TOPlist

Android L zlepšuje výdrž baterie o 36 %

volta_ico

Připravovaný Android L bude patrně jednou z největších a nejzásadnějších aktualizací mobilního operačního systému od Google za celou dobu jeho existence. Očekáváme velké změny v designu, výrazně lepší výkon a řadu nových funkcí. Média ale zatím nevěnovala příliš velkou pozornost výdrži baterie, kde se neočekávaly žádné významné rozdíly proti stávajícím verzím Androidu.

Android L zlepšuje životnost baterie o 36 % Android L zlepšuje výdrž baterie o 36 %

Google před časem rozjel „projekty“, které mají za cíl vyladit systém směrem k vyšší plynulosti a lepšímu uživatelskému zážitku. Prvním byl „Project Butter“, který byl představen společně s verzí Jelly Bean a přinesl výrazně plynulejší uživatelské rozhraní. S KitKatem následoval „Project Svelte“, jehož cílem byl efektivnější běh softwaru na méně výkonných zařízeních s 512 MB operační paměti. Další na řadě je „Project Volta“, který se snaží zvýšit výdrž baterie zařízení se systémem Android. Stejně jako u předchozích projektů, i za projektem Volta stojí velké úsilí vývojářů, které se dotýká mnoha různých částí operačního systému.

Project Volta se snaží zvýšit životnost baterie zařízení Project Volta se snaží zvýšit výdrž baterie zařízení

Google svými testy zjistil, že probuzení zařízení na jednu sekundu „spálí“ dvě minuty v pohotovostním režimu. Nemluvíme přitom pouze o rozsvícení obrazovky, ale také probuzení procesoru, aplikací či běžné kontrole aktualizací.

Test odhalil příjemnou pravdu!

Poslední testy, provedené redaktory serveru Ars Technika, dokázaly, že nejnovější verze operačního systému Android prodlužuje výdrž asi o 36 %! Nešlo přitom o běžný test výdrže baterie – výsledky jsou údajně velmi přesné a získané za shodných podmínek. Testování probíhalo na jediném telefonu Nexus 5, aby výsledky neovlivnily různé stavy akumulátoru. Podsvícení obrazovky bylo nastaveno na hodnotu 200 cd/m2, která byla ověřena kolorimetrem. Zkouška probíhá tak, že na telefonu s rozsvíceným displejem se každých 15 sekund automaticky načítají webové stránky. Zařízení je připojeno přes Wi-Fi a testování končí v okamžiku, kdy se telefon vypne z důvodu vybité baterie. Test byl nejprve dvakrát proveden s oficiálním Androidem 4.4.4 pro Nexus 5, poté byl do telefonu flashnut Android L a celý pokus opět dvakrát zopakován.

36 % výdrže navíc znamenalo reálně dvě hodiny aktivní práce 36 % výdrže navíc znamenalo reálně dvě hodiny aktivní práce

36 % výdrže navíc znamenalo reálně dvě hodiny aktivní práce s telefonem navíc, což je pro spotřebitele rozhodně zajímavá hodnota.

V čem je Android L odlišný?

„Project Volta“ využívá různé techniky, jejichž cílem je prodloužení výdrže baterie. Nový režim šetření elektrické energie, který snižuje výkon přístroje a omezuje datové přenosy na pozadí a jas displeje, má údajně přinést až o devadesát minut delší výdrž na jedno nabití, nicméně během testu se tato funkce nevyužívala, protože ji autoři zakázali.

Nový režim šetření elektrické energie Nový režim šetření elektrické energie

Asi nejzásadnějším krokem k úsporám je kumulování požadavků na probuzení zařízení z režimu spánku – zatímco ve starších verzích si aplikace mohly probouzet přístroj dle svých představ (respektive dle představ svých autorů), Android L přichází s novým API JobScheduler. To umožňuje seskupovat tyto a další úkoly místo toho, aby probíhaly individuálně pro každou aplikaci. Zařízení se přitom nebude pokoušet o síťové operace, pokud není v daném okamžiku připojeno k Internetu. Další funkcí je provedení vybraných operací, jako je čištění databáze nebo odeslání LOGů až v okamžiku, kdy je telefon připojen k nabíječce.

Android L zlepšuje životnost baterie o 36 % Android L zlepšuje výdrž baterie o 36 %

Google také vylepšil statistiky a sledování spotřeby, kde přidal spoustu nových možností a představuje všechny údaje v přehledném grafu. Lepší analýza poskytuje přesnější informace o tom, co a jak spotřebovává drahocennou energii, takže uživatel může vyladit systém směrem k lepší výdrži baterie.

Android L používá kompilátor ART místo stávajícího Dalviku Android L používá kompilátor ART místo stávajícího Dalviku

Je také důležité si uvědomit, že Android L používá kompilátor ART místo stávajícího Dalviku, přičemž nový systém nabízí lepší energetickou účinnost především jednorázovou kompilací aplikací místo opakované. ART je obecně rychlejší a efektivnější než Dalvik, což znamená méně času stráveného zpracováním operací a nižší spotřebu energie.

Shrnutí

Jedná se jen o jednu z mnoha novinek, které Android L nabízí. Je jasné, že významný podíl na spotřebě baterie mají aplikace, které si do telefonu či tabletu stáhne a nainstaluje uživatel. Pokud nebudou tyto programy optimalizovány pro Android L, výhody energeticky úspornějšího systému mohou být méně výrazné či dokonce žádné. Každopádně již nyní můžeme konstatovat, že „Project Volta“ zjevně přinese své ovoce a uživatelé se tak mohou těšit na to, že jejich křemíkoví miláčci vydrží alespoň o něco déle.

Zdroje: Android Authority, Ars Technica.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (19)