TOPlist

Android N využije schopnost rozlišovat sílu doteku

huawei_mate_s_force_touch_ico

Google oficiálně potvrdil, že připravovaný Android N nabídne na displejích, schopných rozlišovat sílu doteku, funkci nazvanou „Launcher Shortcuts“ („zkratky launcheru“). Podobnou funkcí s názvem „Force Touch“ disponuje například nejvyšší verze telefonu Huawei Mate S.

Huawei Mate S umí rozlišovat sílu doteku Huawei Mate S umí rozlišovat sílu doteku

Schopnost rozpoznat intenzitu tlaku na obrazovku měl již Android 1.0 a měla by být funkční od API 5. Až nyní však vyhledávací gigant nalezl užitečný způsob, jak tuto funkci implementovat.

Znamená to tedy, že se letos dočkáme Nexusu s displejem schopným rozlišit různé úrovně stisku? Jen možná. Pokud by se však potvrdilo, že příští Nexus bude vycházet z chystaného telefonu Huawei 7P, pak celkem logicky vyvstane spojitost mezi funkcí „Force Touch“ a Googlem potvrzenou nativní podporou rozlišení síly doteku v Androidu N.

Přinese Android N schopnost vnímat sílu doteku i do Nexusu?

V tuto chvíli však není jisté, že Huawei bude producentem některého z letošních modelů Nexus – některé zvěsti tvrdí, že tentokrát se Google přinejmenším u jedné verze vrátí k HTC.

Každopádně bez ohledu na to, zda se letos dočkáme podpory 3D Touch v praxi, Google již potvrdil, že jeho nové „Launcher Shortcuts“ budou fungovat na displejích citlivých na tlak, což znamená, že vývojáři mohou vytvářet aplikace a gesta využívající těchto možností na jakémkoli kompatibilním zařízení.

Aktuální situace je taková, že zařízení s podporou „Force Touch“ je velmi málo – konkrétně jde o telefony Huawei Mate S, Vernee Apollo a ZTE Axon mini. Androidu N se však tato zařízení dočkají až za relativně dlouhou dobu. Můžeme tedy doufat a držet palce, aby displej schopný rozlišovat sílu stisku dostal letošní Nexus, který přijde na trh s Androidem N. Do té doby si podobnou funkci lze vyzkoušet jen na zařízeních s podporou „Force Touch.“

Jak vypadá podpora schopnosti vnímat sílu doteků díky funkci „Force Touch“ na telefonu Huawei Mate S můžete vidět na následujícím videu.

Huawei Mate S Force Touch Hands On!

Huawei Mate S Force Touch Hands On!

Zdroj: androidauthority.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (17)