Alternativní launcher: co to je a jak ho nainstalovat?

launchery_ico

Narazili jste na termín alternativní launcher a nevíte, co si pod ním máte představit, jak ho instalovat a co takový krok provede s vaším telefonem či tabletem? V tomto článku se dozvíte vše potřebné, vysvětlíme vám, co alternativní launcher dělá, jak ho nainstalovat a případně i nastavit.

Co je alternativní launcher?

Launcher je aplikace, což je to nejzásadnější, co pro začátek potřebujete vědět. Nějaký launcher sice vždy bývá součástí systému, nicméně není problém ho nahradit jiným – zpravidla staženým a nainstalovaným z Obchodu Play. Instalací alternativního launcheru nijak nezměníte ani nenarušíte samotný systém.

Kdy se s launcherem setkáte? Obvykle po spuštění systému a pak vždy, když se vrátíte na domovskou obrazovku, tedy například když stisknete tlačítko Domů.

Výchozím launcherem v čistém Androidu 5.0 Lollipop je Google Launcher (s Chytrými kartami Google/Google Now na levé obrazovce), nicméně pátá generace Androidu přinesla plnou podporu pro alternativní launchery, takže uživatelé mohou snadno instalovat nové a přepínat mezi nimi několika klepnutími. Nutno ale podotknout, že i starší verze systému alternativní launchery podporovaly, byť ne tak jednoduše, jako poslední Android Lollipop.

Co launcher zajišťuje?

Launcher má na starosti celou řadu funkcí, nicméně mezi hlavní patří:

  • Správa domovské obrazovky a plochy, tedy především ikon, widgetů, tapety na pozadí apod.
  • Správa seznamu aplikací – tedy sekce, kde vidíte všechny programy, můžete jím listovat, měnit jejich pořadí, seskupovat je do složek či kategorií apod.
  • Dolní lišta (dok), ve které obvykle najdete ikonu pro vstup do seznamu aplikací, ale často také další zástupce.

Jednotlivé launchery se od sebe liší především šíří nabízených funkcí a možností, nicméně často přinášejí i zcela odlišné uživatelské rozhraní. Každý launcher má své klady a zápory, a to, který bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám, bude záviset například na tom, kolik času a úsilí jste ochotni věnovat jeho nastavení. Většina launcherů je k dispozici zdarma, nebo mají alespoň bezplatnou testovací či funkčně omezenou verzi, takže můžete vyzkoušet, který je nejvhodnější pro váš způsob používání.

Jak nainstalovat alternativní launcher?

Nainstalovat alternativní launcher není o nic obtížnější, než instalovat jakoukoli aplikaci z Obchodu Play. Největším problémem tak bude výběr launcheru, který nejlépe odpovídá vašim představám, požadavkům a vkusu. V tomto směru by vám mohly pomoci naše články SvětAndroida doporučuje: čtyři launchery a Čtenáři doporučují: 14 nejlepších launcherů.

Máte vybráno? Pojďme tedy na instalaci! Pro účely tohoto návodu jsme použili Nexus 7 (2012), kde místo původního Google Launcheru nainstalujeme velice populární Nova Launcher.

Výchozí launcher na tabletu Nexus 7 (2012) nahradí alternativní launcher Nova Výchozí launcher na tabletu Nexus 7 (2012) nahradí alternativní launcher Nova

Nejprve si tedy otevřete Obchod Play a do vyhledávání zadáte název požadovaného launcheru.

Aplikaci necháte Nainstalovat a schválíte požadovaná oprávnění. Nebuďte překvapení širokou paletou požadovaných práv – mnohé launchery například požadují přístup k telefonu a textovým zprávám, aby mohly zobrazovat počet nepřečtených zpráv či zmeškaných hovorů. Jiné třeba mohou chtít zjišťovat polohu, aby mohly ukazovat aktuální počasí.

Pak můžete aplikaci Otevřít, čímž ji zpravidla spustíte.

Některé launchery vás po prvním spuštění nasměrují do nastavení, jiné nabídnou převod ikon a některých nastavení z předchozího launcheru.

Launcher také vyvoláte kdykoli stiskem tlačítka Domů, které, jak patrně víte, vyvolává domovskou obrazovku, obsluhovanou právě launcherem. Jestliže nemáte pro tyto účely nastavenou výchozí aplikaci (k tomuto stavu dojde vždy, když nainstalujete nový launcher), pak se po stisku tlačítka Domů bude zobrazovat dialog s otázkou, který program chcete pro tyto účely použít. Bez problémů tak můžete na jednom systému paralelně provozovat i více launcherů.

Jak nastavit alternativní launcher jako výchozí?

Chcete-li některý z launcherů nastavit jako výchozí, lze to provést dvěma způsoby:

  • V dialogu pro výběr launcheru stiskněte tlačítko Vždy.
  • V systémovém nastavení v sekci Zařízení otevřete položku Plocha. Pak zvolte launcher, který chcete používat jako výchozí.

V takovém případě se již po stisku tlačítka Domů nebude zobrazovat dotaz, který launcher hodláte použít, ale dojde rovnou k návratu na příslušnou domovskou obrazovku.

Chcete-li výchozí launcher později změnit, pak nejrychlejší cesta vede opět přes systémové nastavení Zařízení-Plocha.

Jak nakonfigurovat alternativní launcher?

Do nastavení naprosté většiny launcherů se dostanete jednoduše tak, že dlouze podržíte prst na volném místě plochy (kde není žádná ikona). Možnosti se pak liší podle aplikace – zpravidla se v dolní části zobrazí sada ikon pro změnu tapety, vytažení widgetu na plochu, přidání zástupce nebo změny tématu. Součástí této nabídky také bývá zástupce pro vstup do nastavení, kde můžete ovlivnit celou škálu parametrů z hlediska vzhledu, chování a poskytovaných funkcí.

Co můžete v nastavení ovlivnit?

Možnosti nastavení se u jednotlivých launcherů liší. V Obchodě Play jsou jak jednodušší aplikace pro méně náročné uživatele, tak i komplexnější a propracovanější programy, kde si můžete doslova vyhrát s desítkami parametrů. My se zběžně podíváme na to, co můžete ovlivnit u jedné z nejpopulárnějších aplikací tohoto segmentu – Nova Launcheru.

  • Velikost mřížky pro aplikace a widgety na ploše i v seznamu programů.
  • Velikost ikon, zobrazování či naopak nezobrazování popisků.
  • Efekt, promítaný při posouvání mezi plochami domovské obrazovky.
  • Zda má být při přechodu mezi plochami posouvána i tapeta na pozadí.
  • Počet a styl zobrazení dolní lišty (doku).
  • Způsob zobrazení seznamu aplikací – například horizontální/vertikální posouvání po řádcích/skupinách řádků/stránkách.
  • Styl zobrazení složek.
  • Motivy ikon, otáčení domovské obrazovky podle polohy zařízení, rychlost posouvání a animací.
  • Gesta a jiné způsoby ovládání.
  • U většiny launcherů lze nastavení zálohovat a obnovit, což určitě oceníte při přechodu na jiné zařízení, nebo po provedení obnovy do továrního nastavení.

Jak alternativní launcher odinstalovat?

Alternativní launcher je aplikace, jako každá jiná. Lze ho tedy odinstalovat jednou ze čtyř cest, které jsme podrobně rozebrali ve článku Odinstalace v malíčku aneb Čtyři způsoby, jak odstranit aplikaci z Androidu.

Kromě toho je v případě launcherů k dispozici ještě pátá možnost:

  1. Přejděte do systémového nastavení.
  2. V sekci Zařízení otevřete položku Plocha.
  3. V seznamu launcherů klepněte na ikonu koše vedle toho, který chcete odinstalovat (výchozí launcher, dodávaný s telefonem/či tabletem zpravidla odebrat nelze).
  4. Potvrďte svůj záměr odinstalovat launcher.

V případě, že odeberete výchozí launcher, očekávejte při návratu na domovskou obrazovku dialog s otázkou, kterou aplikaci si přejete použít.

Používáte alternativní launcher? Podělte se o své zkušenosti v diskuzi pod tímto článkem! Zejména se zaměřte na to, jaké funkce vám alternativa přináší proti tomu, který byl dodán společně se zařízením.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (25)