TOPlist

Co byste změnili na Androidu, kdybyste mohli? [brainstorming]

android_barvy

Ačkoli ještě ani zdaleka není dokonalý a bez chyb, stal se Android během několika mála let doslova fenoménem mezi operačními systémy pro mobilní platformu. Větší i menší nedokonalosti se snaží napravit a vylepšit ať už tvůrci alternativních ROMek, nebo sami výrobci, díky jejichž grafickým nadstavbám se systém se zeleným robotem ve znaku mění takřka k nepoznání jak po stránce vzhledu, tak i z hlediska nabízených možností. Uživatelé také mají skrze aplikace třetích stran na výběr z celé řady možností, jak přizpůsobit Android svým představám a vybavit ho funkcemi, které potřebují. Google postupně reaguje na trendy a přidává do Androidu některé „vychytávky“ ať už z alternativních ROMek, programů třetích stran, nebo z nápadů výrobců mobilních telefonů, nicméně co uživatel, to vlastní představy o tom, jak by měl operační systém vypadat a co by měl nabízet.

Co byste změnili na Androidu, kdybyste mohli? Co byste změnili na Androidu, kdybyste mohli?

Google to ovšem nemá jednoduché: zatímco jeden uživatel například ocení integraci antivirového programu do systému, druhý bude považovat takový krok za nemístné rozhodnutí na úkor jeho vlastních preferencí. Část klientů považuje Android za bezpečný systém, jehož největším bezpečnostním nedostatkem je sám uživatel, další ho kritizují za laxní přístup k ochraně před malwarem, spywarem a jinými hrozbami. Jak jsou na tom v tomto směru redaktoři a čtenáři SvětAndroida.cz? Možná byste chtěli rychlejší aktualizace OS, lepší konzistenci designu aplikací, kvalitnější nástroje pro ochranu před malwarem, nebo máte třeba úplně jiné představy?! Pojďme si vyzkoušet takový malý internetový „brainstorming“!

Server Android Authority položil svým redaktorům následující otázku: „Pokud byste mohli změnit něco o Androidu a jeho ekosystému, co by to bylo?

  • Andrew Grush oceňuje možnost instalace alternativních ROMek, launcherů a dalších aplikací. Naopak kritizuje pomalou rychlost uvolňování aktualizací, kterou srovnává s podstatně svižnějšími updaty iOS. Řešení vidí v používání alternativních ROMek nebo zařízení řady Nexus. Zamýšlí se také nad uživatelským rozhraním – zde by nechal výrobcům prostor pro vlastní nadstavby a nelíbí se mu snaha Googlu diktovat designové trendy, neboť existuje nemalá část zákazníků, kterým vyhovuje provedení od výrobce.
  • Bogdan Petrovan by na prvním místě chtěl zvýšit zájem vývojářů o Android. Také by rád viděl větší důraz na uživatelské zkušenosti, spíše než specifikace a „našlapávání funkcemi“. „Chtěl bych ještě větší rozmanitost trhu – je tu mnoho zařízení od desítek výrobců, ale když jde o koupi zařízení, možnosti jsou omezeny na několik málo variant.“ konstatuje Petrovan. Kritika se snesla také na nepřehledné vyhledávání v Obchodě Play, kde uživatel až příliš často místo originálu narazí na klon požadované aplikace. Zde vidí řešení ve „vyšším standardu kvality pro schválené aplikace.“ Naši čtenáři také určitě budou souhlasit s požadavkem na otevření všech sekcí Obchodu Play (zejména hardware) do celého světa.
  • Joseph Hindy konstatuje, že Android má sice na jedné straně mnoho slabých stránek, které ale vyvažuje svými klady a přínosy. Rád by zakázal výrobcům prodávat zařízení s jiným než aktuálním operačním systémem. Dále zmiňuje nezobrazování zakoupených aplikací v Obchodě Play, lepší vykreslování textu na webových stránkách, které je nutné povolit v nastavení prohlížeče, a ocenil by také lepší propojení s počítačem ve stylu iTunes.

Co by změnili redaktoři našeho portálu?

Karel Kilián

Z redaktorů našeho portálu se jako první se svým názorem ohlásil Karel Kilián, který napsal: „Budu souhlasit s kolegy z Android Authority, že jedním z největších problémů jsou pomalé aktualizace. Google sice pracuje na oddělení aplikací od samotného systému, takže například aktualizace poštovních klientů, Kalendáře, klávesnice a dalších programů již nevyžaduje instalaci nového firmware, updaty systému ale stále ještě pokulhávají. I majitelé zařízení Nexus leckdy čekají na nejnovější verzi Androidu, řešící často bezpečnostní nedostatky, až několik dnů či týdnů. Výrobci zařízení pak tuto dobu ještě prodlužují implementací vlastních nadstaveb, aplikací a následným testováním. Ideální by bylo podle mého názoru řešení, kdy by Google dodával jen čistý systém, jehož aktualizace by obstarával sám, který by skrze API komunikoval s nadstavbou a aplikacemi. O ty by se pak staral sám výrobce telefonu či tabletu.

Vyhledávání v Obchodě Play je rozhodně jedním z nejslabších míst celé platformy a je smutné, že i konkurenční aplikace AppBrain, vycházející z Obchodu Play, nabízí mnohem lepší možnosti řazení a filtrování výsledků. Najít v oficiálním repozitáři nejlépe hodnocenou či nejvíce stahovanou aplikaci na dané klíčové slovo či funkci, je takřka sisyfovským úkolem.

Sám bych ale asi nejvíce ocenil úplnou synchronizaci s cloudem – tedy abych se mohl přihlásit na dalším zařízení a synchronizovala se mi nejen pošta, kalendář, kontakty, úkoly a webový prohlížeč, ale například i aplikace a hry, a to nejlépe v reálném čase. Moje představa je taková, že bych například na tabletu dohrál hru do nějaké úrovně a následně bych třeba cestou do práce pokračoval od stejného místa na mobilním telefonu, aniž bych musel řešit, na kterém zařízení pracuji.

Za asi největší nedostatek pak považuji nutnost získávat práva roota jen kvůli tomu, abych mohl provést kompletní zálohu zařízení. Tuto funkci bych rád viděl jako nativní součást Androidu – když už ne jako speciální aplikaci, tak alespoň jako API, které by mohly využívat nástroje třetích stran. Samozřejmě si uvědomuji možnosti zneužití, pokud by jakýkoli program mohl provést kompletní „snap“ systému i s aplikacemi a jejich daty.

Divím se také tomu, jak Google ignoruje profily, závislé například na čase nebo poloze. Existuje nespočet aplikací třetích stran, které řídí chování telefonu s ohledem na zvolené podmínky (viz články SvětAndroida doporučuje: 6 aplikací pro automatizaci telefonu a Čtenáři doporučují: 4 aplikace pro automatizaci telefonu), dokonce většina výrobců už nabízí alespoň možnost nastavit „tichý režim“ v určených hodinách, ale v čistém Androidu tato „vychytávka“ docela citelně chybí.

Vůbec jsem pak nepochopil sjednocení ovládání hlasitosti oznámení a vyzvánění – poměrně často totiž potřebuji, aby telefon zvonil při příchozím hovoru, ale neupozorňoval zvukem na přijaté textové zprávy. Naštěstí na alternativní ROMce CyanogenMod, kterou používám na svém Samsungu Galaxy SIII, jde hlasitost oznámení a zvonění oddělit.“

Honza Dolejš

Jako další se zapojil Honza Dolejš s tímto názorem: „Google by měl více začít tlačit na jednotlivé výrobce mobilních telefonů, protože mají nyní v aktualizacích svých přístrojů volné ruce. Výsledek je takový, že na starší telefony kašlou a celkově všechny aktualizace dodávají velmi pomalu. Situace na trhu je pak taková, že každý telefon má jinou verzi Androidu a celý ekosystém je značně roztříštěn. Pokud by Google donutil výrobce aktualizovat co nejrychleji, celá situace by se značně vylepšila.

Druhým kamenem úrazu jsou v mých očích různé modifikace Androidu a nadstavby. Je skvělé, že něco takového existuje, protože každému uživateli sedí něco jiného. Smutné ovšem je, když některý z výrobců představí hardwarově skvělý telefon, ale zabije to hrozným softwarem (ať už po stránce optimalizace či nadstavby). Pak uživatel musí přehrát software a ztratit záruku, nebo se poohlédnout po jiném přístroji. Skvělým řešením by bylo vměstnat čistý Android do každého telefonu a při startu dát uživateli na výběr, který ze systémů chce nainstalovat. Tímto by dle mého názoru vydělali i samotní výrobci, neboť čistý Android je velmi oblíbený.

Celkově horší optimalizace – i když špičkové mobilní telefony se skvělým hardwarem jsou již velmi plynulé, stále to není úplně ono. Navíc slabší a levnější telefony jsou na tom o dost hůře. Android sám o sobě není tak plynulý jako konkurenční systémy, což je vzhledem k silnému hardwaru dnešní doby poměrně smutné. Je otázkou, zda je na vině samotný koncept Androidu, nebo samotní výrobci, kteří nevěnují dostatečnou pozornost optimalizaci pro své přístroje. Je to ovšem bod, který od nepaměti podráží Androidu kolena.“

Petr Mišák

Petr Mišák pojal otázku z trochu jiného úhlu a odpověděl: „Změnil bych postoj Google k Androidu. Aby se samotnému Androidu dostalo minimálně takové podpory jako ostatním Google službám. Občas se zdá, že se Android podle přístupu mateřské společnosti stal takovým nemanželským dítětem. Google sice Android intenzivně vyvíjí a stal se velmi dobrým podhoubím pro Google služby, ale čistý systém nijak dál nepropaguje se slovy: je to open-source a zítra si jej může kdokoliv z výrobců vzít a vydávat za vlastní.“

Matěj Machytka

Matěj Machytka se také dokázal podívat na Android kriticky, ovšem z jiné perspektivy: „Největší výhodou a zároveň problémem Androidu je jeho roztříštěnost a otevřenost. Když má každý výrobce ve svém portfoliu 20 telefonů, je jasné, že nemůže všem dopřát adekvátní softwarovou/aktualizační podporu. Nedivím se pak těm, kteří aktualizaci neviděli, ani nepamatuju, že přejdou na konkurenční platformu, kde se aktualizace dostane ke všem v takřka stejný čas (myšleno iOS).

Stejně tak mě mrzí, že pro některé vývojáře není Android tak atraktivním systémem. Důvodů je opět několik. Nutnost optimalizovat aplikaci tak, aby fungovala na 100 různých telefonech, je těžší, než aby fungovala na jednom. Stejně tak na Android není problém tahat aplikace z warezů, takže vývojářům uchází nemalé zisky. Jak vyplývá ze statistik, iTunes generuje v poměru k počtu stažení daleko větší zisky než Google Play. Uživatelé Androidu pak přicházejí o super aplikace a hry, které se vývojářům zkrátka nevyplatí na zeleného robota portovat.“

Jirka Pernica

Nakonec přispěl svým názorem Jirka Pernica, který Matějovi v úvodu mírně oponoval: „Roztříštěnost aktualizací (verze Androidu) mě osobně vůbec nevadí. Většina aktualizací nepřináší tolik výrazných změn, které by uživatel jako já vyžadoval. Proto jsem neměl sebemenší problém, když jsem používal telefony s Androidem 4.2 v době, kdy už dávno existoval KitKat. Co mi na Androidu vadí asi nejvíce, je špatná optimalizace graficky náročných her. Když srovnáme herní výkon iOS a Androidu, jsou to nebe a dudy. Android telefony můžou mít 200jádrový procesor, 150 GB RAM a nejnovější Modern Combat se tam stejně bude sekat (případně bude mít poloviční FPS oproti iOS). Je to špatná optimalizace her nebo systému? V každém případě je to věčný problém Androidu, který zřejmě jen tak nezmizí.“

Jak to vidí a co by změnili čtenáři SvětAndroida.cz?

Závěrečné slovo a prostor patří samozřejmě vám – naším čtenářům v diskuzi pod článkem. Shodnete se v názoru s některým z našich redaktorů, nebo naopak budete nesouhlasit a oponovat? Neváhejte a dejte nám i ostatním vědět, co byste změnili na Androidu a jeho ekosystému, kdybyste mohli? Ring je volný! Sejde-li se dostatek zajímavých názorů, připravíme z těch nejzajímavějších samostatný článek.

Inspirováno článkem If you could change anything about Android and its ecosystem, what would it be? serveru Android Authority.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (57)