Android L lze nyní spustit i na telefonu Nexus 4

android-l-porting-nexus-4

Koncem června Google uvolnil „vývojářský náhled“ („developers preview“) chystané nové verze operačního systému Android L. Bohužel pro většinu uživatelů bylo možné novinku nainstalovat pouze na telefony Nexus 5 a tablety Nexus 7 (2013) (viz aktualita Android L: Google uvolnil „vývojářský náhled“ pro Nexus 5 a Nexus 7). Nebyli by to ale zvídaví vývojáři, sdružení kolem diskuzního fóra XDA, aby se nepokusili zprovoznit Android L také na dalších zařízeních.

Android L lze nyní provozovat i na telefonu Nexus 4 Android L lze nyní provozovat i na telefonu Nexus 4

Aktuálně se jim to po jedenácti dnech od představení povedlo v případě Nexusu 4 (konkrétně modelu LG E960). Pokud tedy vlastníte tento telefon, pak k instalaci budete potřebovat práva roota, odemknutý bootloader, alternativní recovery a distribuci, která je zveřejněna na vývojářské stránce.

První betaverze měla problémy s Bluetooth, fotoaparátem, právy roota a NFC. Druhá beta následně všechny uvedené potíže odstranila.

Android L For nexus 4

Android L For nexus 4

Z dosavadních zkušeností uživatelů je zřejmé, že se zatím jedná jen o testovací verzi, obsahující celou řadu chyb. První zavedení systému Android L na Nexusu 4 může údajně trvat až dvacet minut. Samotná instalace je ale poměrně jednoduchá a zvládne ji každý, kdo někdy nahrával alternativní firmware. V podstatě stačí jen zkopírovat soubor s novým systémem do paměti zařízení, nastartovat do recovery, provést vyčištění (wipe data/factory reset/wipe Dalvik cache), nainstalovat novou ROMku a vymazat keš Dalviku.

Port Androidu L pro Nexus 4 má problémy s kompatibilitou, jako bychom očekávali od počátečních portů – ty sice nebrání běžnému používání, nicméně vrásky na čele mohou uživatelům přidělat potíže s nekompatibilitou některých aplikací, projevující se nejčastěji jejich pádem.

Soubory, které potřebujete, jakož i další informace, naleznete v příslušném vlákně diskuzního fóra XDA. Obrázkový návod připravil například server Android Soul.

Zdroje: Chezasite, XDA Developers, Android Soul, Android Police, DroidViews, Mobil Telefon.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)