Android jako kamera do auta – DailyRoads Voyager

daily_voyager_ico

Uvažovali jste někdy o pořízení kamery – takzvané „černé skříňky“ – do auta? Možná nebudete muset utrácet částky v řádech stovek či dokonce tisíců korun – podobnou službu může zastat váš telefon s Androidem. Stačí si nainstalovat aplikaci DailyRoads Voyager, kterou vám dnes představíme, a usadit telefon do držáku tak, aby optika fotoaparátu „viděla“ na cestu.

DailyRoads Voyager: Android jako kamera do auta DailyRoads Voyager: Android jako kamera do auta

Co slibuje?

Popisek v Obchodě Play je poměrně obsáhlý, což naznačuje, že se bude jednat o důkladně propracovanou aplikaci. DailyRoads Voyager hodlá být pomyslnou „černou skříňkou“ a palubní kamerou v jednom. Aplikace během jízdy průběžně zaznamenává video a pořizuje fotografie, přičemž významné události lze manuálně nebo automaticky uložit pro pozdější použití.

Klíčové vlastnosti:

  • Kontinuální nahrávání videa s uživatelem definovanou délkou, kvalitou obrazu a volitelně též zvukem.
  • Možnost nastavení prostoru na paměťové kartě, po jehož zaplnění budou starší záznamy přepisovány novějšími (cyklický záznam), takže se paměť nikdy nezaplní.
  • Uložení videa dotykem na obrazovku umožňuje uchovat zajímavé situace, zachycené během jízdy.
  • Automatické uložení videa při náhlém zpomalení (např. při nehodě nebo prudkém brzdění) s nastavitelnou citlivostí senzoru přetížení.
  • Automatické pořizování fotografií v uživatelem definovaných intervalech a rozlišení (vhodné pro sestavení časosběrného snímku).
  • Zachycení videa nebo fotografie, i když je DailyRoads Voyager v pozadí skrze plovoucí tlačítka nad ostatními aplikacemi.
  • Automatické spuštění a vypnutí na základě detekce připojení do kolébky/držáku v autě a související možnosti.
  • Videa a fotografie obsahují informace o datu, času a poloze, kde byly pořízeny.
  • Automatické určení poštovní adresy uchovávaných videí či fotografií.
  • Zobrazení videí a fotografií v mapových podkladech.
  • Zobrazení rychlosti, nadmořské výšky, času a GPS souřadnic ve videu/fotografii.
  • Možnost volby jednotky rychlosti (km/h či mph) a formátu data.
  • GPS lze vypnout pro snížení spotřeby energie.
  • Volitelné nastavení jasu pro menší rušení při jízdě v noci.
  • Integrovaný správce souborů pro prohlížení videí a fotografií.
  • Možnost zadat název, popis a záložku k souborům.
  • Přenos souborů na DailyRoads.com
  • Možnost přesunu aplikace na paměťovou kartu.

Aplikace je lokalizována do několika jazyků, bohužel čeština i slovenština na seznamu chybí. Vybírat tak můžete z angličtiny, čínštiny, ruštiny, korejštiny, španělštiny, italštiny, arabštiny, holandštiny, polštiny a hebrejštiny.

DailyRoads Voyager jeho autoři vyvíjejí již od konce roku 2009 a od té doby vydali již celou řadu verzí, postupně vylepšujících a rozšiřujících schopnosti aplikace.

Jak funguje v praxi?

Samotná instalace ničím nepřekvapila – standardním způsobem jsme z Obchodu Play stáhli a nainstalovali 1,9 MB velký balíček. Při prvním spuštění nám bylo doporučeno navštívit stránku DailyRoads Voyager: Video Statistics, kde můžete zjistit, jaké rozlišení a formát videa je pro váš telefon nejlepší. Měli bychom podotknout, že informace platí především pro telefony s původním firmwarem – alternativní ROMky mohou fungovat s jiným nastavením, výjimečně je nutné počítat i s problémy při pokusu o použití fotoaparátu.

Rozhraní aplikace, která je spouštěna výhradně v režimu na šířku, působí lehce zastarale, možná i amatérsky, obzvláště srovnáme-li ho s aktuální designovou filozofií ve stylu Holo UI. V levém horním rohu je indikována aktuální rychlost pohybu, měřená s pomocí GPS, dolní část zabírá informační lišta, zatímco po pravé straně je kvarteto tlačítek různých velikostí. Další možnosti se pak skrývají v kontextové nabídce pod klávesou Menu.

Rozhraní aplikace působí lehce zastarale Rozhraní aplikace působí lehce zastarale

Další možnosti se skrývají pod klávesou Menu Další možnosti se skrývají pod klávesou Menu

Význam tlačítek Video a Photo je jasný – slouží k zahájení videozáznamu, nebo sekvenčnímu pořizování fotografií. V případě videa lze přímo z této nabídky také vypnout a zapnout nahrávání zvuku.

Pod tlačítkem Files najdete správce souborů. Patrně se zeptáte, proč byste měli používat tento způsob, když systémová Galerie pro tyto účely stačí. DailyRoads Voyager ale nabízí zajímavá rozšíření – tak například, pokud otevřete snímek a otočíte telefon na výšku, zobrazí se mapa s vyznačeným místem, kde byla fotografie pořízena. V případě videí je dokonce během přehrávání v mapě průběžně zobrazováno místo natočení.

Poslední tlačítko slouží k nastavení scénického režimu – tedy prostředí a podmínek, ve kterých budete pořizovat záznam. Připraveny jsou režimy pro denní světlo, slunečný den, oblačno, měsíční svit, temnou noc, noční město a uživatelské nastavení. Jednotlivá nastavení se od sebe liší především vyvážením bílé a kompenzací expozice.

Možnosti nastavení

Aplikací pro Android, které slibují nahrazení palubní kamery, je celá řada. DailyRoads Voyager vyniká především ve velmi širokých možnostech nastavení. Procházet položku po položce by trvalo věčnost, proto se podíváme jen na některé možnosti.

    • General – povolení/zákaz použití GPS, nastavení intenzity podsvětlení obrazovky (například pro jízdu v noci) a zapnutí/vypnutí automatického dohledávání adresy podle pozice.
    • Camera – úroveň hlasitosti záznamu zvuku, volba scénického režimu, vyvážení bílé a kompenzace expozice, včetně možnosti vlastního nastavení.

    • Video – nastavení kvality, rozlišení, kódování, bitrate, fps, formátu souborů, zaostřování, stabilizace a mnoha dalších parametrů nahrávaných videí. Zajímavá je položka Video retention, která slouží k nastavení úrovně zrychlení, při kterém dojde k automatickému pořízení videozáznamu (např. při prudkém brzdění nebo nárazu).
    • Photo – nastavení rozlišení, periody fotografování, zaostření, vytváření náhledu a uploadu fotek.

    • Background mode – aplikace nemusí nutně běžet v popředí, takže pokud například potřebujete obrazovku pro navigaci, jednoduše odsunete DailyRoads Voyager na pozadí. V takovém případě lze nechat v obraze plovoucí uživatelsky nastavitelná tlačítka (zahájení a zastavení videozáznamu, vypnutí/zapnutí záznamu zvuku, pořízení fotky, ukončení programu), která mohou být buď v horizontálním nebo ve vertikálním uspořádání v malé či větší velikosti.
    • Automatic mode – v případě nasazení kamery v podobě mobilního telefonu bude pro zapomnětlivce největším problémem nezapomenout ji zapnout. Naštěstí lze v nastavení nalézt automatický režim, který po vložení do dokovací stanice v autě obstará automatické spuštění záznamu videa nebo fotografií. V případě odpojení či poklesu stavu baterie pod stanovenou mez může být záznam pozastaven či zcela ukončen, na což je uživatel upozorněn zvukem.
    • Formating and display – v této sekci si můžete nastavit, jaké údaje budou zobrazovány na displeji, v nahraném videu a pořízených fotografiích. Ukládat lze údaje o rychlosti, poloze, nadmořské výšce, datu a čase. Zvolit můžete několik typů formátu data a jednotky vzdálenosti a rychlosti (metry a km/h/stopy a mph/yardy a mph).

Nastavení: sekce Background mode Nastavení: sekce Background mode

Nastavení: sekce Automatic mode Nastavení: sekce Automatic mode

Nastavení: sekce Formating and display Nastavení: sekce Formating and display

  • Overlays – protože Android nepodporuje vkládání „overlay“ vrstvy s doplňkovými informacemi do videa, lze údaje ukládat do souboru s titulky (.srt), které přehraje skoro každý multimediální přehrávač. V tomto nastavení lze vybrat či nastavit šablonu s požadovanými údaji, včetně možnosti nastavení barev.
  • File storage – nastavení složky, do které budou ukládány záznamy a fotky. Kromě toho lze nastavit vytváření složek pro každou jízdu, určit maximální kapacitu, kterou může aplikace obsadit.
  • DailyRoads.com – soubory s videem a fotografie mohou být automaticky odesílány na server DailyRoads.com. Uživatelské jméno a heslo jsou automaticky generovány při prvním spuštění aplikace, takže není nutné se registrovat. Pokud byste ale chtěli, můžete uživatelské jméno a heslo k serveru změnit právě v této sekci.

Praktické zkušenosti

Zkusili jsme používat mobilní telefon jako kameru do auta na redakčním Samsungu Galaxy S II s ROMkou CyanogenMod 9.1 (Android 4.0.4), nicméně v tomto případě jsme nebyli úspěšní. Aplikace sice nastartovala, ale přesvědčit k natáčení videa se nám ji nepodařilo, a to ani přes opakované pokusy s různými nastaveními výstupního formátu.

Následoval test na tom samém telefonu s ROMkou RootBox 4.2 (Android 4.2.2), postavenou taktéž na CyanogenModu, nicméně ani v tomto případě jsme telefon k pořizování videí nepřesvědčili. Nakonec jsme skončili na chybové hlášce, že fotoaparát nelze inicializovat, načež program při pokus o vstup do nastavení spadl. Po restartu začal sice fotoaparát spolupracovat, nicméně při pokusu o nahrání videa (nastavili jsme parametry dle doporučení, tedy CQ, 1280 x 720, H.264, mp4) celá aplikace beznadějně zamrzla.

Další testy tedy proběhly na obstarožním LG Optimusu One s originální ROMkou a Androidem 2.2 Froyo. Na tomto telefonu se DailyRoads Voyager choval dle očekávání a poslušně pořizoval videozáznamy z cest, nicméně ač jsme měli nastavený režim High Quality (HQ), zaznamenaná videa měla rozlišení 352 x 288, což stěží stačilo na rozpoznání kolem se pohybujících vozidel. O přečtení registračních značek jsme si mohli nechat jen zdát. Poté, co jsme nastavili rozlišení na telefonem nejvyšší podporované rozlišení videa 640 x 480, jsme byli s výsledkem výrazně spokojenější, ale k dokonalosti ještě kousek chyběl.

Nakonec jsme DailyRoads Voyager vyzkoušeli na Samsungu Galaxy S III s původní ROMkou v nejnovější verzi (tj. s Androidem 4.1.2). V tomto případě fungovala aplikace na jedničku s hvězdičkou. Pořízená videa ve formátu MPEG4 (H264) v skoro až brutálním rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů při třiceti snímcích za sekundu obsazovala každou minutou kolem 120 MB místa. Samozřejmě není problém nastavit si méně náročné rozlišení s nižšími požadavky, ale chtěli jsme vyzkoušet, jak si aplikace povede. Výsledky byly nad očekávání dobré a v tomto případě můžeme konstatovat, že pořízený záznam byl použitelný bez výhrad. Ostatně posuďte sami z následujícího videa.

Video ze Samsungu Galaxy SIII pořízené aplikací DailyRoads Voyager

Video ze Samsungu Galaxy SIII pořízené aplikací DailyRoads Voyager

Z našich zkušeností tedy plyne, že s alternativními ROMkami může (ale nemusí) mít DailyRoads Voyager problémy, zatímco na oficiálním firmwaru s velkou pravděpodobností bude fungovat.

Dodatečně přidáváme zkonvertované video pořízené aplikací DailyRoads Voyager s vloženými titulky, jež byly původně uloženy ve formátu SRT. Ke konverzi jsme použili program, Xvid4PS.

ZKONVERTOVANÉ video pořízené aplikací DailyRoads Voyager s vloženými titulky

ZKONVERTOVANÉ video pořízené aplikací DailyRoads Voyager s vloženými titulky

Zkušenosti uživatelů

Názory na aplikaci DailyRoads Voyager v Obchodě Play se poměrně zásadně liší. Například Josef Matoušek je spokojeným uživatelem, který k pěti uděleným hvězdičkám napsal: „Super Auto-Cam Apka má dle mého názoru výborně zpracované možnosti nastavení, takže si ji každý může doladit podle toho, jak mu vyhovuje. Stačí nastavit prostor, který může k uložení využít a délku jednotlivých souborů a soubory se pak ve smyčce přemazávají. Pro trvalé uložení bez přepisu stačí klepnout na display a uloží se jeden až tři poslední soubory videa podle nastavení. Nahrává i na pozadí, takže ideal ve spojení například s navigací. Naprosto vyhovuje.

Jiný uživatel ale považuje tento program za „jednookého mezi slepými“, takže mu udělil tři hvězdičky a napsal: „Ne vždy detekuje vložení do držáku. Někdy jo, někdy ne, nahodile, nechápu. Občas přestane nahrávat. Nahodile. Naštěstí to signalizuje šedá ikona v horní liště. Občas vyhodí Error a vynutí si ukončení sama sebe. Nahodile. Toto je můj pátý zkoušený program, bohužel jednooký mezi slepými králem. Bohužel doporučuji jako jedinou dlouhodobě použitelnou možnost s vadami. Ostatní fungovaly (errory, nenahrávaly) ještě hůře.“

Na druhé straně pak stojí Pietro Stradale. Ten dal aplikaci jen jednu hvězdičku s komentářem: „V praxi nepoužitelné. Používám v autě klasickou kameru, řekněme střední kategorie, tak jsem chtěl aplikaci jen vyzkoušet. Jak jsem předpokládal, zdaleka ji nenahradí jak po stránce uživatelského komfortu, tak ani kvality videa. I přesto chválím široké možnosti nastavení funkcí a videa. Kvalita videa je poměrně dobrá. Kompromis je úhel záběru (limitován optikou telefonu) – rozhodně nepokryje tak široký prostor před autem jako u kamer. GPS nefunguje – buď se chytí až po několika km jízdy nebo stále vypadává. Nejhorší je, když aplikace běží na pozadí, vypne se displej a někdo zavolá nebo přijde zpráva/email… aplikace ukáže chybovou hlášku o skončení nahrávání, video se přestane nahrávat…“

Resumé

DailyRoads Voyager je patrně jednou z nejpropracovanějších a velmi široce konfigurovatelných aplikací, která promění váš chytrý telefon v kameru do auta. Bohužel největším problémem je kompatibilita s některými zařízeními a firmwary, proto je nutné počítat i s tím, že právě na vašem telefonu nebude fungovat správně či vůbec. Pokud ji ale rozběháte, poskytne vám všechny funkce, které od programu tohoto typu můžete požadovat, a stane se spolehlivým tichým společníkem při vašich cestách autem. Proti nejlevnější kameře, kterou pořídíte za více než 600 korun, vystačíte s telefonem, který zpravidla nosíte u sebe, a s aplikací zdarma.

Z kritického pohledu musíme zmínit především nepříliš pěkné uživatelské rozhraní, které má poněkud „po sezóně“ a uvítali bychom také lokalizaci do češtiny a slovenštiny. Velice praktická by byla automatická synchronizace pořízených záznamů s nějakým cloudovým úložištěm – pro začátek by stačil Disk Google a Dropbox.

Pochopitelně čistě subjektivní bude hodnocení kvality pořízeného videa, která závisí především na schopnostech telefonu. Videozáznamy z některých mobilů mohou směle konkurovat levnějším digitálním kamerám, naopak „low-endové“ mobily se kvalitou videa pohybují na hranici mezi tragédií a parodií.

Od verze 3.0 lze aplikaci instalovat na telefony s Androidem 2.2 a novějším. Jestliže máte telefon se starší verzí systému, můžete si stáhnout DailyRoads Voyager 2.1.2, který funguje i na Androidu 2.1. Pro ještě starší zařízení je k dispozici program ve verzi 1.7.2.

Potřebujete či chcete-li kameru do auta, doporučujeme tento program, který si dosud stáhl více než milion uživatelů, a jehož známka je velmi pěkných 4,3, alespoň vyzkoušet. Pokud na vašem telefonu nebude fungovat, nevěšte hlavy – tématu použití telefonu s Androidem jako kamery do auta se nevěnujeme naposledy (ostatně máte-li tip na šikovnou aplikaci, stačí napsat do diskuze pod článkem).

DailyRoads Voyager
DailyRoads Voyager

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (35)