Alcatel One Touch Hero 2 – levnější verze Galaxy Notu? (recenze)

Alcatel One Touch Hero 2 – náhledový obrázek

Společnost Alcatel již delší dobu patří čínskému TCL a telefony s touto značkou jsou tedy typickými čínskými zástupci – bohatá výbava za slušnou cenu. Dnes si představíme phablet Alcatel One Touch Hero 2, který nabídne 6″ displej, dobrou výbavu a stylus. Jak obstál v našem detailním testu?

Obsah recenze

Obsah balení

Samotný přístroj je obrovský, čemuž odpovídá i rozměrnější balení, ve kterém dorazil. Uvnitř jsme kromě telefonu Alcatel One Touch Hero 2 nalezli rovněž USB kabel, nabíječku, sluchátka a sponku na vyjímání SIM karty a paměťové karty Micro SD.

Vzhled a dílenské zpracování

Přední strana přístroje připomíná řadu jiných telefonů na trhu – je zcela zahalena do černé barvy a hrany obdélníkového tvaru jsou výrazně zakulaceny. Rámečky okolo displeje jsou průměrné, do spodní části se podařilo vměstnat také 3 senzorová tlačítka, jejichž podsvícení je intenzivní a dostatečné. Nad displejem nechybí ani kamerka předního fotoaparátu, senzory a notifikační LED dioda, která září pouze jednou barvou.

Alcatel One Touch Hero 2 -  přední strana telefonu (3)

Ani na zádech telefonu nenajdeme nic nestandardního snad kromě pinů v pravé části, které slouží k připojení příslušenství. Objektiv kamerky vystupuje mírně nad povrch telefonu, pod ním se skrývá přisvětlovací LED dioda. Záda jsou celá z hliníku, který ale trochu připomíná spíše matný plast.

Alcatel One Touch Hero 2 - zadní strana telefonu (2)

Bok telefonu je lemován světlejším plastovým pruhem, který má navodit kovový design. To se sice moc nepovedlo, ale přesto nemůžeme říci, že by tam tento prvek neseděl. Spíše naopak. Ovládací tlačítka se objevila na pravé straně telefonu, a to v takové výšce, že se dá na ně snadno dosáhnout palcem. O něco výše pak nalezneme ještě slot pro paměťovou kartu Micro SD. Opačná strana přístroje ukrývá pouze slot pro Micro SIM. Připojit sluchátka lze do horní části přístroje, kde sídlí též infraport. Do spodní strany se vešel kromě Micro USB konektoru také stylus.  Ten lze do přístroje zasunout dvěma způsoby, ale jen jeden je správný. Trochu se také obáváme, jak bude stylus v těle držet například po roce používání.

Alcatel One Touch Hero 2 - pravá strana telefonu

K telefonu je dodáván také magnetický Flip kryt, který reaguje na zavření zamčením telefonu a při odklopení odemčením. K telefonu je přichycen magnetickou silou a jen tak z něj nespadne. Díky magnetům drží také v otevřeném stavu. Celkově by se nám Flip líbil, ale občas se vlivem posunutím přední strany telefon sám odemkl, což zbytečně rozsvítilo displej a hrozilo náhodné zadávání na displeji. Koncept tedy velmi zajímavý, ale zdaleka ne dokonalý.

Alcatel One Touch Hero 2 - flip kryt (3)

Hliníkový obr sympaťák

Alcatel One Touch Hero 2 je se svým 6″ displejem obrovský telefon, který se svým designem nevystupuje přehnaně z řady a vyloženě ani nezklame. Kvalita je navíc na dobré úrovni a snad kromě ovládacích tlačítek, která byla volnější, nemáme ke zpracování žádné výhrady. Alcatel One Touch Hero 2 chválíme také za pohodlné držení a ovládání – přestože se jedná o šestipalcového obra, telefon se držel velmi dobře, neklouzal z rukou a na všechna tlačítka jsme dosáhli bez sebemenších problémů. Váha 175 gramů je u tak velkého telefonu rovněž slušná.

Hardware a displej

Alcatel One Touch Hero 2 v sobě nezapře čínský původ a vůbec nás tedy použití čipu od MediaTeku nepřekvapí. Alcatel vsadil na osmijádrový procesor MediaTek MT8392, který je doplněn 2GB RAM pamětí a grafickým akcelerátorem ARM Mali-450MP4. Vnitřní úložiště dostalo kapacitu 16 GB, ze kterého je pro uživatele dostupných 11,72 GB. Tuto hodnotu lze navýšit díky slotu pro paměťové karty. Baterie nabízí kapacitu 3100 mAh, což není žádná zázračná hodnota, ale i tak by telefon mohl disponovat alespoň průměrnou výdrží na jedno nabití.

V oblasti konektivity se Alcatel One Touch Hero 2 vytáhl – nabízí Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth ve verzi 4.0, NFC, infraport, USB OTG a LTE na všech frekvencích v sítích našich operátorů. Papírově špatně na tom není ani 13,1MPx fotoaparát, který si poradí s tvorbou HDR fotografií a pořizováním Full HD videa.

Specifikace Alcatel One Touch Hero 2

  • displej: 6″, IPS, Full HD rozlišení, jemnost 367 PPI, tvrzené sklo Dragontrail
  • procesor: MediaTek MT8392, osmijádrový, Cortex-A7, frekvence 2 GHz
  • GPU: ARM Mali-450MP4
  • paměť: 2 GB RAM, 16 GB vnitřní úložiště (+Micro SD)
  • fotoaparát: 13,1 MPx, HDR, Full HD video, 5 MPx vpředu
  • baterie: 3100 mAh
  • konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC, infraport, USB OTG, LTE
  • OS: Android 4.4.2
  • rozměry: 160,5 x 81,6 x 7,9 mm
  • hmotnost: 175 gramů

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

Šestipalcový displej je díky Full HD rozlišení příjemně jemný (367 PPI), navíc nabízí dobré barevné podání, citlivost, přesnost i čitelnost na slunci. Jedinou výtku máme k bílé barvě, která je trochu nažloutlá, a podivně fungoval i automatický jas, který na změny osvětlení reagoval velmi pomalu a někdy až po vypnutí a opětovném zapnutí displeje. Potěšila nás naopak možnost probouzet displej poklepáním.

Alcatel One Touch Hero 2 - displej

Stylus

Byli jsme moc zvědaví, jak propracovaný, přesný a využitelný je stylus, který je zasunut do konstrukce telefonu. Po vytažení stylusu jsme očekávali nabídku aplikací, které můžeme využít – nestalo se. Ručně jsme tedy dohledali aplikaci Sketch Mate, ve které lze stylus použít. Tento jakýsi poznámkovač dovolí ukládat poznámky ve formě psaného textu, nebo převádět náš text do digitální podoby. Podobnou aplikací je Fast Math, díky které lze ručně zapsat příklad a telefon jej za vás spočítá. Alcatel nabízí také možnost rozdělit displej stejně jako u přístrojů Samsung. Přesnost stylusu je rozhodně lepší než koupené stylusy na kapacitní displeje, přesto do použitelnosti stylusů z řady Galaxy Note chybí sakra hodně. Přesnost je spíše průměrná, stylus nereaguje na tlak a je zde viditelné zpoždění.

Situace je ještě smutnější v momentě, kdy si uvědomíme, že jsme vlastně žádnou jinou aplikaci pro stylus nenalezli. Dotykovým perem lze samozřejmě ovládat celý systém včetně senzorových tlačítek (což chválíme), velký přínos jsme však nenalezli. Chyběla nám různá gesta, Air View či šikovné tlačítko, které nabízí řada Galaxy Note. Stylus v telefonu Alcatel One Touch Note 2 je tak spíše jen doplněk a bonus, který ale rozhodně nepředstavuje důvod, proč si tento telefon zakoupit.

Zvukový výstup a reproduktor

Při použití kvalitnějších sluchátek je reprodukce na dobré úrovni a běžný uživatel bude spokojen. Dodávaná sluchátka nehrají špatně, zvuk nám ale přišel mírně přebasovaný. Zabudovaný reproduktor hraje dostatečně nahlas a na poměry mobilních telefonů i kvalitně.

Test výkonu (benchmarky)

Alcatel One Touch Hero 2 - test výkonu, AnTuTu

Herní výkon

Silný osmijádrový procesor a grafický akcelerátor zajišťuje dostatek výkonu i pro hraní náročnější titulů a k našemu překvapení jsme neměli problémy ani s titulem N.O.V.A. 3, který většině telefonům zatápí. Výborně běžela také hra Real Racing 3. Narazili jsme ovšem na nekompatibilitu Modern Combat 4, který nešel stáhnout, a hra Need for Speed: Most Wanted padala ihned po spuštění. Škoda.

Konektivita

Wi-Fi a Bluetooth

S připojením k bezdrátové síti Wi-Fi jsme naprosto žádné problémy neměli, spojení bylo dostatečně kvalitní, stabilní a ani anténa nevykazovala nízkou citlivost. Stejné to bylo i v případě technologie Bluetooth, která pracovala obdobně.

Datové sítě

S příjmem signálu a používáním datových sítí si poradila Alcatel One Touch Hero 2 velmi dobře, k našemu překvapení si obr poradí i s LTE připojením včetně frekvencí 800 a 900 MHz, takže se nemusíte obávat, že byste byli o LTE v některých částech naší krajiny ochuzeni.

USB OTG

Díky této šikovné funkci jsme měli možnost připojit k telefonu USB Flash disk či třeba klávesnici a myš. OTG kablík, který je ke spojení potřeba, ale nebyl součástí balení.

Infraport

Alcatel One Touch Hero 2 byl vybaven i infraportem, který jsme otestovali díky předinstalované aplikaci na televizoru Samsung. Vše probíhalo v pořádku.

Připojení k počítači

Po připojení k počítači s Windows se Alcatel One Touch Her 2 automaticky nahlásí jako MTP zařízení a se spojením či přenosem souborů jsme neměli žádný problém.

GPS

Přestože je přístroj poháněn čipem od MediaTeku, GPS byla až překvapivě citlivá a fix trval vždy jen několik sekund. Telefon jsme vyzkoušeli v případě navigace Sygic a Google Maps – spolehlivě nás telefon dovedl přesně tam, kam jsme potřebovali. Přesnost lokalizace jsme vyzkoušeli také pomocí Sports Trackeru a z mapky bylo patrné, že přesnost je na poměry mobilních telefonů dostatečná. Kompas fungoval občas spíše orientačně a bylo potřeba ho často kalibrovat opsáním osmičky ve vzduchu.

Alcatel One Touch Hero 2 - GPS satelity

Baterie a výdrž

Jelikož je Alcatel One Touch Hero 2 vybaven baterií s kapacitou 3100 mAh a obrovským 6″ displejem, již předem se dalo odhadnout, že výdrž na jedno nabití nebude rozhodně zázračná. To se projevilo i při našem intenzivním používání, kdy byly celý den aktivní datové přenosy, vyřídili jsme spoustu mailů, několik volání, poslouchali hudbu, brouzdali na internetu a další. Telefon většinou ke konci dne ukazoval ještě okolo 30 % a průměrně se jeho výdrž pohybovala mezi 1 a 1,5 dnem. Výdrž nás tedy nijak příjemně nepřekvapila, ale na druhou stranu s telefonem není problém vydržet od rána do večera, což spouště uživatelům stačí.

Telefon jsme rovněž podrobili sérii umělých testů a ani v tomto případě na tom výdrž baterie nebyla zrovna růžově.

Alcatel One Touch Hero 2 - test výdrže
  • Hraní her – hra Modern Combat 3, poloviční jas, poloviční hlasitost, sluchátka
  • Přehrávání filmů – Full HD film Edge of Tomorrow, 2 Mbit/s
  • Surfování – prohlížeč Dolphin, refresh stránky Svět Androida po 15 sekundách, Wi-Fi připojení
  • Nabíjení – čas z 15 % na 100 % pomocí kvalitní 2A nabíječky

Uživatelské prostředí

Android 4.4

Alcatel si již nedovolil do svého přístroje zakomponovat starší verzi systému Android, než je KitKat 4.4.2. Systém se pak nese ve znamení úpravy Alcatelu, které není agresivní a připomíná do jisté míry čistý Android. Jeho používání nás nikterak neomezovalo, ani neuráželo a tuto grafickou změnu tak Alcatelu rozhodně vyčítat nebudeme.

Rychlost a stabilita

Z pohledu rychlosti prostředí už je to horší – optimalizace systému rozhodně není ukázková a telefon je oproti spoustě telefonů ve své cenové kategorii pomalejší. Na některé běžné úkony si občas i nějakou tu vteřinku počkáte, neplynulé přesuny obrazovek a animací jsou pak rovněž na denním pořádku. Z tohoto pohledu by si Alcatel One Touch Hero 2 rozhodně zasloužil větší pozornost od svého výrobce. Problémy jsme naopak neměli se stabilitou – aplikace nepadaly (výjimkou je herní titul Need for Speed: Most Wanted) a žádné jiné strasti si pro nás telefon také nepřipravil.

Kontakty, telefonování a klávesnice

T9 Dialer připomíná na první pohled ten z čistého Androidu, bohužel si 100% neporadí s českou diakritikou a například „ě“ mu dělá problémy. Přišlo nám trochu zvláštní, že na kartu kontaktů se nelze podívat přímo z Dialeru (jen najít a vytočit libovolný kontakt) a musíte se přesunout do aplikace Lidé. Ta od pohledu vychází z čistého Androidu a nabízí tedy standardní volby. V případě volání a přenosu zvuku přes mobilní síť jsme na žádné problémy nenarazili.

K našemu překvapení je v přístroji předinstalována klávesnice SwiftKey, kterou používá spousta uživatelů včetně naší redakce. Ta nabízí velmi dobré rozložení kláves, další volby podržením prstu, přímý přístup k hlasovému zadávání či tvorbu smajlíků. Nechybí ani psaní tahem či český slovník s automatickými opravami. K dispozici je pak i klávesnice z čistého Androidu, kterou jsme ale neměli potřebu používat.

Alcatel One Touch Hero 2 -  klávesnice

Prostředí systému Android 4.4.2

 

Fotoaparát a natáčení videa

Alcatel nás láká na papírově výborný 13,1MPx fotoaparát s optickou stabilizací a podporou HDR. V praxi se ukázalo, že Alcatel One Touch Hero 2 pořizuje dobré fotografie, za které se nemusíte při běžném používání stydět. Na nejlepší mobilní fotoaparáty sice přeci jen něco chybí, přesto jsme z výkonu fotoaparátu rozhodně zklamaní nebyli. O něco horší je to s videem, kterému chybí trochu ostrost a viditelná je též komprese. Optická stabilizace ale zafungovala dobře. Fotografie a videa v originálním rozlišení ke stažení zde.

Aplikace

Alcatel One Touch Hero 2 - aplikace fotoaparátu (2)

Fotografie

Video

Kdy, kde a za kolik?

Alcatel One Touch Hero 2 je již v prodeji a s nákupem v českých obchodech nebudete mít vůbec problémy. Cena se pak pohybuje okolo 11 a půl tisíce, což sice není příliš, ale konkurence v této cenové kategorii je obrovská.

Resumé

Alcatel One Touch Hero 2 nás láká na obrovský displej a stylus v těle přístroje, přímo si tedy říká o srovnávání s řadou Galaxy Note od Samsungu. V tomto případě je ale vidět, že stylus je pouhým bonusem a nefunguje ani zdaleka tak jako v případě telefonů od Samsungu. A jak dopadl tedy v našem testu?

Pochválit můžeme šestipalcový Full HD displej, který nabízí dobré barevné podání, citlivost, přesnost i čitelnost na slunci. Potěšila navíc funkce probouzení displeje poklepáním. Pozadu není ani osmijádrový procesor od MediaTeku, který je doplněn 2GB RAM pamětí a nabídne tedy dost výkonu. Ve výbavě nechybí slot pro Micro SD kartu, infraport, NFC, podpora funkce USB OTG či rychlé datové přenosy LTE, kterým nechybí všechny důležité frekvence z našich končin. Bonusem je pak flipové magnetické pouzdro a stylus.

Systém Android 4.4.2 se dočkal spíše kosmetických úprav ze strany Alcatelu a na pohled hodnotíme prostředí kladně. Mnohem horší už je to s optimalizací prostředí, která za svou konkurencí zaostává. Alcatel One Touch Hero 2 i přes papírově výkonný hardware reaguje na pokyny uživatele znatelně pomaleji než konkurence, neplynulé animace pak také rozhodně nejsou výjimkou. Zklamání přišlo také v případě herních titulů, z nichž jsme narazili na nekompatibilní Modern Combat 4 a padající Need for Speed: Most Wanted. Na softwarové části telefonu by měl Alcatel rozhodně ještě zapracovat.

V případě Alcatelu One Touch Hero 2 nás příliš nepotěšila výdrž na jedno nabití, která se většinou usídlila na jednom dni používání. Ačkoliv jsme brali stylus jako příjemný bonus, zklamal nás nevyužitý potenciál – kromě několika aplikací jsme se od telefonu nedočkali žádného smysluplného využití dotykového pera a ocenili bychom alespoň některou z funkcí řady Galaxy Note od Samsungu.

Alcatel One Touch Hero 2 není špatným telefonem, bohužel pro něj jsou v podobné cenové kategorii modely, které toho nabídnou více. Pokud totiž přihodíme k ceně přibližně 1500 Kč, dostáváme se k modelu Huawei Ascend Mate 7, který testovaný telefon poráží téměř ve všech ohledech. Nabídne lepší konstrukci, o poznání vyšší výdrž, výkon, lepší systém i kvalitnější fotoaparát. Chybí mu ale stylus. Za podobnou cenu lze pořídit rovněž starší Samsung Galaxy Note 3, který je sice o 3 desetiny palce menší, přesto nabídne lepší hardwarovou výbavu, fotoaparát a hlavně stylus, který lze v praxi pořádně využít.

Klady

+ Povedený displej s dobrým podáním barev, čitelností na slunci a probouzením poklepáním.
+ Kvalitní zpracování a konstrukce.
+ Bohatá hardwarová výbava – slot pro Micro SD, infraport, LTE, USB OTG, NFC.
+ Stylus v balení.
+ Flipové magnetické pouzdro v balení.

Zápory

– Špatná optimalizace systému.
– Průměrná výdrž na jedno nabití.
– Některé herní tituly padají, nebo je nelze nainstalovat.
– Nelze využít potenciálu stylusu.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Alcatel.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)