TOPlist

Android 4.3: TRIM a potenciální zrychlení pro Nexus

Nexus7-9538_678x452

Uživatelé „starého“ tabletu Nexus 7 si často stěžovali na to, že i když bylo zařízení ze začátku krásně rychlé, ale po měsících používání a instalování aplikací se tablet zpomaloval a zpomaloval. Většinou pak pomohla až kompletní přeinstalace systému. Mnoho nadějí bylo vkládáno do nového tabletu Nexus 7, ve kterém je skutečně tato chyba již odstraněna. Ale překvapivě se nejedná o hardwarové řešení. Prý v tom má prsty nový Android 4.3.

Nexus7-9538_678x452

Server Anandtech totiž přinesl zprávu o tom, že v Androidu 4.3 je nyní aktivována funkce TRIM. Nechceme zabíhat do šílených technických detailů, proto jen uvedeme, že TRIM je prostředkem, kterým operační systém komunikuje s úložištěm a v podstatě mu říká, zda je či není konkrétní paměťový blok využíván a zda může být následně vymazán/zrecyklován. Tím se zvyšuje celkový výkon (rychlost) úložného prostoru. Jde totiž o to, že pokud v systému zadáte smazání nějakého souboru, de facto vám pouze zmizí z výpisu složek například v souborovém manažeru, jenže řadič stále považuje data na úložišti za validní. Smazaný film tedy není doopravdy smazaný, dokud ho nepřepíšete jinými daty.

Pokud jste tedy majiteli zařízení z řady Nexus a připadá vám, že ztrácí dech, nemusíte se jej ještě zbavovat. Update na novější verzi Androidu by mohl dost možná pomoci a je pravděpodobné, že pak bude díky TRIMu fungovat aktualizovaný přístroj podstatně svižněji. Operace TRIM se aktivuje v momentě, kdy je zařízení aktivní, ale nezaznamenalo žádný uživatelský vstup za poslední hodinu, přičemž má alespoň 80 % baterie (nebo se nabíjí).

Zdroj: Anandtech

Jan Olejník
O Autorovi - Jan Olejník

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)