TOPlist

Android 4.3: přinese novinky, nebo zklamání?

android43_ico

Google sice zatím oficiálně neohlásil uvolnění nového Androidu 4.3 Jelly Bean, nicméně po Internetu již minulý týden začala kolovat ROMka s touto verzí. Poněkud překvapivě se nejednalo o připravovaný firmware pro LG Nexus 4, ale pro Samsung Galaxy S4 „Google Edition“.

Na první pohled novinek nebude mnoho – Google totiž uvolňuje většinu aktualizací průběžně přímo pro jednotlivé aplikace (Gmail, Kalendář, Klávesnice, Služby Google Play a tak dále). Podíváme-li se ale pod pokličku, zjistíme, že nový Android nepřinese jen o desetinku vyšší číslo a inovovanou aplikaci Fotoaparát.

Přehled očekávaných novinek vypadá zatím následovně:

  • Ačkoli vypnete Wi-Fi, bude zařízení schopno na pozadí lokalizovat svou polohu pomocí bezdrátových přístupových bodů. Tuto funkci bude možné vypnout až v hlubším nastavení.
  • Uživatelé, používají bezdrátovou komunikaci skrze Bluetooth, jistě ocení režim snížené spotřeby energie, díky kterému vydrží Android ve spojení například s chytrými hodinkami či monitorem srdečního tepu delší dobu.
  • Přibude několik položek v nastavení pro vývojáře, které budou sloužit k testování a ladění.
  • Aktualizace se dočkal systémový font Roboto – server Android Police publikoval na svých stránkách podrobnější analýzu změn a nabídl i odkazy ke stažení pro ty, kteří kvůli novým písmenkům nechtějí čekat do vydání updatu.
  • Změny uživatelského rozhraní se, jak už pravděpodobně víte, dočká aplikace Fotoaparát, která kruhovou nabídku nahradí sérií kruhových výsečí. Zde jsme přesvědčeni, že aplikace by si zasloužila více pozornosti vývojářů – co do funkčnosti stále zůstává daleko za „foťáky“ třetích stran, včetně těch, které do svých telefonu předinstalovávají výrobci telefonů.

Upozorňujeme, že uvedené změny byly zachycené v uniklé předfinální verzi Androidu 4.3 a je možné, že některé nebo všechny se nakonec v konečném sestavení neobjeví. Je také velmi pravděpodobné, že Android 4.3 přinese i další novinky, o kterých v těchto chvílích můžeme pouze spekulovat.

Nastavení bezdrátové komunikace Nastavení bezdrátové komunikace

Dramatičtějších změn v uživatelském rozhraní, aplikacích a funkcích se pravděpodobně dočkáme až s Androidem 5.0 Key Lime Pie, jehož termín představení je zatím pouze ve hvězdách. Android 4.3 bude, alespoň podle dostupných informací, dalším do série Jelly Beanů.

Zdroje: Liliputing a Android Authority.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (17)