TOPlist

AMPY: dobíjejte svá zařízení pohybem

ampy titul

Kickstarter je celosvětově známý server, kde lidé shání podporu pro své projekty a za jeho relativně krátkou existenci se zde stihla vystřídat celá řada zajímavých nápadů. Nyní se zde objevil projekt AMPY, ten si klade za cíl pomoci v boji s pravděpodobně největším nepřítelem současné chytré elektroniky – nedostatkem energie. A jako bonus vás motivuje k většímu pohybu.

ampy 1

AMPY je v podstatě nositelné zařízení. Funguje tak, že během vašeho pohybu mění kinetickou energii na energii elektrickou a tu následně ukládá do zabudované Li-Ion baterie. Jakmile budete energii uloženou v AMPY potřebovat, stačí jen dobíjené zařízení připojit jako k běžné power bance. Díky USB konektoru můžete dobíjet nejen svůj smartphone, ale v podstatě jakékoli zařízení napájené skrz USB.

Na stránce projektu na Kickstarteru bohužel nejsou zmíněny přesné technické parametry, můžeme se tak maximálně domnívat jakou kapacitu integrovaná baterie má. Z popisu zařízení se však dozvíme, že tvůrci slibují stejnou rychlost dobíjení, jako při použití běžné síťové nabíječky. Svůj telefon můžete dobíjet i přímo v pohybu, bez nutnosti mít předem nabitou baterii v AMPY. Zařízení by mělo během běžného dne, kdy ujdeme přibližně 10 000 kroků, vyprodukovat dostatek energie aby poskytlo (průměrnému?) smartphonu další 3 hodiny provozu na baterii. Stejnou dávku energie by mělo vyrobit i za 30 minut běhu, či hodiny jízdy na kole.

ampy 2

AMPY je navrženo, aby bylo co možná nejmenší a nejlehčí a dalo se tak pohodlně nosit i volně v kapse. Zařízení však bude k dostání i v balení obsahujícím sleeve pouzdro, klip pro uchycení na oblečení a poutko na ruku. Pro lepší přichycení k tělu je obal AMPY z jedné strany prohnutý. K dispozici bude také android aplikace, která vám umožní sledovat, kolik jste vyprodukovali energie, spálili kalorií a o kolik jste používáním AMPY snížili svou uhlíkovou stopu.

ampy app

Tvůrci AMPY chtějí na Kicktarteru vybrat alespoň 100 000$, aby mohli přejít od prototypů, vyrobených na 3D tiskárně k sériové výrobě. Vzhledem k tomu, že do konce kampaně zbývá ještě 30 dní a již se podařilo vybrat více než polovinu požadované částky, se dá předpokládat, že se jim to s přehledem povede. Nemyslete si však, že se spokojí pouze s tímto jedním produktem, jak sami říkají AMPY je jen první krok a věří, že v budoucnu by mohlo být podobné dobíjecí zařízení přítomno přímo v mobilu či chytrých hodinkách. Omezená série 200 kusů za cenu 75$ je již vyprodaná a balíčků s příslušenstvím za 95$ zbývá už jen pár. Pokud vás však AMPY zaujalo, můžete podpořit projekt a získat tak toto zařízení za o něco vyšší „Kickstarterovou cenu“ 85$, případně za 105$ spolu s příslušenstvím. První kusy by se pak měly dostat k podporovatelům z Kickstarteru někdy v červnu příštího roku.

ampy 4

Jaký je váš názor na AMPY? Pořídili byste si takové zařízení?

Zdroj: Kickstarter.

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)