ADATA DashDrive Air AE400 – čtečka karet, power banka a WiFi v jednom (minirecenze)

adata

Na mobilní telefony je i v dnešní době stále problém přenést pohodlně jakýkoliv soubor například z klasické flashky nebo paměťové karty. Dalším neduhem je také výdrž baterie telefonu, kdy se nám mnohdy stane, že se nám telefon vybije zrovna v době, kdy si ho nemůžeme dobít. Pro takové případy je tu dnešní recenzované zařízení od společnosti Adata, které poslouží jako power banka a čtečka karet a flash disků s jednoduchým přenosem.

productImage2733

Vzhled

Na první pohled velmi pěkně designově zpracovaná krabička, které vévodí plast a černá barva. Na horní straně nalezneme designovou úpravu v podobě včelích pláství. Horní strana poté ještě ukrývá jedno tlačítko a panel, který nám zobrazuje aktivitu zařízení, ale k tomu se dostaneme později.

ADATA DashDrive Air AE400 - balení

Boční strany nám již nabídnou konektory USB a microUSB a z druhé strany i čtečku SD karet. Vzhledově je tato krabička velmi povedená a s rozměry 80x59x21 mm a váhou 128 gramů i dobře skladná.

ADATA DashDrive Air AE400 - USB - boční strana

WiFi disk

Vlastní paměti se u tohoto zařízení nedočkáte, avšak výhoda tkví v tom, že AE 400 umí vytvářet WiFi a tím se tak může propojit s kterýmkoliv zařízením, který se k této síti připojí. Jednoduše tedy do zařízení vložíte SD kartu, flashku nebo disk a poté již můžete sdílet soubory s až 10 zařízeními připojenými k vaší síti. Soubory můžete buďto stáhnout nebo je okamžitě streamovat. Výrobce udává, že AE400 dokáže streamovat naráz pro tři uživatele video v kvalitě 1080p nebo pro 5 uživatelů videa s rozlišením 720p.

ADATA DashDrive Air AE400 - čtečka SD kart - boční strana

Zařízení funguje taktéž jako hot-spot pro 10 zařízení a problém není ani sdílení fotografií, dokumentů nebo jiných dat. Můžete tak přenášet soubory mezi PC, mobilem, flashkou nebo SD kartou dle libosti z jednoho zařízení. Vše naprosto jednoduše. Síť WiFi se dá samozřejmě zaheslovat a zamezit tak úniku dat.

Ovládání

K dispozici máme pouze jedno tlačítko pro všechny funkce a i tím je ovládání hodně ulehčeno. Při dlouhém podržení zapneme zařízení a tím se nám zároveň aktivuje první mód, který znamená aktivaci WiFi. Pokud krátce tlačítko zmáčkneme, přepneme se do druhého módu a tím je aktivace power banky a naopak se vypne WiFi. Při další zmáčknutí tlačítka se dostaneme k třetímu módu, který aktivuje obě funkce naráz, avšak WiFi v tomto módu funguje pouze pro SD karty, jelikož se předpokládá, že z USB budeme dobíjet nějaké zařízení. Vše se nám poté zobrazuje na předním straně za pomoci malých diod.

ADATA DashDrive Air AE400 - tlačítko

Pro lepší přehlednost v telefonu má společnost Adata připravenou aplikaci, která je ke stažení zdarma a ta funguje, co by jednoduchý explorer k prohlížení flash disků nebo SD karet. Aplikace nám soubory sama roztřídí podle toho, zda se jedná o dokumenty, videa nebo fotky, a nebo můžeme prohlížet vše dle libosti. Aplikace taktéž nabízí možnost sdílení dat z telefonu. Vše funguje bez problémů, avšak aplikace by si zasloužila lepší vzhled, který by možná zlepšil i přehlednost, v čemž aplikace trochu pokulhává, ale nejde nic výrazného.

Power banka a dobíjení

Tato elegantní černá krabička disponuje baterií o kapacitě 5000 mAh, což je dostatek energie k nabítí každého telefonu minimálně jednou. Telefony můžeme dobíjet, jak za pomocí microUSB konektoru, tak i toho klasického USB 2.0. Telefon s akumulátorem 2100 mAh dokázalo zařízení AE400 nabít za cirka 3 hodiny.

ADATA DashDrive Air AE400 - aplikace - menu

Jediné mínus bych hledal nejspíše u dobíjení této multifunkční krabičky. Bohužel k zařízení není dodáván žádný zdroj a jste tak odkázáni pouze na USB kabel. Pokud se rozhodnete nabíjet zařízení například z notebooku, připravte si opravdu velké množství času. Doporučujeme tedy využít zdroj od telefonu a zařízení tak během 2,5 hodin plně nabít.

Hot-spot

Hot-spot je u tohoto zařízení trochu paradoxem, ale zároveň další užitečnou funkcí. Využití se doporučuje hlavně tam, kde již WiFi slábne. Stačí se tedy přes aplikaci v telefonu připojit k WiFi, nastavit její propojení a zařízení může posloužit jako prodloužení signálu.

ADATA DashDrive Air AE400 - Hot-spot

ADATA DashDrive Air AE400 navzdory očekávání bohužel nakonec nenabízí podporu USB modemů, a tak se musíme spokojit pouze s bezdrátovým mostem. K zařízení se může poté připojit až 10 dalších zařízení.

Kdy, kde a zakolik?

ADATA DashDrive Air AE400 pořídíte za cirka 1 000Kč, což je velmi pěkná cenovka vzhledem k funkcím, které toto zařízení dokáže.

Závěr

První dojem na nás zařízení neudělalo příliš dobrý. Přeci jen nám přišlo až příliš zbytečné mít na stole další krabičku, která umí jen něco málo navíc. Podpořil to i fakt, že pokud chce přijmat sdílené soubory například v ntb. Musíte se připojit k WiFi zařízení a tím pádem odpojit od internetu. Později jsme však našli kouzlo této černé krabičky a můžeme říci, že je to ideální společník na cesty nebo i třeba jen mimo domov. Vše je naprosto jednoduché a rychlé a za cenu do jednoho tisíce korun je to i velmi dobrá koupě. Demonstrace všech funkcí si můžete prohlédnout na videu níže, kde je vše pěkně ukázáno.

+design

+multifunkčnost

+jednoduchost

-návod i vše ostatní pouze v angličtině

-absence zdroje pro nabíjení

DashDrive™ Air AE400 Wireless Storage Reader and Power Bank

DashDrive™ Air AE400 Wireless Storage Reader and Power Bank

Jan Tipmann
O Autorovi - Jan Tipmann

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (24)