Amazon Fire Phone – 3D displej, 6 kamer a spousta služeb

Amazon-Fire-Phone-658×370-5376a5a650738da2

Amazon dlouho čekal, než bude moci svým zákazníkům nabídnout kromě čteček a tabletů také první smartphone. Nakonec se ale čekání jak se zdá vyplatilo, protože nově představený telefon od Amazonu nabídne 3D displej a mimo jiné také 6 kamer. Ani ostatní hardware však nepokulhává.

amazon-fire-phone-02-610x1118

Amazon dlouho předesílal, že nebude nabízet top výkon a možní konkurenti jako je LG G3, Galaxy S5 nebo One M8 tak mohli zůstat v klidu, přesto sliboval něco výjimečného, co jiní nemají. Nadupaný hardware tak dostal menší prioritu a naopak tu nejvyšší měly všemožné vychytávky, které usnadní práci s telefonem a celkově vylepšují z tohoto zařízení příjemný pocit. Podle Amazonu má být dokonce Fire Phone přímou konkurencí pro řadu iPhone.

Zpracování a design

Když se podíváme na telefon, asi nás o tomto kousku černého plastu nenapadne nic výjimečného. Ano, telefon je vyroben z plastu s pogumovanými okraji, aby byl více odolný. Dalším materiálem je hliník, který je použit pro tlačítka na bocích telefonu a pro jedno pod displejem. Zadní strana telefonu nabídne jeden fotoaparát, za to ta přední jich schovává hned pět. Pokud nepočítáme jednu přední kamerku pro videohovory, máme zde 4 kamery, které jsou na každém rohu 4,7palcového LCD. Tyto kamerky slouží k vytváření 3D efektu.

3f28ef323bde2cb88a1ed06f36cb

3D displej

Ano 3D displej opět na scéně, ale ani zdaleka podobný tomu, co měl před několika lety HTC EVO 3D. 3D technologie v telefonu Fire Phone využívá čtveřici kamer, které snímají uživatele, respektive jeho pohled a podle toho poté telefon vytváří 3D efekt, který by měl fungovat prozatím pouze v galerii, integrovaném prohlížeči a mapách. Další aplikace využívající 3D technologii časem přibudou. Při představování telefonu zde také byla ihned zodpovězena otázka, jak si kamerky poradí se snímáním ve tmě. I na to Amazon myslel, a proto každá kamera pro 3D efekt disponuje infračerveným světlem, aby ke snímání mohlo dojít i za tmy. Základem všeho však zůstává displej s HD rozlišením, který by měl dosahovat úrovně jasu až na hodnotu 590 cd/m2, což zajistí lepší viditelnost na přímém slunci (Galaxy S5: 442 cd/m2).

feature-dp.-V349436054- Po rozkliknutí se zobrazí animace

Fotoaparát

Fire Phone nabízí na zadní straně jeden fotoaparát s rozlišením 13 Mpx se světelností f/2.0 a optickou stabilizací obrazu. Nezapomnělo se ani na přisvětlovací LED. Amazon přirovnal kvalitu fotoaparátu například k Samsungu Galaxy S5 nebo iPhonu 5S. Sebedůvěra zřejmě Amazonu nechybí, ale počkejme na důkladné srovnání.

fotoaparát

Služby a bonusy

Mezi službami poskytující Fire Phone bude například Hul Plus, HBO Go, Netflix, ESPN nebo MayDay. Již zaběhlá služba Amazon Prime bude v telefonu taktéž a navíc na rok zdarma (tato služba umožňuje přístup ke knihám, filmům, atd…). Dále zde máme cloudové úložiště Amazon Cloud Drive zcela zdarma a službu FireFly, se kterou stačí vyfotit nějaký předmět a služba vám o něm zobrazí informace. Samozřejmě vše funguje za předpokladu, že se dané zboží nachází v databázi Amazonu.

feature-exclusives.-V351099847-

Hardware, cena a shrnutí

Ačkoliv hardware není předností tohoto telefonu, opomenout ho nemůžeme. Telefon tedy nabídne 4,7palcový HD displej pokrytý ochranným sklem Gorilla Glass 3. V útrobách telefonu nalezneme procesor Snapdragon 800 taktovaný na 2,2 GHz, kterému bude dopomáhat 2GB RAM. Slot pro microSD karty zde ale bohužel nenalezneme a tak budou k dispozici dvě verze telefonu. Jedna s velikostí vnitřního úložiště 32 GB a druhá verze s 64 GB. Chod telefonu zajistí baterie o velikosti 2 400 mAh společně se systémem Android a nadstavbou (spíše přestavbou) od Amazonu, která mění systém k nepoznání. Fire Phone by měl na jedno nabití vydržet až 22 hodin hovoru. Opomenout nesmíme ani dvojici stereo reproduktorů a podporu LTE sítě.

7fa800c10a2c9ba9aca092192b9e

Cena telefonu je však největším zklamáním. 32GB verze se bude prodávat za 649 dolarů, tedy 16 000 Kč s DPH a za 64GB verzi zaplatíme cirka 18 350 Kč včetně DPH. Ceny jsou ale určeny prozatím pouze pro americký trh. Obě verze budou k dostání s luxusními sluchátky s plochým kabelem. Dostupnost telefonu Fire Phone na jiných trzích je prozatím neznámá.

Jak se vám líbí první smartphone od Amazonu, Fire Phone?

Zdroje: PhoneArena – pa1, pa2, pa3, pa4, pa5, pa6.

Jan Tipmann
O Autorovi - Jan Tipmann

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)