Ampere – otestujte rychlost své nabíječky

Ampere náhled

Způsobů, jak nabít baterii v mobilním telefonu, dnes existují spousty. Energii lze dodat z tradiční nabíječky do zásuvky, z počítače, notebooku nebo i externích baterií na cesty. Sami jste ale jistě poznali, že doba nabíjení se u jednotlivých nabíječek liší. Aplikace Ampere vám dokáže prozradit, která nabíječka je rychlejší a dodává víc proudu do vašeho telefonu.

Ampere – jaký je nabíjecí proud?

Aplikace Ampere funguje na velmi jednoduchém principu – měří proud, který putuje do telefonu při nabíjení. Právě hodnota proudu nám prozradí, jak rychle se telefon nabije. U běžných nabíječek se nabíjecí proud pohybuje většinou v rozmezí od 1 do 2 A, z počítače pak nabíjíme nejčastěji pouze 0,5 Ampéry. V případě, že zakoupíme nějakou nekvalitní nabíječku, se může naměřená hodnota lišit s tou, kterou uvádí výrobce. Tím trpí většinou čínské levné nabíječky a externí baterie, které nabíjejí o poznání pomaleji, než nám Číňan tvrdí. S aplikací Ampere to lze otestovat, i když na to nelze 100% spoléhat.

ampere android nabíječka

Je potřeba mít na paměti, že měření není přesné a je pouze orientační. Skvěle se tedy hodí spíše jako relativní porovnání několika nabíječek u stejného telefonu, díky čemuž zjistíte, kterou kombinaci pro nejrychlejší nabíjení používat. Hodnoty proudu v aplikaci nemusí odpovídat skutečnému proudu nabíječky, na což upozorňuje i sám autor aplikace. Bohužel ke správnému provozu je nutností i hardwarová podpora, a tak nelze aplikaci Ampere provozovat na každém telefonu. Přesto jsme v redakci otestovali několik telefonů a se všemi byla aplikace Ampere funkční. Uživatelé systému Android 5.0 Lollipop musí v menu aktivovat volbu „Old measurement method“ pro správný chod aplikace a měření.

Samotné aplikace slouží primárně pouze k jednomu účelu, a tak je její prostředí velmi jednoduché a prosté. Po spuštění aplikace započne měření a přibližně po 10 sekundách bychom měli dostat první hodnotu proudu. Ta se může v průběhu nabíjení měnit (například i při vyšší hodnotě kapacity, kdy se nabíjení úmyslně zpomaluje = křivka nabíjení u moderních baterií není lineární) a aplikace nám tedy rovněž zobrazí minimální a maximální nabíjecí proud za dané měření. Současně s tím jsou zobrazeny informace o stavu baterie.

V nastavení, do kterého vstoupíme ikonou v pravém horním rohu, toho příliš nenajdeme. Není to ale vůbec potřeba. Zmínit snad můžeme pouze možnost zapnutí upozornění, změnu jednotek teploty, jazyka či aktivaci tmavého téma. Placená verze, která vás přijde na necelých 28 korun, přidá zmíněná upozornění a odstraní reklamy.

Závěr

Aplikace Ampere neslouží k přesnému měření nabíjecího proudu a ani se nás o tom autor aplikace nesnaží přesvědčit. Mějte proto na paměti, že testovaná aplikace se hodí spíše pro porovnávání více nabíječek při nabíjení stejného přístroje, což nám může prozradit kombinaci pro nejrychlejší nabíjení. Aplikace při našem testování fungovala výborně a správně odhadla rychlost jednotlivých nabíječek, bohužel však musíte počítat s tím, že ne na každém telefonu je Ampere funkční.

Ampere
Ampere
Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (26)