Aktualizace klávesnice SwiftKey opravuje chybu ohrožující soukromí účtů

klavesnice_swiftkey_nova_ico

Uživatelé alternativní klávesnice SwiftKey museli několik dnů čelit nefungující synchronizaci jejich uživatelských slovníků. Příčinou byla skutečnost, že v několika případech si klávesnice stáhla úplně cizí slovníky. Autoři na situaci reagovali tak, že synchronizaci na několik dnů úplně zablokovali.

Aktuálně již sice synchronizace funguje, zjevně ale bylo nutné odstranit ještě další související problémy. Ty by měla vyřešit aktualizace na verzi 6.3.9.79, která by mimo jiné měla na všech zařízeních zapnout (aktuálně již plně funkční) synchronizaci. Můžeme předpokládat, že pokud byla chyba kolem slovníků i v aplikaci, tato aktualizace by ji měla opravit.

Kauza klávesnice SwiftKey ve zkratce

Klávesnici SwiftKey koupil počátkem tohoto roku Microsoft, údajně za částku 250 milionů dolarů. Celá kauza začala tak, že několik uživatelů zveřejnilo na webu snímky obrazovek, na kterých klávesnice napovídá jim zcela neznámá slova (často i v úplně jiném jazyce). Vypadalo to, jako by klávesnice stahovala slovníky jiných uživatelů. V některých případech uživatelé byly nabízeny celé fráze, e-mailové adresy či kontaktní informace. Krátce na to přestala bez jakéhokoli oficiálního vyjádření fungovat synchronizace slovníků.

Až po několika dnech se na oficiálním blogu objevila informace, že za nefungující synchronizací stojí řešení tohoto problému. SwiftKey tvrdí, že se problém týkal „jen velmi malého počtu uživatelů.“

Problémy vyřešeny, aktualizace je na cestě

Nejnovější verze zapne po aktualizaci synchronizaci uživatelského slovníku s cloudem. Všechna nová slova, která klaviaturu během psaní naučíte, tak budou k dispozici i na dalších zařízeních pracujících se stejným účtem.

Nová verze je uvolňována postupně standardní cestou jako OTA aktualizace. Na její instalaci si tak můžete počkat několik hodin až dní.

Microsoft SwiftKey AI Keyboard
Microsoft SwiftKey AI Keyboard

Jak jsou na tom naši čtenáři? Používali jste klávesnici SwiftKey před touto aférou? Pokud ano, zůstáváte ji věrní, nebo jste si našli jinou klaviaturu, která podobným potížím nečelila? Podělte se o své názory v diskuzi pod článkem!

Zdroje: androidpolice.com, androidauthority.com, vip.swiftkey.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)