TOPlist

Povedené alternativy k výchozím aplikacím od výrobce #1

Alternativy

I když se výrobci telefonů snaží, tak předinstalované aplikace v telefonu většinou nejsou příliš kvalitní a v Google Play se dají najít mnohem lepší alternativy. Připravili jsme si proto alternativy k několika výchozím aplikacím, které toho mnohdy umí i více.

 

SMS aplikace

Začneme u aplikací pro posílání a příjem SMS. Většina defaultních SMS aplikací, které jsou v telefonech nainstalovány, nemá přílišnou kvalitu. Lidé tak většinou sáhnou po něčem jiném. Pokud nepotřebují mnoho funkcí, ideální aplikací je Messenger od Googlu. Mezi velmi povedené alternativy pak určitě patří aplikace Signal a Textra.

messengery

Signal se dá kromě klasického SMS klienta, použít také jako klasický chat, který posílá zprávy přes internet, a co je hlavní, tak i šifrovaně. Má v sobě také funkce, které známe z jiných messengerů, jako třeba skupinové chaty, posílání příloh apod. Textra je na druhou stranu mnohem více zaměřená na SMS, nabízí velké množství úprav a nastavení. Výhodou může být podpora Android Wear nebo Android Auto.

Signal Private Messenger
Signal Private Messenger
Textra SMS
Textra SMS

 

Galerie

Co se týče galerie, můžeme doporučit například aplikaci Piktures, která je založena na gestech. Podporuje jak fotky, tak i videa. Zobrazit se podobně, jako u Google fotek dají podle měst, nebo vestavěného kalendáře. Soukromé fotky se dají zaheslovat pomocí PIN kódu. Povedenou funkcí je také automatické snížení kvality fotky před sdílením, čímž se dá ušetřit pořádná porce dat.

galerie

Druhá aplikace pro Galerii se jmenuje LeafPic Gallery a je stále v betaverzi. I tak ale toho nabízí již hodně. Dá se stáhnout zdarma, nenajdeme v ní žádné reklamy a celý design je vyveden v material designu. Jednoduše se v ní dají přesouvat fotky, nebo rychle zjistit informace o pořízené fotografii. Je určena pro uživatele, kteří nepotřebují přehršel funkcí.

Piktures Gallery: Photo, Video
Piktures Gallery: Photo, Video
LeafPic Gallery
LeafPic Gallery

 

Správce souborů

Správce souborů je jedna z těch kategorií, ve kterých se velmi často hledají alternativy. Naštěstí pro uživatele je z čeho vybírat. Jako první zde máme Total Commander, což je taková stálice mezi správci, a to jak na PC, tak několik let i na Androidu. Funkcí má opravdu hodně, jejím vypsáním bychom mohli strávit zbytek článku, o hlavních plusech jsme se rozpovídali minulý rok. Plusem je to, že Total Commander je zdarma a bez reklam.

správci souborů

Druhý zástupce u správce souborů je Amaze File Manager, který zaujme povedeným a čistým material designem, jednoduchostí nebo tím, že je dostupný zdarma bez reklam. Počet funkcí u této aplikace se nemůže rovnat výše zmíněnému Total Commanderu, je určen spíše pro ty, kterým stačí základní úkony v jednoduchém a přehledném prostředí.

Total Commander - file manager
Total Commander - file manager
Amaze File Manager
Amaze File Manager

 

Webový prohlížeč

Defaultní webové prohlížeče zaostávají. Alternativy jsou většinou mnohem lepší. Podobně jako na PC, i zde se dá vybírat ze tří velkých prohlížečů, a to Chrome, Firefox a Opera. Určit, který je lepší, je v podstatě nemožné, každému se líbí jiné funkce. U někoho to může být propojení s Google službami, u dalšího zase podpora rozšíření u Firefox , nebo nové grafické rozhraní u Opery.

prohlizece

Alternativou k ním by mohl pro mnohé být Lightning Web Browser. Ten svou velikostí patří k vůbec nejmenším prohlížečům na trhu. Díky tomu je rychlý, nicméně i na svou velikost nabízí poměrně velké množství funkcí, jako je anonymní režim, mód čtení, záložky, historie atd. Vše potřebné má v sobě.

Google Chrome
Google Chrome
Firefox Fast & Private Browser
Firefox Fast & Private Browser
Opera browser with AI
Opera browser with AI
Lightning Browser - Web Browse
Lightning Browser - Web Browse

 

Aplikace fotoaparátu

V posledních letech už někteří výrobci pochopili, že kvalitní aplikace pro fotografování je základ. Nicméně pořád se najdou telefony, kde to není ideální. Prověřená aplikace pro fotografování je Open Camera, která nemá příliš pěkné grafické rozhraní, vše ale nahrazuje funkcemi. Těch je hodně, jejich seznam můžete nalézt v našem samostatném článku o této aplikaci.

fotoaparaty

Druhá aplikace se jmenuje Manual Camera, která je ještě o úroveň výše. Před koupí je ale dobré spustit test kompatibility, jelikož aplikace plně využívá Camera2 API. To u některých ROM nemusí být plně implementováno. Oproti Open Camera má mnohem hezčí rozhraní a rovněž nabízí plnou manuální kontrolu nad pořízením fotek.

Open Camera
Open Camera
Manual Camera
Manual Camera

Jste spokojeni s výchozími aplikacemi od výrobce, nebo máte nainstalované alternativy?

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (14)