beta verzi bude probíhat formou OTA („Over The Air“ neboli „vzduchem“) po registraci do beta programu.

Program Testování Beta Verze Androidu nekončí Program Testování Beta Verze Androidu nekončí

Další cílovou skupinou jsou samozřejmě vývojáři. Ti se musí vypořádávat s kompatibilitou svých aplikací s co možná nejširší paletou verzí OS Android. Často to bývá nelehký úkol a klíčovým nástrojem je v tomto směru předvídatelnost a včasný přístup.

Tento krok plynule navazuje na nedávno uvolněné měsíční bezpečnostní aktualizace, jež společnost Google začala vydávat po nalezení zranitelnosti Stagefright. Klíčovým problémem však bývá, jak dostat takto důležité aktualizace ke všem zákazníkům. V cestě obvykle stojí výrobci, kteří zejména starší a levnější telefony nejen neaktualizují na novější verze systému, ale často ani elementárně neudržují.

Co bude změna aktualizace systému znamenat pro vás?

Co tedy víme? V první řadě to, že Google o další krůček zprůhlední proces aktualizací tím, že bude vydávat pravidelné updaty a jejich náhledy. Patrně nejviditelněji tuto změnu zachytí uživatelé zařízení Nexus a Pixel, kteří budou rychlé a spolehlivé aktualizace dostávat jako první. Google jim nabídne možnost zapojení do vývojářských náhledů, takže vývojáři a zvídaví uživatelé budou moci ochutnat všechny novinky s předstihem.

V tuto chvíli můžeme předpokládat, že připravované telefony Google Pixel přijdou s Androidem verze 7.1, který bude mít řadu funkcí, jež se do 7.0 nedostaly. Je pravděpodobné, že vyhledávací gigant nebude chtít nechat všechnu slávu modelu LG V20, ačkoli post prvního telefonu s Nugátem už mu nikdo neodpáře. U telefonů Google Pixel je především očekávána hluboká integrace nové služby Google Asistent, která bude odlišujícím znakem těchto mobilů od konkurence.

Musíme doufat, že změna v politice aktualizací přiměje i výrobce k větší odpovědnosti a součinnosti v podobě častějších updatů. Přeci jen současný stav fragmentace verzí OS Android můžeme označit slovem „tragický.“ Vždyť nejčastěji zastoupenou verzí je dva roky starý Android 5.0 Lollipop!

V zastoupení verzí vede dva roky starý systém V zastoupení verzí vede dva roky starý systém

Konec fragmentace Androidu?

Konec fragmentace verzí Androidu je věčným a dosud nenaplněným snem každého fanouška tohoto operačního systému. Je tu důvod pro naději, ale buďme opatrní! O rostoucím potenciálu svědčí skutečnost, že někteří výrobci (ovšem jen u vybraných modelů) jsou schopni držet krok v měsíčních aktualizacích zabezpečení. Možná že menší, více předvídatelné a otestované udržovací verze budou právě tím, co zvýší snahu výrobců o udržování svých produktů. Silnou motivací má být v tomto směru dostupnost testovacích verzí. Díky nim dostane Google zpětnou vazbu od svých partnerů, kteří na oplátku budou mít více času na přípravu své aktualizace systému.

Fragmentace Androidu je tragická. Vyřeší ji pravidelné aktualizace systému? Fragmentace Androidu je tragická. Vyřeší ji pravidelné aktualizace systému?

Už dlouho se spekuluje o tom, že patrně nejlepší cestou by bylo oddělení systémové a aplikační části. Podobně to funguje u Windows, kde se Microsoft stará o údržbu a aktualizaci systému, která je nezávislá na tom, na jakém zařízení běží. I na Androidu bychom jistě ocenili, kdyby nové verze systému vydával Google, zatímco výrobce by jen udržoval svou nadstavbu a přidávané aplikace. Aktualizace na nové verze by tak mohly probíhat mnohem rychleji.

Až dosud se celý příběh odvíjel pořád dokolečka. Zatímco někteří výrobci byli v aktualizacích relativně rychlí a poskytli svým zákazníkům nejčerstvější Android co možná nejdříve, u jiných tento proces probíhal dlouho, případně vůbec. Pokud by byly aktualizace menší, pravidelné a stabilní, znamenaly by pro výrobce méně práce a tím i času ke zpracování. Dobrou zprávou je alespoň to, že v tuto chvíli se již prakticky všechny systémové aplikace aktualizují automaticky z Obchodu Play. Není tedy například nutné flashovat nový firmware jen proto, abyste si mohli užít výhod nejnovějších Map Google. Vyhledávací gigant evidentně dělá vše, co je v jejích silách, aby se novinky dostaly k uživatelům pokud možno bez čekání na větší aktualizace systému.

Počítání Pixelů

I když nový model aktualizací zdaleka není lékem na všechny problémy, jistě bude přínosný přinejmenším pro zařízení prodávaná pod vlajkou Google. Jak bylo řečeno výše, Google připravuje další vylepšení systému Android, kterých se patrně dočkáme při představení nových telefonů Pixel. Těšit se můžeme na integraci Asistenta Google, Google Home, funkční virtuální realitu Daydream VR a několik dalších „dobrůtek.“ Zatímco některé přijdou také s novými telefony jiných výrobců, nejlepší, nejčistší a nejnovější Android nabídnou takřka jistě zařízení Google. Ta poskytnou i nejrychlejší, pravidelné a snad i důkladně otestované aktualizace systému. Lze ale očekávat, že v dlouhodobém horizontu by tato změna četnosti a předvídatelnosti aktualizací mohla mít rovněž pozitivní dopad na zařízení dalších výrobců.

Nová zařízení Pixel by měla přijít s Androidem 7.1 Nová zařízení Pixel by měla přijít s Androidem 7.1

Co si myslíte o těchto změnách? Povedou k rychlejším aktualizacím, nebo se stanou dalším důvodem, proč zvolit zařízení, prodávaná pod značkou Google? Dali byste jako uživatelé přednost častým aktualizacím operačního systému, nebo funkcím a aplikacím přidaným výrobcem telefonu či tabletu? Diskuze pod článkem je otevřená pro vaše názory a postřehy!

Zdroj: androidauthority.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)