TOPlist

Amkov AMK100s: 360° kamera s přísavkou (recenze)

amk100s

Chcete proniknout do světa 360° videí a neutratit za kameru celou výplatu? Vyzkoušeli jsme kameru Amkov AMK100s s cenovkou nepřesahující 4000 Kč. Jak dopadla v našem testu?

Rozcestník

Amkov AMK100s – videopohled

Amkov AMK100s - videopohled

Balení je docela bohaté, to nejdůležitější postrádá

AMKOV patří k výrobcům levných čínských kamer. Znát je to i na příslušenství. V základním balení nalezneme hromadu různých kloubů a spoustu možností připevnění na různé povrchy. Nejvíce nás překvapil silikonový obal s přísavkami. Ten používejte ale opravdu jen výjimečně a na přísavky nepoléhejte. Po nějaké době povolí a při menších otřesech vám upadne. Upevnění na auto nedoporučujeme.

Amkov AMK100s: specifikace

  • úhel záběru: 220° x 360°
  • rozlišení: 8 Mpx
  • rozlišení videa: 1920x1440px 30 fps
  • displej: černobílý, až 3 řádky, 128×60 px
  • konektivita: Wi-Fi, microUSB, microHDMI
  • paměťová karta: microSD (16 GB v balení)
  • baterie: 1000 mAh

[aps_product_sz id=“400217″]

Výdrž baterie téměř 2 hodiny překvapí

Vzhledem k 1000mAh baterii jsme očekávali výdrž někde kolem hranice 1 hodiny, ale kamera mile překvapila. Dokázala při nejvyšším rozlišení natáčet 100 minut. Docílila toho také díky absenci velkého barevného displeje, který v případě AMK100s supluje pouze černobílý 3řádkový displej.

Vzhled a dílenské zpracování

Amkov na první pohled působí docela robustně. Klame však tělem. Nejhůře je na tom právě displej, který má krycí sklíčko z velmi měkkého materiálu a poškrábete ho velice lehce i nehtem. U kamery, jejíž optika vyčnívá z těla kamery takovým způsobem, jako v případě AMK100s, bychom čekali v balení krytku nebo náhradní krycí sklíčko. Pokud si objektiv poškrábete, máte zaděláno na problém, protože škrábance na takovém širokém ohnisku jsou na videu velmi dobře vidět.


Ukázka foto a video

Výhodou této kamery, stejně jako každé jiné 360°, je velký úhel záběru, díky kterému zaznamenáte téměř všechno dění kolem sebe. Nese to s sebou však jistá rizika. Pokud natáčíte v moc nízkém rozlišení, ve výsledku je to hodně znát. V tomto případě je malé rozlišení cokoliv kolem 1920x1080px. Toto rozlišení je dostačující na klasického video, nikoliv na 360°. Amkov AMK100s umí zaznamenávat video do rozlišení až 1920×1440 px díky 8MPx snímači. To je však podle nás docela málo. Co se zpracování záznamu kamerou týče, tady kamera dost pokulhává. Video je přeostřené a značně postrádá detaily. Šum je patrný i ve dne.

https://youtu.be/bUfhZeEmLq4

Neupravené video vypadá jako pohled přes kukátko ve dveřích.

https://youtu.be/YYh8RJ-tqkQ

Kamera nabízí možnost točit „Slowmotion“, čili zpomalené záběry. Do poslední chvíle jsme nemohli uvěřit tomu, že se v podstatě jedná o natočení klasického videa s 30 fps a následného zpomalení na 10 fps. Ale takhle se dělá marketing. :-)

https://youtu.be/l1DN1zk9oD0

Pro nahrání videa na YouTube potřebujete speciální program pro převod do správného formátu. Pokud video neupravíte, bude video vypadat jako obraz přes kukátko ve dveřích.

amkov sw

Fotografie? Těm se raději vyhněte

Fotografie jsou kategorií samy o sobě. Osobně bych nečekal, že v roce 2016 bude existovat kamera, které udělá tak škaredé fotografie. Snad ani nejlevnější SJ kamera nemá tak ošklivé fotografie, kterým chybí detaily. Výrobce to dohání ostřením, které fotografie ještě více kazí. Ale posuďte sami :)

Konektivita: Wi-Fi to jistí

Na čem se nešetřilo, je konektivita. Kromě nabíjecího microUSB máte k dispozici také microHDMI, takže video můžete sledovat rovnou na televizi. Bohužel se jedná o jedno velké rybí oko a bez převedení videa pro VR to není ono. Pro bezdrátovou komunikaci využijete Wi-Fi a aplikaci pro Android/iOS, přes kterou můžete kameru nejen ovládat, ale také ji využijete jako náhledový displej. Zpoždění přenosu je ještě ve snesitelném rozmezí, zhruba něco kolem 1 vteřiny.

SYMAX360
SYMAX360

Omezená dostupnost

Kameru zakoupíte na několika e-shopech za cenu pohybující se kolem 3 700 Kč. Ke kameře je možné zakoupit také volitelné příslušenství, jako je vodotěsné pouzdro nebo hodinky s dálkovým ovládáním. Bohužel, to u nás budete hledat jen obtížně. Výjimkou je vodotěsné pouzdro, které naleznete na stránkách eshopu, který nám kameru zapůjčil.

Resumé

S velkou popularitou virtuální reality se na náš trh začínají valit 360stupňové kamery ze všech stran. Amkov AMK100S patří k těm nejlevnějším a bohužel je to na kvalitě znát. Rozlišení je příliš nízké, kvalita záznamu je až podprůměrná. V balení potěší silikonový obal s přísavkami, ale jen do doby, než zjistíte, že přísavky moc dlouho nedrží. Poškrábaná čočka objektivu je totiž obrovský problém. Krycí plast displeje je až moc měkký a poškrábete ho, aniž byste věděli jak, stačí vám na to i nehet.

Pokud hledáte mít kameru se 360stupňovým videem a máte malý rozpočet, asi vás kamera nezklame. Rozhodně se ale nejprve přesvědčte, že jste s kvalitou videa spokojeni.

Klady
+ 360° video.
+ Cena.
+ Výdrž baterie.

Zápory
– Čočka nemá krytku.
– Lacinější zpracování.
– Podprůměrná kvalita foto/video.

Za zapůjčení děkujeme společnosti GitUpKamery.cz.

Tomáš Očadlý
O Autorovi - Tomáš Očadlý

Tomáš se narodil jako hračička, odjakživa utrácel své těžce ušetřené peníze za geekoviny, takže smartphony a tablety ho nemohly minout. Systém Android si ho našel… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (2)