TOPlist

Android aplikace se dělí o vaše data víc, než jste si mysleli

android data 2

Nejspíš jste obeznámeni s faktem, že instalované aplikace po vás chtějí spoustu informací. Požadují e-mailové adresy, vaši polohu a další užitečná data. Výzkumný tým z Tech Science podrobil 110 nejoblíbenějších bezplatných aplikací na Android a iOS testu a dostalo se mu nemilého překvapení – až 73 % Android aplikací se s radostí podělí o váš e-mail a další osobní informace se třetími stranami.

Android aplikace vaše data přeposílají dál

Tech Science podrobil každou jednu aplikaci testu, který měl za úkol sledovat připojení na HTTP nebo HTTPS během aktuálně spuštěné aplikace a vyhledávat mezi údaji sdílené citlivé informace. Mezi ty například patřila data zadaná do vyhledávače, GPS souřadnice a především vaše jméno a e-mailová adresa. Ačkoli zcela nečekaně jsou z velké části data sdílena se společností Google, až 93 % Android zařízení má osobní data – a to včetně například záznamů z fitness aplikací – odesílat na záhadnou doménu safemovedm.com.

android data 1

Netřeba zmiňovat, že byznys s daty je větší, než kdy v minulosti byl – pomáhá marketérům vhodně cílit reklamu a je zdrojem užitečných poznatků. Bohužel pro uživatele. Ačkoli šíření citlivých dat je problém všech platforem, Android si v tomto případě vede nejhůře. Co se týče sdílení e-mailové adresy bez vašeho vědomí, na platformě Android se tak děje v 73 % případů, u iOS je toto číslo znatelně menší – konkrétně 16 %. S lokací si však konkurenti nemají co vyčítat.

Na místě by samozřejmě bylo, aby byl systém v odhalování samotného procesu sdílení vstřícnější a například informoval, kam která aplikace data vysílá. Krok správným směrem je aktuální implementace přehledu povolení udělovaným aplikací v Androidu 6, seznam však není samospásný.

android data 3Buďte obezřetní

Je nutné zdůraznit, že v mnoha případech se tak děje s vaším dovolením. Android aplikace často samy přiznávají, co se následně s daty děje. Ale ruku na srdce – kdo skutečně čte všechny podmínky před zadáním e-mailu nebo si následně přečte a dohledá další informace? I přesto, že aplikace často informují o tom, jak s daty nakládají, není vždy jasné a zřetelné, kam vlastně směřují a komu se dostanou do rukou. Proto nezbývá než dodat: buďte opatrní, vaše soukromí a informace o vás jsou to nejcennější, co máte.

Zdroj: Engadget, tech science.

Johanna Kovaczicz
O Autorovi - Johanna Kovaczicz

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (38)