Android 5.0 a 5.1 Lollipop je již na 12,4 % zařízení

chart_ico

Včera vyšla květnová měsíční zpráva Googlu o rozložení jednotlivých verzí operačního systému Android na aktivních zařízeních. Ukázala, že Android 5.0 a 5.1 Lollipop konečně překonal hranici deseti procent, když byl zaznamenán na 12,4 % telefonů a tabletů. V případě poslední verze systému je evidentní postupný nástup – v březnu měl 5,4 % a v dubnu 9,7 %.

Android 5.0 a 5.1 Lollipop je již na 12,4 % zařízení Android 5.0 a 5.1 Lollipop je již na 12,4 % zařízení

Mírný úbytek celkem logicky nastal u Androidu 4.4 KitKat, který klesl ze 39,8 % na 39,2 %, nicméně i nadále zůstává na pozici nejvíce zastoupené verze. Zde můžeme předpokládat, že za změnou stojí postupné uvolňování aktualizací velkými výrobci. Ze 39,2 % na 37,4% spadl Android 4.1 až 4.3 – v tomto případě lze pokles přičítat spíše výměně starších zařízení za nové s Lollipopem.

Android 2.2 Froyo již drží poslední 0,3 %, stejně jako v dubnu, o jednu desetinu procentního bodu klesl také Android 2.3 Gingerbread na 5,6 % a z 5,3 % na 5,1 % se snížilo zastoupení Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich.

Nejvýraznějším číslem je samozřejmě zvýšení počtu zařízení, která používají Android 5.x Lollipop. Tato verze systému byla oficiálně představena v červnu, během loňské konference Google I/O, a o několik měsíců později ji dostali první uživatelé. Aktuálně již Google připravuje Android M, který v současnosti mohou testovat majitelé vybraných modelů Nexus (viz článek Stáhněte si Android M do svého Nexusu! Google vydal vývojářský náhled). Debut stabilní verze je očekáván ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Bohužel výše uvedená čísla naznačují, že Google se stále bude muset vypořádat s vysokou fragmentací svého softwaru.

Zdroje: Android Central, Android Developers, Android Authority, PCLab, 9to5Google.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (37)