TOPlist

Američtí operátoři blokují aplikace pro WiFi tethering

No Image-03

Aplikace Wireless Tether, PdaNet a další podobné, které umožňují spustit tzv. WiFi tethering, tedy možnost aktivovat v telefonu režim přenosného hotspotu, sdílejícího internetové mobilní připojení, není na některých zařízeních v rámci Spojených států možné nainstalovat. Při přístupu přes mobilní Android Market nejsou tyto aplikace k nalezení, ve webové verzi sice najít jdou, nicméně jak můžete vidět na obrázku níže, není možné vyvolat její stažení a instalaci. Podle dostupných informací jsou za tím američtí operátoři – konkrétně se hovoří o Verizonu, T-Mobile a AT&T. Naopak u dalšího operátora Sprint je instalace tohoto typu programů bez problémů. Některé zdroje si ale vzájemně protiřečí – například Android Central uvádí, že ani T-Mobile aplikace pro tethering neblokuje.

Aplikaci Wireless Tether si v USA nenainstalujete

Aplikaci Wireless Tether si v USA nenainstalujete

Tento krok následuje po varování AT&T ze začátku minulého týdne, kdy operátor upozornil uživatele na používání tetheringu bez odpovídajícího datového tarifu. Za možnost tetheringu se připlácí, což uživatelé sice podepisovali, ale nedodržovali. Použití aplikace jako je PdaNet jde tedy v rozporu se smlouvou a operátoři mají právo na blokování.

Dobrou zprávou, že je nic nezabrání uživatelům, aby si programy instalovali z jiných zdrojů – například z webových stránek developera, odkud je stačí stáhnout a nainstalovat z SD karty. Dotčen není ani nativní tethering podporovaný telefony s Androidem 2.2 a vyšším, stejně jako použití telefonu jako USB modemu. Další možností je pak vyjmutí SIM karty z telefonu a stažení kýžené aplikace přes WiFi.

Zdroje: Android Police, Droid Life, Android Phone Fans, Android Central a XDA Developers.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)