Afterlight: Vylaďte fotky z mobilu k dokonalosti

afterlight_ico

Afterlight je aplikace pro jednoduchou, přímočarou a rychlou úpravu obrázků a fotografií. Prostý design spolu s výkonnými a propracovanými nástroji umožňuje snadné vyladění fotky do požadovaného vzhledu doslova během několika sekund.

Vylaďte fotky z mobilu k dokonalosti s aplikací Afterlight Vylaďte fotky z mobilu k dokonalosti s aplikací Afterlight

O Afterlightu se před týdnem krátce zmínil kolega Honza Dolejš ve 42. díle našeho pravidelního cyklu Nejnovější Android aplikace z Google Play, který ho představil slovy: „nabídne velkou porci efektů a úprav, navíc je zabalena do líbivého a jednoduchého kabátku, díky čemuž lze s fotografiemi velmi dobře pracovat.“

Co Afterlight slibuje?

Autor programu Simon Filip v popisku v Obchodě Play prezentuje následující funkce:

  • 15 přizpůsobitelných nástrojů pro vylepšení různých parametrů fotografií.
  • 59 filtrů, z toho 27 vlastních, 14 vytvořených uživateli Instagramu a 18 v balíčku „Seasons“.
  • 66 textur, napodobujících styly podání rozličných fotoaparátů a různé způsoby poškození papírové fotografie.
  • Nástroje pro ořez a další úpravy – ořez, otáčení, převracení podle svislé i vodorovné osy, vyrovnání a další funkce.
  • 77 rámečků, kterými můžete orámovat vaše snímky.

Jak Afterlight funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 1.0.2 jsme za necelou dvacetikorunu zakoupili a nainstalovali na redakční Samsung Galaxy SIII s alternativní ROMkou CyanogenMod 11.0 M9 (Android 4.4.4). Maličko překvapila velikost instalačního balíčku, neboť 35 MB není právě málo. Na druhou stranu jde o propracovaný grafický program, u kterého lze větší objemnost předpokládat.

Afterlight po spuštění okamžitě nastartuje do uživatelského rozhraní, které z vizuálního hlediska očividně nezapadá do žádného designového konceptu aplikací pro Android. Není divu – program byl totiž původně určen pro platformu iOS a autor se zjevně nezabýval nějakým výraznějším přepracováním vzhledu a ovládání.

Afterlight po spuštění nastartuje do uživatelského rozhraní Afterlight po spuštění nastartuje do uživatelského rozhraní

Na úvodní obrazovce tedy kromě loga, zabírajícího přibližně polovinu obrazovky, najdete dvě velká a tři menší tlačítka.

Tlačítko s obrázkem fotoaparátu slouží k pořízení snímku. Afterlight používá vlastní aplikaci, nabízející jen základní funkce, jako je přepínání mezi předním a zadním fotoaparátem zařízení, zapnutí/vypnutí mřížky, režim blesku (vypnutý/zapnutý/automatika) a samospoušť (3/5/7 sekund/vypnutá). Samozřejmě nechybí zaostření klepnutím na displej a tlačítko pro pořízení fotky, situované tradičně po pravé straně.

Afterlight disponuje vlastním fotoaparátem Afterlight disponuje vlastním fotoaparátem

Zobrazení mřížky ve fotoaparátu Zobrazení mřížky ve fotoaparátu

Po vyfocení je obrázek nejprve ukázán v náhledu, v případě spokojenosti lze ihned přejít k jeho úpravám.

Druhé ze dvou velkých tlačítek otevírá galerii – v tomto případě autor nevymýšlel kolo, ale volá aplikace, které jsou pro tyto účely k dispozici. Kromě standardní Galerie tedy můžete pro výběr snímku k editaci použít třeba program Fotky nebo QuickPic. Po zvolení obrázku je zobrazen náhled, ze kterého lze přejít do režimu úprav.

V dolní části obrazovky vlevo je ikona s písmenem „i“, přes kterou se dostanete k informacím o programu, především o autorech aplikace, ikony, filtrů a dalších náležitostí. Nechybí odkaz na Facebook, oficiální stránky a e-mail. Prostřední ikona slouží k otevření profilu na Instagramu, kde autor prezentuje nejlepší fotky uživatelů své aplikace.

Konečně třetí tlačítko otevírá nastavení, kde můžete ovlivnit následující:

  • Start the app in Camera Mode – spustí aplikaci v režimu pořizování snímků.
  • Save exif & location data – při fotografování budou do EXIFu fotek ukládány informace a údaje o poloze.
  • Use full resolution image – bude používat obrázky v plném rozlišení.
  • Aufo finalize filters & textures – automaticky aplikuje filtry a textury.
  • Auto save to Gallery – automaticky bude ukládat obrázky do výchozí galerie.
  • Background color for Editing – výběr černého nebo bílého pozadí aplikace v režimu editace.

Možnosti úprav obrázků

Jak již bylo řečeno, upravovat lze buď obrázek, vybraný z galerie, nebo pořízený fotoaparátem telefonu/tabletu. Editační nástroje jsou pro lepší přehlednost rozděleny pod šest tlačítek, které jsou situovány ve spodní části okna aplikace.

Editační nástroje jsou rozděleny pod šest tlačítek Editační nástroje jsou rozděleny pod šest tlačítek

Poněkud nelogicky rotující šipky na tlačítku zcela vlevo neslouží k opětovnému načtení, ba ani k otáčení snímku, ale k vrácení poslední provedené změny.

Vrácení poslední provedené změny Vrácení poslední provedené změny

Druhé tlačítko vyvolává sadu patnácti nástrojů, se kterými můžete obrázek projasnit, pohrát si s jasem a kontrastem, upravit nasycení, expozici, „poladit“ světla a stíny, vylepšit teplotu, vyladit vinětaci, zrno a ostrost.

Třetí tlačítko jistě udělá radost příznivcům grafických filtrů, jež jsou rozčleněny do tří kategorií – original (vytvořené vývojářským týmem), guest (vytvořené uživateli) a seasons. Po zvolení kategorie můžete vybírat jeden z bezmála šedesáti filtrů, jež jsou v reálném čase aplikovány přímo na snímek. Táhlem ve spodní části okna lze ovlivnit intenzitu/sílu filtru.

Čtvrté tlačítko slouží k aplikaci textur, napodobujících nejrůznější fotoaparáty, fotografický papír, škrábance a další efekty, s jejichž pomocí můžete vyvolat dojem staré fotky. Opět je možné určit intenzitu a někdy i další parametry filtru. Všimněte si nenápadné žluté tečky u posledního tlačítka Instant film – 22 textur a 7 rámečků dostanete až za příplatek ve výši 20 Kč. Dalších pět filtrů dostanete jako bonus, pokud dáte aplikaci „lajk“ na Facebooku.

Páté tlačítko nabízí ořez a transformaci. Oříznutí může být buď manuální, nebo výběrem některého z přednastavených způsobů jako je poměr stran 9:16, zlatý řez, poměr 3:4, 5:7, 8:10, 16:9 a další. Nechybí otáčení o 90 stupňů kolem středu, převracení podle svislé a/nebo vodorovné osy a vyrovnání horizontu.

Konečně poslední šesté tlačítko slouží k vložení rámečku do snímku – na výběr jsou nejen výřezy nejrůznějších tvarů (srdce, kříž, dešťová kapka, …), ale také písmena od A do Z, čísla a speciální znaky.

 

Po provedení všech změn snímek uložíte tlačítkem Done v požadovaném rozlišení a můžete ho uložit do galerie, poslat e-mailem, sdílet na Instagram, Facebook, Twitter, nebo skrze další aplikace.

Resumé

Aplikace Afterlight nabízí poměrně jednoduchý způsob úprav fotografií ať už vyladěním jejich parametrů, nebo aplikací nejrůznějších filtrů, efektů, textur a rámečků. Kromě základních nástrojů oceňujeme především širokou paletu nástrojů, poskytující uživateli dostatek prostoru k vlastnímu uměleckému vyjádření a originalitě. Styl ovládání budou znát uživatelé, kteří již pracovali s Instagramem či podobnými programy. Ačkoli jste nejspíš unaveni přehršlí aplikací s filtry a efekty, určitě doporučujeme věnovat Afterlightu alespoň krátkou pozornost.

Výhrady budeme mít pouze k grafickému rozhraní, až příliš připomínajícímu styl aplikací pro iOS, a absenci lokalizace do češtiny, která sice není zásadní, leč našinci by překlad usnadnil orientaci.

Afterlight si zatím zakoupilo více než deset tisíc uživatelů a jeho průměrná známka v Obchodě Play je solidních 4,6 z 5 možných. 35 MB velký instalační balíček můžete použít na zařízeních s Androidem 4.0.3 a novějším.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)