TOPlist

Acer Liquid Metal S120 – recenze

No Image-02

Velice známý výrobce notebooků a stolních počítačů se chce prosadit i na poli s Android smartphony. Acer již nějakou dobu na našem trhu působí, ale jeho telefony nejsou tolik známé jako například přístroje od Samsungu nebo HTC. Liquid Metal S120 má robustnější zpracování a hlavně zadní kryt je kovový. Proto bych se nebál vzít si sebou Liquid na výlet i díky výdrži baterie, která je na chytrý telefon slušná. Škoda, že tento model nedostal lokalizaci do našeho jazyka. To je dle mého názoru jeho velkým mínusem a srazí jeho prodejnost u nás.

Acer Liquid Metal S120

Na první pohled určitě každého upoutá oválný tvar. Liquid se také příjemně drží v rukou, ovšem kdo má menší ruce, nemusí se mnou souhlasit kvůli tloušťce telefonu. Po designové stránce se výrobci Liquid Metal opravdu povedl. Na trhu jej najdete ve dvou provedeních, šedo-černé a hnědo-černé. Po prvním zapnutí Vás bude čekat poměrně hezké prostředí, pokud ale přecházíte z jiného Android přístroje, bude to pro Vás jistě velký šok. Více si ale povíme níže.

Obsah balení

Acer vsadil na netradiční krabici. Po vyjmutí telefonu jsem pátral, jak se vůbec dostanu k dalšímu příslušenství. Krabice se totiž rozevírá do stran. Tuto zvláštnost můžete vidět dole na fotkách. Jistě potěší, že je přibaleno také pouzdro. Toho se v dnešní době od ostatních výrobců nedočkáte ani u high-end zařízení. V přibaleném příslušenství najdete 2GB microSD kartu. Standardem je dodávaná nabíječka, která má konektor pro připojení USB kabelu. Uvnitř krabice spatříte také návody, ale český manuál byste hledali marně. Trochu zamrzí, že v balení je jen stručný manuál. Z něj se sice dozvíte podstatné informace, ale třeba o novém prostředí Acer Breeze není nikde ani zmínka. Překvapivě kvalita dodaných sluchátek je na dobré úrovni, ačkoliv na první pohled byste to do nich neřekli.

Krabice od telefonu

Technické parametry:

  • Rozměry a hmotnost: 115 x 63 x 13,55 mm, 135 g (s baterkou)
  • Displej: 3,6″ 800 x 480, WVGA TFT 65k barev
  • Procesor: Qualcomm MSM 7230 – 1, 800 MHz
  • Paměť: 512 MB ROM, 512 MB RAM
  • Sítě a Data: UMTS 900/1900/2100, GSM 850/900/1800/1900, HSDPA 14.4 Mbps, HSUPA 2 Mbps, GPRS/EDGE
  • Konektivita: microUSB, WiFi b/g/n, Bluetooth 2.1 EDR a podpora A2DP
  • Fotoaparát: 5 MPx, rozlišení 2592 x 1944 pixelů, Autofocus, diodový blesk, Video (720p@30fps)
  • Hudba: přehrávač hudby, stereo radio s RDS, 3,5mm jack
  • Operační systém: Android 2.2.2
  • Baterie: 1 500 mAh

Konstrukce a vzhled

Acer u svého modelu použil tři barvy. Boční, vrchní a spodní části jsou stříbrné. Přední část je provedena v černé barvě. Myslím, že Liquid MT si najde dost příznivců kvůli svému kulatému vzhledu. Mně osobně se velice líbí. Zase na druhou stranu může na některé lidi působit dost rozpačitým dojmem. Přední i boční část telefonu působí dost plastově, ale zadní části dominuje kvalitní kov. Ve spojení s šedou barvou vypadá zadní kryt luxusně. Zpracování celého přístroje je na dobré úrovni. Pouze mírný neduh jsem našel v podobě slabšího vrzání navrchu zadního krytu. Jinak, jak už jsem psal, konstrukce by dle mého názoru vydržela i trochu hrubšího zacházení. Tyto vlastnosti se však podepisují na váze, která činí 135 gramů a telefon ani nelze zařadit mezi tenké přístroje. S šířkou 13,55 milimetrů je Liquid Metal poměrně tlouštíkem.

Liquid Metal přední strana

Na pravém boku se nachází tlačítka pro ovládání hlasitosti a spoušť fotoaparátu. Na vrchní části telefonu je blíže k levému okraji umístěno tlačítko pro vypnutí/zapnutí a vpravo je pak zdířka pro sluchátka s 3,5mm jackem. Mezi těmito tlačítky se ukrývají ledky pro indikaci nabíjení, příchozí hovory a zprávy, což je bezesporu velice praktické. Stačí totiž jeden pohled na telefon a hned jste v obraze, zda nemáte zmeškaný hovor nebo na Vás nečeká nepřečtená zpráva. Na spodku přístroje se nachází microUSB konektor, který slouží pro nabíjení i pro přenos dat mezi počítačem a telefonem. Na zadní straně nad kovovou částí umístil výrobce čočku fotoaparátu a vedle něj ledku pro přisvícení ve tmě. Praktickým doplňkem je druhý mikrofon, který je umístěn vedle diody a má funkci potlačení hluku z okolí při hovoru. Přední části mobilu dominuje 3,6 palců velký displej. Škoda, že Acer neudělal obrazovku větší, protože kolem dokola je ještě poměrně dost místa. Pod displejem spatříte senzorická tlačítka. Jak je u Androidu zvykem, najdeme zde zleva tlačítko Domů, Hledání, Zpět a Menu. Při přepnutí telefonu do úsporného režimu a následném probuzení se ovšem podsvětlení tlačítek neaktivuje. Podsvětlení je aktivováno až při stisku nějakého tlačítka. V noci to dokáže člověka celkem potrápit. Škoda, že součástí ovládání není kulička či trackpad pro pohyb v textu. Občas, když chcete opravit text, musíte se pohybovat mezi znaky dotykem na displej. Posun o jedno písmeno je tak někdy nadlidský výkon.

Tlačítka pro hlasitost

Pod zadním krytem jsem objevil jednu zajímavost, hardwarové tlačítko Reset. To se může hodit, když přístroj nečekaně zamrzne a nepomůže ani tlačítko pro vypnutí. Musím přiznat, že jsem tuto skrytou raritu během testu využil. Liquid MT se mi při delší nečinnosti zasekl. Tento neduh ale mohl být odstraněn v novém updatu, který mi dorazil den před ukončením zápůjčky přístroje.

Tlačítko reset

Displej a zvuk

Acer má TFT kapacitní displej o velikosti 3,6 palců s rozlišením WVGA 800×480 pixelů. Dle oficiální dokumentace dokáže zobrazit 65000 barev. Na slunci je viditelnost poměrně slušná, ale AMOLED displeji se to rovnat nemůže. Občas se mi zdálo, že odezva obrazovky je slabší než u mého HTC Desire. Dávám to za vinu vypouklému tvaru displeje.

Jelikož Liquid MT v sobě má technologii Dolby mobile, je zvuková stránka telefonu o kapku lepší než u konkurence. Nicméně před přehráváním hudby přímo z reproduktoru musíte věnovat pozornost nastavení.

Reproduktor

GPS

Nevlastním auto, ale přesto jsem otestoval GPS při běhu. S Runkeeperem jsem čekal zhruba 2 minuty, než jsem chytil signál. Nepřišel jsem na to, kde je chyba. S Google mapami jsem měl signál do 15 sekund. Během testu jsem nezaznamenal, že by GPS v telefonu chybně detekovala pozici.

Fotoaparát

Zadní část zdobí čočka 5megapixelového fotoaparátu. Rozlišení fotek je až 2592 x 1944 pixelů. Když jsou dobré světelné podmínky, snímky jsou povedené. Jelikož Acer dal do své aplikace pro focení mnoho možností nastavení, můžete si pohrát a vykouzlit tak i skvělé fotky. Ve tmě i přes přisvětlovací diodu jsou bohužel fotky plné šumu. Někdy i za dobrého světla dostanete výsledné foto mírně mlhavé. Myslím, že v této cenové relaci (střední třída) Liquid MT nikoho svým fotografickým uměním neurazí. Hodně mě potěšilo hardwarové tlačítko pro focení. Mírným zmáčknutím se zaostří (autofocus) a při úplném stisku dojde k vyfocení.

Čočka fotoaparátu s přisvětlovací diodou

Video je na tom dosti podobně. Za dne v rozlišení 1280 x 720 natočíte slušné video. Při horších světelných podmínkách je video poněkud horší. V noci na pořízení nahrávky raději zapomeňte. Formáty pro videa jsou H.264 a MPEG-4. Kvalitu videa můžete posoudit na přiloženém videu. První video je mnou natočené (za zhoršených podmínek) a druhé video jsem našel na youtube, jelikož po vrácení telefonu jsem zjistil, že jsem video točil v malém rozlišení.

https://www.youtube.com/watch?v=rBD-fhMER2U

Acer Liquid Metal 720p video sample

Acer Liquid Metal 720p video sample

Pořízené fotky a videa si můžete stáhnout zde. Nebyla na nich provedena žádná úprava.

Systém

Jelikož zařízení má 800MHz procesor a 512 MB RAM, je celé prostředí v Aceru svižné. Při zapnutí telefonu Vás uvítá netradiční domovská aplikace Acer Breeze. Pokud jste zkušenější Android uživatel, nejspíš Vás toto prostředí zaskočí a možná i odradí. Odemknutí obrazovky je řešeno pěknou animací v podobě otočení stránky, jako byste listovali v knize.

Odemknutí obrazovky

Na obrazovce uvidíte lištu se šesti základními aplikacemi, které lze libovolně měnit jednoduchým přetažením aplikace z nabídky programů. Notifikační lišta není tradičně nahoře, ale nad lištou s aplikacemi. Upozornění na události funguje podobně jako u čistého Androidu. Všechny notifikace se zobrazí po stisku na lištu. Překvapivě zde najdete nejenom upozornění na události v telefonu. Pohybem do stran uvidíte i např. přehrávač, nastavení budíku nebo i rychlé volby pro nastavení telefonu. Kdo má větší prsty, nejspíš si vyvolání notifikační lišty moc neoblíbí. Další problém, který souvisí s umístěním lišty, je dolní pozice při spuštění nějaké aplikace. Při psaní na klávesnici se mi stávalo, že jsem lištu omylem stiskl. Bude to ale pravděpodobně otázka zvyku.

Domovská obrazovka

Tažením lišty se šesti aplikacemi nahoru spatříte menu s nabídkou programů. Pohybem do stran lze listovat mezi aplikacemi. Líbí se mi možnost vytváření složek v tomto menu a libovolné přemisťování programů.

Nabídka aplikací

Teď si říkáte, kde jsou tradiční androidí plochy? Při tažení prstem do strany uvidíte pouze naposledy používané obrazovky programů nebo otevřené fotografie. Vše je pěkně animované a plynulé.

Historie aplikací

Ale kde tedy jsou plochy, kam si můžete dát své oblíbené widgety? Taky jsem chvíli pátral. To, co vidíte po probuzení telefonu a má sloužit jako odemknutí hlavní obrazovky, slouží také jako plochy. Pohybem do stran mezi jednotlivými plochami můžete listovat. Umisťovat widgety na plochu můžete pomocí programu Widgets nebo po odemknutí stačí na hlavní obrazovce zmáčknout dlouze senzorové tlačítko Domů. Umisťování položek na plochu je řešeno přehledně, zobrazí se mřížka, která Vám usnadní volbu místa pro widget. Stiskem na widget, který spouští celou aplikaci, vyskočí na obrazovce bublina, uvnitř které je posuvník, který když přesunete nahoru, daná aplikace se spustí.

Nabídka widgetů

Acer připravil pro své uživatele poměrně bohatou nabídku programů. Bohužel tím klesla paměť pro nahrání aplikací uživatelem. K dispozici máte jen 128 MB. To se možná zdá dost, ale věřte, že po týdnu zkoušení a instalování aplikací Vám paměť v přístroji velice rychle dojde a musíte potom šetřit každý megabajt.

Pro změnu tapety či vypnutí/zapnutí historie posledně spuštěných aplikací slouží program Home Decor.

Home Decor

Media Server umožní sdílet multimédia přes technologii DLNA.

Media Server

Chcete-li změnit rychle některá nastavení jako např. vypnout GPS, mobilní data apod., stačí spustit Acer Settings.

Acer Settings

Pro kancelář jsou přichystány aplikace pro organizaci času Tasks a klasický Google kalendář. Dokumenty lze prohlížet přes Documents To Go (neplacená verze).

Multimédia si můžete užít přes aplikaci nemoPlayer. Mně osobně se ale tato aplikace příliš nezamlouvala. Hlavně prohlížení fotek nebylo plynulé. Při přechodu na další fotku se aplikace na chvíli zasekne. Zvláštností je pruh, kde neustále rotují pořízené fotografie. Naštěstí v systému se nachází i klasická Android aplikace pro náhled fotek. Přehrávat vide lze ve formátech 3GP, MPEG-4, H.263, H.264 nebo WMV. Přehrávač si poradí i s XVID videem. Bohužel bez titulků. Na hudbu je připraven standardní přehrávač nebo již zmíněný nemoPlayer.

nemoPlayer

Telefon obsahuje rádio. V mnou testované verzi ROM nebyl k mání žádný program pro využití této funkce hardwaru. Po updatu se již aplikace objevila a rádio bylo možné pro poslech využít.

Rádio

Nepotěší absence českého slovníku T9 při psaní na Acer klávesnici. Ale vypnete-li anglický slovník, klávesnice je dobře použitelná. Pokud by někomu scházelo napovídání slov při psaní, není problém si z Marketu dohrát klávesnici, která český slovník obsahuje.

Klávesnice

Aplikace spravující kontakty (Contacts) v telefonu je dosti podobná standardní Android aplikaci, rozdíl je pouze ve skinu. Pohybovat v seznamu se lze posuvníkem napravo nebo pomocí gest nahoru/dolu. Contacts je rozdělena do čtyř záložek.

  • Vytáčení čísla a přehled volání
  • Historie volání
  • Kontakty
  • Oblíbené
Vytáčení

Výkonnostní testy

Pro ty, kteří mají rádi čísla a porovnávání s ostatními zařízeními, přidávám screeny testů. Konkrétně z Neocore, Smartbenche 2011 a z Quadrantu. Docela mě překvapilo, že Quadrant ukazuje u Aceru lepší výkon než u Samsungu Galaxy S. Moc se mi tomu ale nechce věřit. Pokud budu mít příležitost, tuto skutečnost si ověřím.

Neocore

Výdrž baterie

Acer se u tohoto modelu právem chlubí dlouhou výdrží. Po dni používání, kdy na pozadí se mi synchronizovaly tři mailové účty, Twitter a Facebook, jsem měl zhruba 60 % baterky. Během dne jsem si prohlížel internet, vyřizoval maily, četl jsem si Twitter, běžel jsem půl hodiny s Runkeeperem. Bohužel tolik nevolám, proto nemohu říct, jak by baterka vydržela při intenzivnějším volání. Ve srovnání s mým HTC Desirem má tento telefon mnohem lepší výdrž. Myslím si, že dva dny je Liquid Metal schopen vydržet. Když budete hodně šetřit baterii, výdrž by mohla dosáhnout až dva a půl dne, což na smartphone je velice slušné.

Závěr

Komu doporučit? Za cenu kolem 7300 – 8000 korun to bude mít Liquid na trhu těžké. Většinou si lidé kupují zařízení s nižší cenou, nebo naopak dražší výkonná zařízení. Vhodný by mohl být pro lidi, kterým se nechce utrácet mnoho peněz, ale chtějí mít i lepší výkon. Zároveň se ale za tu cenu musíte smířit s některými ústupky, mj. např. menší uživatelská paměť. Velkou výhodou je nesporně výdrž baterie. Nevadí-li Vám angličtina a smíříte-li se s některými nedostatky (kterých není mnoho), tak je tento telefon určen přímo Vám.

Klady

  • Slušná výdrž baterie
  • Pouzdro v základním balení
  • Kvalitní poslech hudby
  • Dobré dílenské zpracování

Zápory

  • Náhodné vypnutí přístroje
  • Pomalejší start GPS
  • Malá uživatelská paměť
  • Anglicky jazyk

 

Michal Mátl
O Autorovi - Michal Mátl

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (22)