TOPlist

Android 5.1.1 za rohem? Už se objevil v nástrojích pro vývojáře!

android511_ico

Google v posledních týdnech vydává jednu novou verzi svého operačního systému Android za druhou. 10. března to byl Android 5.1, týden po něm následovalo další sestavení LMY47E a minulý týden pak vyšla i verze LMY47I, označovaná jako R3. Je jasné, že vývojáři neusínají na vavřínech a průběžně opravují nalezené chyby a problémy. Celkem logicky tak můžeme očekávat vydání další opravné verze formou minoritní aktualizace. To potvrzuje i informace, která se začala šířit včera – ve vývojářských nástrojích Android SDK se totiž v nabídce ke stažení objevila položka Android 5.1.1 (API 22).

Android 5.1.1 se objevil v nástrojích pro vývojáře Android 5.1.1 se objevil v nástrojích pro vývojáře

Můžeme předpokládat, že příští verze přinese především opravu chyby ve správě operační paměti (konkrétně se jedná o nevracení paměti po spuštění mnoha aplikací), která se neblaze podepsala na výkonu celého systému. Uvedený problém mnozí uživatelé dočasně řeší opakovaným manuálním restartem systému. Očekává se také přidání funkce VPN (Virtual Private Network), která umožní bezpečné používání veřejných Wi-Fi skrze VPN od Googlu, což by mělo přinést větší míru soukromí pro uživatele. Možná se také dočkáme návratu tichého režimu v jeho původní podobě, nicméně zde se již dostáváme do roviny čirých spekulací.

Android 5.1.1 můžete spatřit v rámci Android SDK v SDK Manageru ve správci aktualizací. Číslo 5.1.1 naznačuje, že Google uzavřel kód a nyní pravděpodobně provádí testování, možná dokonce připravuje vydání finální verze. AOSP (Android Open Source Project) sice dosud nebyl aktualizován, nicméně můžeme očekávat, že i zde se v dohledné době objeví poslední verze. Poté bude následovat vydání aktualizovaných firmwarů pro zařízení řady Nexus. Zveřejnění obrazů systému Android 5.1.1 pro Nexusy bychom čekali do konce tohoto týdne, stejně jako nahrání nového kódu do AOSP a možná i uvolnění OTA balíčků.

Android 5.1.1 se objevil v nástrojích pro vývojáře Android 5.1.1 se objevil v nástrojích pro vývojáře

Další nová verze v tak krátké době by byla špatnou zprávou pro výrobce, kteří se snaží držet krok a aktualizovat své telefony a tablety, ale dobrou zprávou pro celý ekosystém, především pak pro majitele telefonů a tabletů Nexus. Server Android Police ale poněkud skepticky dodává, že Android 5.1.1 se objevil v SDK 1. dubna a mohlo by se tedy jednat o jemný aprílový žertík ze strany Google.

Dodejme, že s Androidem 5.1 je ze strany uživatelů citelně větší spokojenost, než v případě starších verzí 5.0, 5.0.1 a 5.0.2. Příčin lepší odezvy a vyšší rychlosti je více, mimo jiné i skutečnosti, že Android 5.1 pracuje jiným způsobem s vícejádrovými procesory. Android 5.1 byl především aktualizací, zaměřenou na vyřešení chyb, což se do značné míry povedlo. Například redakční tablet Nexus 7 z roku 2012 začal být znovu poměrně dobře použitelný, opraveny byly i problémy, týkající se životnosti baterie a došlo i na zlepšení celkové výkonnosti. Podrobněji jsme se zlepšeními v poslední verzi systému zaobírali ve článku Není to placebo! Nexus 6 je s Androidem 5.1 citelně rychlejší. Nejnovější verze také přinesly řadu funkčních vylepšení a další novinky v uživatelském prostředí, jež jsme vám představili ve článku 10 nových tipů a triků pro Android 5.1.

V tuto chvíli tedy nejsou k dispozici žádné další informace. Google sice nepotvrdil, že pracuje na Androidu 5.1.1, nebo že chystá jeho vydání, ale je více než jisté, že jeho vývojáři stále pracují na novějších verzích mobilního operačního systému. Jedná se ale jen o „setinkovou“ inkrementální aktualizaci, což obvykle znamená, že bychom neměli čekat nové funkce, a s největší pravděpodobností půjde jen o důležité bezpečnostní aktualizace a opravy chyb v pozadí. Samozřejmě vás budeme informovat, jakmile bude jisté, co lze očekávat od aktualizace na Android 5.1.1 Lollipop.

Zdroje: Android Police, GottaBeMobile, Phone Arena, 9to5Google, Pocket Now, Phandroid, Android Guys, ChezaSite.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)