Menu

Acer Iconia Tab A1-810 – levný konkurent pro tablet Nexus 7 [recenze]

uvod

Společnost Acer patří již delší dobu mezi výrobce tabletů se zvučným jménem a zajímavou nabídkou. K nám do redakce se dostal velmi zajímavý model Iconia Tab A1-810, který vyčnívá vysokým výkonem, dobrým zpracováním, solidní výdrží na jedno nabití a hlavně pak slušnou cenou. Přístroj si díky svým rozměrům, výbavě a ceně staví proti sobě především velmi oblíbený Nexus 7. Jaký ve skutečnosti je?

Obsah recenze

Obsah balení

Osmipalcová Iconie nám dorazila do redakce v papírové krabičce, která v sobě ukrývala kromě samotného přístroje také nabíječku, USB kabel a několik papírových materiálů.

Acer-Iconia-Tab-A1-810 (7)

Acer-Iconia-Tab-A1-810 (8)

Jedná se tedy o základní výbavu a oproti jiným modelům nám zde trochu scházela sluchátka.

Vzhled a dílenské zpracování

Přední část přístroje je zahalena do tmavého kabátku, který narušuje pouze tenký stříbrný lem okolo celé konstrukce. Nenalezneme zde žádná tlačítka ani logo výrobce. V horní části je viditelná pouze čočka přední kamery, která svým umístěním dává najevo, že se bude tablet držet především na výšku.

Acer-Iconia-Tab-A1-810 (17)

Acer-Iconia-Tab-A1-810 (3)

 

Otočíme-li přístroj, zjeví se nám světlá záda, která jsou zhotovena z hladkého matného plastu. Zadní fotoaparát je umístěn v levém horním rohu, v prostřední části se konečně dozvídáme, kdo za zrodem tohoto tabletu stojí, a v levém spodním rohu na nás čeká reproduktor. Žádné další zajímavosti na zadní straně nenalezneme.

 

Acer-Iconia-Tab-A1-810 (18)

Acer-Iconia-Tab-A1-810 (22)

Acer-Iconia-Tab-A1-810 (23)

Velice důležitá je pravá strana zařízení, která přinese ovládací tlačítka hlasitosti, slot pro MicroSD kartu, zdířku mikrofonu a HDMI konektor.

Acer-Iconia-Tab-A1-810 (6)

Acer-Iconia-Tab-A1-810 (20)

Pokud se ptáte, kam se zatoulalo tlačítko napájení, tak odpověď zní horní strana přístroje. Ta spodní naopak nabídne dvojici konektorů – MicroUSB a 3,5mm jack pro sluchátka.

Acer-Iconia-Tab-A1-810 (21)

Acer-Iconia-Tab-A1-810 (25)

A celkový dojem z konstrukce? Dobrý. Na první pohled vypadá zařízení dost lacině, za což může především stříbrný plastový rámeček, který kov imituje velmi špatně, a bílá záda, která na omak i na pohled vypadají velmi levně. Zpracování je ovšem na výborné úrovni – vše lícuje dobře a při namáhání nikde nic nevrže ani nepraská. Tablet by mohl být o něco lehčí, přeci jen více než 400 gramů je na 8palcový tablet poměrně hodně.

První pohled

Hardware a displej

Čtyřjádro se slušným výkonem

Acer vsadil tentokrát na řešení tchajwanské společnosti MediaTek, která se celkem úspěšně propracovává na vrchol mobilních procesorů. V testovaném modelu tepe procesor MT8125, který v sobě ukrývá 4 jádra Cortex-A7 s frekvencí 1,2 GHz. Tato architektura přináší dostatečný výkon a slušnou spotřebu. Součástí je také grafický akcelerátor PowerVR SGX544, která tiká na frekvenci 300 MHz a poskytuje dostatek výkonu i pro ty nejnáročnější hry, což si v naší recenzi také ověříme.

Velikosti RAM se usídlila na hodnotě 1 GB, což je poměrně standardní v této cenové kategorii. Sice bychom se za 1 GB navíc nezlobili, ale ani to příliš Aceru nevyčítáme. Velikost interní paměti se vyšplhala na 16 GB a uživatel má k dispozici něco kolem 13 GB, neboť přibližně 3 GB zabírá podle přístroje samotný systém. Pokud by interní paměť nestačila, není problém ji rozšířit díky slotu pro MicroSD karty.

acer-iconia-tab-a1-810 (9)

Velikost baterie se vyšplhala na hodnotu 4960 mAh, což je slušná hodnot a uvidíme, jak se to na celkové výdrži podepíše.

Do redakce nám dorazil přístroj, který postrádá 3G modul a zvládá „pouze“ standardní technologie Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth (v 4.0) a GPS. V této cenové relaci nás ani nepřekvapuje, že si přístroj neporadí s bezdotykovou technologií NFC.

Fotoaparát v tabletu se používá velmi zřídka a na kvalitě a rozlišení tak příliš nezáleží. Přesto se nová Iconie chlubí dvěma fotoaparáty – ten přední nabídne VGA rozlišení, ten kvalitnější vzadu pak celých 5 MPx s automatickým zaostřováním. Přisvětlovací diodu bychom na zádech přístroje hledali marně.

Hardware v bodech

  • displej: 7,9″ IPS s rozlišením 1024 × 768 pixelů
  • procesor: čtyřjádrový Mediatek MT8125 s frekvencí 1,2 GHz
  • GPU:  PowerVR SGX544
  • paměť: 1GB RAM, 16GB vnitřní (+MicroSD)
  • fotoaparát: 5MPx zadní, 2MPx přední
  • OS: Android 4.2.2
  • GPS: ano, A-GPS
  • Wi-Fi: 802.11 b/g/n,
  • Bluetooth: 4.0
  • NFC: ne
  • baterie: 4960 mAh
  • speciální vlastnosti: OTG, HDMI
  • rozměry: 208,7 x 145,7 x 11,1 mm
  • hmotnost: 410 g
Katalog Android zařízení

Katalog Android zařízení

Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání...

Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.

Displej – zlatý průměr

Podle papírových specifikací se přístroj chlubí IPS displejem, a tak jsme čekali kvalitní podívanou. To se bohužel příliš nepotvrdilo a displej v nové Iconii zapadá mezi zařízení s průměrným displejem. Podání barev je sice poměrné dobré, ale o poznání horší už je to s dynamickým rozsahem barev a pozorovacími úhly. Viditelnost na přímém slunci je pak vyloženě špatná, za což může možná polomatné zpracování.

 Acer-Iconia-Tab-A1-810-displej (1) Acer-Iconia-Tab-A1-810-displej (2)

Rozlišení 1024×768 pixelů už nám dnes dech nevyrazí, ale ještě bychom to na takovém displeji snesli. Pokud nebudete displej zkoumat lupou, jednotlivé pixely nejspíše ani neuvidíte. Možná trochu netypický je poměr stran 4:3, díky čemuž se lépe ovládá tablet na výšku.

Displej nejspíše neobsahuje žádnou speciální povrchovou úpravu, neboť si pamatuje téměř každý váš tah prstu v podobě šmouhy. Displej chrání tvrzené sklo, ale podle specifikací jsme se skla Gorilla Glass nedočkali.

Chyběla nám automatická regulace jasu displeje, kvůli čemuž jsme museli upravovat jas displeje podle umístění a denní doby. To už je v dnešní době, kdy obsahuje senzor světla každý druhý přístroj, poněkud smutné.

 

Test výkonu (benchmarky)

AnTuTu Benchmark v 3.3

  • Samsung Galaxy S4 – 23798
  • HTC One – 22499
  • Sony Xperia Tablet Z – 20 319
  • Nexus 4 – 16 058
  • Zopo C2 Platinum – 14 290
  • Huawei Ascend P6 – 14 088
  • Samsung Galaxy S4 mini – 13 774
  • Samsung Galaxy Note II – 13 601
  • Acer Iconia Tab A1-810 – 12876
  • Hauwei Ascend D2 – 10 650

Quadrant Standard Edition

  • HTC One – 12524
  • Samsung Galaxy S4 – 12493
  • Sony Xperia Z – 8064
  • Samsung Galaxy S4 mini – 6973
  • Samsung Galaxy Note II – 6039
  • Samsung Galaxy S III – 5313
  • Huawei Ascend P6 – 5303
  • Huawei Ascend D2 – 5135
  • Nexus 4 – 4796
  • HTC One X – 4692
  • Zopo C2 Platinum – 4678
  • Acer Iconia Tab A1-810 – 4057
  • Samsung Galaxy S II – 3326
  • Samsung Galaxy Beam – 2832
  • Huawei Honor – 2021
  • Huawei Vision – 1874
  • Samsung Galaxy W – 1473
  • Emgeton Meizu M9 – 1368

3D Mark Ice Storm

  • Xiaomi MI-2s – 11234
  • Samsung Galaxy S4 – 10810
  • Sharp Aquos Phone Zeta – 10803
  • HTC One – 10403
  • LG Nexus 4 – 10177
  • Sony Xperia Z – 9141
  • Samsung Galaxy S4 mini – 5514
  • Zopo C2 Platinum – 3655
  • Huawei Ascend D2 – 3573
  • Acer Iconia Tab A1-810 – 3184
  • Huawei Ascend P6 – 2990

3D Mark Ice Storm EXTREME

  • Samsung Galaxy S4 – 6612
  • Sharp Aquos Phone Zeta – 6402
  • Xiaomi MI-2s – 6359
  • HTC One – 6298
  • LG Nexus 4 – 5897
  • Sony Xperia Z – 5644
  • Samsung Galaxy S4 Mini – 2828
  • Huawei Ascend D2 – 2106
  • Zopo C2 Platinum – 1896
  • Huawei Ascend P6 – 1599
  • Acer Iconia Tab A1-810 – 1562

SmartBench 2012 Productivity index

  • Samsung Galaxy S4 – 7206
  • HTC One – 6498,75
  • Sony Xperia Tablet Z  – 5170
  • Sony Xperia Z – 5014
  • Samsung Galaxy Note II – 4870
  • Huawei Ascend P6 – 4708
  • Huawei Ascend D2- 4608
  • Zopo C2 Platinum – 4341
  • Samsung Galaxy S III – 3984
  • Acer Iconia Tab A1-810 – 3541
  • Nexus 4 – 3247
  • Samsung Galaxy Beam – 2255
  • Huawei Honor – 1029

SmartBench 2012 Games index

  • Nexus 4 – 3267
  • HTC One – 2844,13
  • Samsung Galaxy S4 – 2436
  • Sony Xperia Z – 2402
  • Acer Iconia Tab A1-810 – 2248
  • Samsung Galaxy Beam – 2159
  • Sony Xperia Tablet Z – 2012
  • Huawei Ascend P6 1973
  • Hauwei Ascend D2 – 1952
  • Samsung Galaxy Note II – 1650
  • Zopo C2 Platinum – 1633
  • Samsung Galaxy S III – 1610
  • Huawei Honor – 2142

Herní výkon

Ve většině zařízení na našem trhu vídáme čipová řešení od společností Qualcomm, Nvidia či třeba Samsung, a tak je možná MediaTek malým překvapením. Nutno ovšem dodat, že na čínském trhu je situace značně odlišná a MediaTek patří mezi nejrozšířenější řešení. Grafický akcelerátor PowerVR SGX544 sice nabízí papírově dostatek výkonu, ale trochu se bojíme, že bude mít s nejnovějšími tituly trochu problémy.

Real Racing 3

Oblíbený závodní simulátor, u kterého se většina přístrojů pořádně zapotí. Titul „vyniká“ především špatnou optimalizací, na což jsme nejspíše i doplatili i my – titul přístroj vůbec nezobrazil a není tedy kompatibilní.

rr3

Modern Combat 4: Zero Hour

Tento akční FPS titul nás v recenzích provází již dlouhou dobu a dokonale dokáže potrápit testovaná zařízení. Model A1-810 s procesorem MediaTek uvnitř si ovšem s touto hrou poradil velmi dobře a na problémy jsme nenarazili.

acer-iconia-tab-a1-810 (6)

Need for Speed: Most Wanted

Závodní pecka, která si své jméno zasloužila zejména na PC platformě, sice přístroj trochu provětrala, ale na hratelnosti se to nepodepsalo – hrálo se nám skvěle.

acer-iconia-tab-a1-810 (1)

N.O.V.A. 3

Tento akční titul se opět pravidelně objevuje v našich recenzích a zařízení s ním drobné problémy přeci jen mělo – načítání první mise bylo nekonečné a během hraní se objevovala drobná škubnutí.

 

acer-iconia-tab-a1-810 (8)

The Dark Knight Rises

Batman v první chvíli vzdoroval, neboť načítání první mise bylo skoro nekonečné, ale nakonec si přeci jen dal říct. Hraní pak bylo poměrně dobré, i když se občas obraz škubnul.

acer-iconia-tab-a1-810 (5)

Závěr

Trochu jsme se báli, že trochu netypické řešení v podobě MediaTeku bude dělat ve hrách problémy, ale kromě zmíněného Real Racing 3, které se nám do tabletu nepodařilo vůbec nainstalovat, jsme si zahráli celkem dobře. Nejnovější tituly sice nenabízí 100% plynulé hraní, kdy už grafický akcelerátor přestává evidentně stíhat, ale v této cenové relaci je to poměrně dobré. S méně náročnými tituly mít problémy nejspíše nebudete.

Připojení k počítači

Po připojení k PC se tablet standardně nahlásí jako MTP zařízení. To znamená, že můžeme pracovat s daty zároveň v přístroji i v PC, bohužel některé souborové manažery na PC nedokážou s MTP zařízením pracovat.

Rychlost přenosu

Pro testování rychlosti jsme jednoduše přenesli soubor o velikosti 1,92 GB (2 069 924 668 bajtů) a změřili, za jak dlouho se do zařízení přenese. Stopky se zastavily na hodnotě 3 minuty a 36 sekund, což znamená rychlost přibližně 9,1 MB/s.

Poté jsme stejný soubor nahráli opět do PC. To se povedlo za 1 minutu a 38 sekund, tedy rychlostí cca 20,1 MB/s.

Konektivita

Wi-Fi

Wi-Fi síť jsme otestovali opravdu pečlivě, neboť na ní byl tablet připojen téměř celý průběh testování. Na problémy jsme nenarazili – tablet se hravě připojil, internet nevypadával a vše probíhalo hladce. Výrobci si již na Wi-Fi připojení dávají pozor, neboť vědí, že jej každý uživatel využívá denně.

Bluetooth

Modrý zub, jak zní překlad této bezdrátové technologie, se sice již nepoužívá tak hojně, jako tomu bylo před pár lety, ale v tomto tabletu nemůže chybět. Otestovali jsme jednoduchou výměnu souborů mezi dvěma zařízeními a vše se zdařilo.

Screenshot_2013-09-09-11-51-32

USB OTG

Příjemný překvapením pro nás byla podpora standardu USB OTG, díky čemuž je možné k tabletu připojit například USB Flash disk či třeba myš a klávesnici. K zprovoznění této funkce bude ovšem potřeba speciální USB OTG kablík, který jsme v balení nenašli.

Acer-Iconia-Tab-A1-810-OTG

GPS

První fix polohy trval zhruba minutu, což je dost. Stále to ovšem není žádná tragédie a důležité bylo, že se přístroj lokalizoval.

Screenshot_2013-09-12-09-57-12[1]

Vyzkoušeli jsme tedy ještě praktický test s navigací Sygic, kdyby někdo toužil použít toto zařízení jako autonavigaci. Výsledek byl dobrý – navigace nás navedla přesně tam, kam jsme měli dojet, a žádné výpadky se nekonaly.

 

Baterie a výdrž tabletu

Tablet nese ve svých útrobách akumulátor s kapacitou 4960 mAh, což je v kombinaci s 8″ displejem poměrně dost. Při běžném používání není problém vydržet se zařízením několik dní, neboť není většinou displej zapnutý po celou dobu a ve spánku nežere tento tablet bez 3G téměř nic. Přistoupili jsme ještě k sérii syntetických zátěžových testů.

Jako první jsme přístroj zatížili tradičně hrou Modern Combat 4, nastavili poloviční jas displeje a zvuk přesunuly do sluchátek. Přístroj si o přísun energie řekl po 3 hodinách a 58 minutách. Slušná hodnota.

acer-iconia-tab-a1-810 (27)

Nemohli jsme také nevyzkoušet, jak dlouho přístroj dokáže brouzdat internetem. Nastavili jsme tedy poloviční jas, připojili se na Wi-Fi síť a pravidelně po 15 sekundách načítali náš web. Výsledek činí 4 hodiny a 20 minut. Průměr.

acer-iconia-tab-a1-810 (28)

A do třetice testování. Tablet zcela jistě poslouží také k přehrávání filmů – spustili jsme tedy HD film, nastavili poloviční jas a zvuk opět hrál pouze ve sluchátkách. Hodnota nám doslova vyrazila dech – přístroj přehrával film více než 8,5 hodiny. Skvělý výsledek!

Screenshot_2013-09-10-18-39-50

S klidným svědomím tedy můžeme říci, že přístroj se pyšní dobrou výdrží na jedno nabití a nejspíše bude oproti konkurenci excelovat.

Uživatelské prostředí

Android 4.2.2 potěšil

Vypadá to, že situace s Androidem se pomalu zlepšuje. Stále více nových testovaných přístrojů se může pochlubit „skoro“ nejnovější verzí. V našem případě se jedná o Android 4.2.2. Ani jsme nečekali, že by se tento přístroj dočkal Androidu 4.3, neboť ten zatím sídlí opravdu v malém počtu zařízení.

acer-iconia-tab-a1-810 (10)

Téměř čistý Android chválíme

Společnost Acer naštěstí nepatří mezi výrobce, kteří se snaží předělat systém k nepoznání a ne vždy se to povede. U testovaného přístroje jsme se naopak těšili Androidu, který se změn téměř nedočkal a vypadal téměř stejně jako v zařízeních Nexus. To chválíme, neboť je standardní téma Androidu velmi povedené a jednoduché.

acer-iconia-tab-a1-810 (11) acer-iconia-tab-a1-810 (12) acer-iconia-tab-a1-810 (13) acer-iconia-tab-a1-810 (14) acer-iconia-tab-a1-810 (15) acer-iconia-tab-a1-810 (16) acer-iconia-tab-a1-810 (17) acer-iconia-tab-a1-810 (18)

Rychlost a stabilita prostředí

S rychlostí jsme byli spokojeni – tablet skutečně hbitě reagoval na každé naše příkazy a aplikace se spouštěly rychle. Dokonce i samotný systém zabíral „pouze“ necelých 500 MB, takže přibližně stejná hodnota zbývá pro spouštění aplikací. To je oproti přístrojům s nadstavbou opravdu luxus. Ani stabilita nás nezklamala a s pádem aplikací jsme se nesetkali. Tedy kromě jakési aplikace Počasí, která po delší době spánku vypsala, že přestala pracovat (nejspíše vinou špatné synchronizace).

Plynulost prostředí ovšem není úplně na jedničku. I samotný přesun mezi plochami provází nezřídka škubnutí a stejného „efektu“ dosáhneme téměř vždy při přesunu z menu aplikací na plochy. Systém by si v tomto ohledu jistě zasloužil lepší optimalizaci.

Softwarová výbava

V přístroji jsme našli skutečně jen několik aplikací, které nejsou v čistém Androidu a stojí za zmínku. Pojďme si je představit.

TouchWakeApp

Acer do svého přístroje implementoval poměrně zajímavou funkci s názvem TouchWakeApp – odemykání přístroje dotykem. K dispozici jsou dvě gesta – položení pěti, respektive dvou prstů na displej. Gesto se dvěma prsty nás automaticky přepne do aplikace fotoaparátu. Dá se také nastavit, aby se přístroj nejen probudil, ale také přeskočil zamykací obrazovku.

acer-iconia-tab-a1-810 (19)

AcerCloud

Tato služba vám umožní synchronizovat soubory mezi jednotlivými zařízeními. Nejsme si však jisti, jaké výhody má toto řešení například od prověřeného Dropboxu.

acer-iconia-tab-a1-810 (20)

Life Image

Pod touto zajímavou aplikací se skrývá jakási virtuální tvorba příběhů, která se skládá z fotografií, videí a popisků. Absolvovali jste nějaký hezký výlet a chcete si na něj vytvořit vzpomínku? Tato aplikace vám s tím může pomoci.

acer-iconia-tab-a1-810 (21)

Správce souborů

Jednoduchá aplikace, jejíž název přímo odpovídá funkci – uživatel díky ní může spravovat data ve svém telefonu.

acer-iconia-tab-a1-810 (22)

Klávesnice

Přístroj v sobě ukrývá dvě předinstalované klávesnice – tu z čistého Androidu a jakousi XT9. Ta nabídne příjemný vzhled a standardní rozložení s dostatečně velkými klávesami. Trochu nám chyběly další znaky pod klávesami či přímý přístup k smajlíkům. Naopak nechybí možnost hlasového zadávání pomocí stisku jednoho tlačítka a poměrně dobře fungovala automatická oprava slov či predikce dalšího slova. Stále nás překvapuje, že ani po takové době, co jsou tablety na trhu, téměř nikdo nedodává klávesnici s tabletovým rozvržením. Pokud to s psaním na tabletu myslíte alespoň trochu vážně, nějaká alternativa z Google Play vás nejspíše nemine.

Screenshot_2013-09-09-09-52-12[1]

Screenshot_2013-09-09-09-52-16[1]

Multimédia

Přehrávání videa

Velká obrazovka tabletů přímo vybízí k tomu, abychom je proměnili v plátno pro přehrávání filmů. Dnešní výkonný hardware už si poradí i s přehráváním videí ve vysokém rozlišení a samotný tablet si poradí téměř se všemi formáty. K tomu je ovšem zapotřebí také patřičný software.

Tablet obsahuje pouze základní přehrávač videa z Galerie, který si sice poradí se spoustou videí, ale kvalitnější snímky mohou působit při přehrávání problémy a ani s titulky si aplikace příliš neporadí.

Sáhli jsme tedy po alternativním přehrávači z Google Play (například skvělém MX Playeru) a najednou jsme mohli přehrávat, co se nám zamane. Jelikož zařízení disponuje displejem s HD rozlišením, je poměrně zbytečné do přístroje nahrávat videa ve vyšším rozlišení – v tomto případě hlavně Full HD. Naše oči to už neocení a zbytečně se náš přístroj zadýchá.

acer-iconia-tab-a1-810 (23)

Přehrávání hudby

Součástí softwarové výbavy je aplikace Google Music, pomocí které přenesete písničky v zařízení do vašich uší. I když nemůžeme čekat žádné nadstandardní funkce, ty základní zvládá aplikace skvěle – náhodné přehrávání, opakování, tvorbu playlistů, ekvalizér či třeba Widget do notifikační lišty a zamykací obrazovky. Vše je navíc zabaleno do příjemného prostředí.

acer-iconia-tab-a1-810 (25) acer-iconia-tab-a1-810 (24)

Audio výstup byl průměrný a s přehledem postačí pro běžný poslech hudby či přehrávání filmů. K přístroji nebyla dodána žádná sluchátka, a tak jsme je neměli možnost otestovat. Hlasitý reproduktor opět zapadá do průměru – hraje poměrně dobře, ale lepším stereoreproduktorům (například v HTC One) se prostě rovnat nemůže.

Fotoaparát a natáčení videa

Tablet dokonce umožní pořizovat fotografie díky dvojici fotoaparátů. Ten přední nabídne pouze VGA rozlišení a hodí se tak především k videohovorům. Zadní kvalitnější nabízí plných 5 MPx, díky čemuž nějaké fotografie pořídíte, ale samozřejmě nemůžete čekat zázraky. Kdo by to ale od tabletu požadoval, že?

Aplikace fotoaparátu

acer-iconia-tab-a1-810 (26)

Fotografie

acer-iconia-tab-a1-photo (13) acer-iconia-tab-a1-photo (9) acer-iconia-tab-a1-photo (12) acer-iconia-tab-a1-photo (11) acer-iconia-tab-a1-photo (7) acer-iconia-tab-a1-photo (5) acer-iconia-tab-a1-photo (4) acer-iconia-tab-a1-photo (3)

acer-iconia-tab-a1-photo (1)

Fotoaparát skutečně nic moc

Jak je vidět, fotoaparát sice snímky i FullHD video pořídí, kvalitou ovšem neoplývají a hodí se skutečně jen jako nouzovka, pokud potřebujete něco rychle vyfotit a nemáte po ruce žádný kvalitnější fotoaparát.

Neupravené fotografie ke stažení naleznete zde.

Kdy, kde a za kolik

Model Iconia Tab A1-810 se již nějaký ten čas prodává a spolehlivě se tak usídlil na českém trhu – nabízí ho podle serveru Heureka více než 70 obchodů. Cena se pohybuje těsně pod 5 000 Kč, což je za tak vybavený model dobrá cena.

Graf ceny produktu Acer Iconia Tab A1 NT.L1CEE.001 poskytuje server Heureka.cz

Resumé

Nyní nás čeká už pouze závěrečné zhodnocení a shrnutí, čím nás přístroj mile překvapil a čím naopak zklamal. Začneme-li pozitivy, je třeba zmínit přítomnost Androidu ve verzi 4.2.2, který navíc neprodělal téměř žádné radikální změny a jeví se jako čistý Android. K tomu přispěl také výkonný čtyřjádrový procesor od MediaTeku, který Android slušně popoháněl, a zařízení je tak na svou cenovou kategorii dostatečně výkonné. Rozhodně bychom neměli zapomenout na dobrou výdrž na jedno nabití – přístroj dokázal přehrávat více než 8 hodin HD film, což je skvělý výsledek. Velice také potěší výbava v podobě konektoru MicroUSB, výstup HDMI či možnost rozšíření vnitřního úložiště o MicroSD kartu. Tablet nás nezklamal ani svým zpracováním – nikde nic nevrže a vše lícuje přesně.

No a nyní přejděme k vlastnostem, které nám spíše přidělávaly vrásky na tváři. Bezprostředně po tom, co jsme přístroj poprvé uchopili, nás nemile překvapily lacině vypadající plasty, které trochu sráží jinak velmi dobré zpracování. Uvítali bychom i notifikační diodu, která dnes bývá standardem. Displej, který je v tabletu velmi důležitý, nás také tolik nepotěšil – barevné podání bylo průměrné a viditelnost na slunci vyloženě špatná. Ocenili bychom také automatické řízení jasu displeje, bez kterého jsme stále museli hodnotu měnit manuálně. Dotyková plocha si navíc pamatovala každý náš tah prstu v podobě šmouhy. Fotoaparát v přístroji je velmi špatný, ale jelikož se jedná o tablet, nemá to příliš velkou váhu.

I samotný systém by si zasloužil větší pozornost ze strany výrobce. Reakce jsou sice poměrně rychlé, ale občas se prostředí nepříjemně škube a kazí to celkový dojem. Lepší optimalizaci by si přístroj rozhodně zasloužil.

Klady

+ Kvalitní zpracování
+ Výkonný čtyřjádrový procesor
+ Téměř čistý systém Android 4.2.2
+ Dobrá výdrž na jedno nabití
+ Standardní MicroUSB konektor pro připojení k PC a nabíjení
+ HDMI výstup pro připojení k televizi atp.
+ OTG
+ Možnost probudit přístroj gesty
+ Slot pro MicroSD

Zápory

– Displej se špatnou viditelností na slunci a průměrným podáním barev
– Systém by si zasloužil lepší optimalizaci (ne úplně plynulé prostředí)
– Chybí notifikační dioda
– Chybí automatická regulace jasu displeje
– Laciné plasty kazí dojem z jinak kvalitního zpracování

Za zapůjčení k testu děkujeme společnosti Acer.

Komentáře

zdenda

zdenda

14.9.2013 8:10

Super recenze, díky za ní. Ještě by mě zajímalo, jak je na tom Acer obecně s podporou. Vydává aktualizace, které by případně zlepšili optimalizaci nebo by dokonce přinesli novější Android? Jaké máte zkušenosti s Acerem?

karel

karel

14.9.2013 9:08

> První fix polohy trval zhruba minutu, což je dost.

Co se tim snazite rict? Ze jste meli zapla data a test probihal pres AGPS? Podle casu asi ano… Smazali jste pred testem AGPS cache? Tezko rict. Bez techto informaci je to nic nerikajici udaj.

Libor Foltýnek

Libor Foltýnek

14.9.2013 9:08

zdenda: Nexus to není… měl jsem ho dočasně, než dorazí N7 II, pak jsem ho střelil. hlavně ten displej je fakt poměrně neštěstí, ale kamarádka, která ho ode mě vzala, je hrozně spokojená (měla ho na nějakou dobu půjčený, věděla, do čeho jde – takže jsem možná jen náročný?)
Co je tam super, je to probouzení dotykem pěti prstů, to bych rád viděl i na Nexu :)

Berry

Berry

14.9.2013 9:13

S aktuailizacema je to opravdu špatné. Vlastnim Acer A110 (jeden z těch lepších :D) a aktualizace ani na něj nevzcházím, dělaj to tak že udělaj novej tab a dale se o něj nestarají a nepomuže ani komunita jelikož je strašně malá takže žádný custom rom.

pRo_lama

pRo_lama

14.9.2013 9:24

Tento tablet nie je ani zďaleka konkurentom Nexus 7 (2013). Možno tak Nexus 7 (2012).

Peter

Peter

14.9.2013 9:28

Tiez si nemyslim ze tento tablet je realnym konkurentom nexusu 2014. Skor by som ho porovnaval s asus hd 7.
@Karol – tento tablet nema 3g tak jedine ze by pouzili wifi

Roman

Roman

14.9.2013 10:45

Fajn recenze. Jen nechápu, když už v titulku se spekuluje o konkurentovi pro Nexus 7, proč pak v benchmarcích nejsou uvedeny jeho hodnoty? Je to nelogické.

Milans

Milans

14.9.2013 10:50

„která v sobě ukrývala kromě samotného přístroje také nabíječku, USB kabel a několik papírových materiálů.“

Překvapivé ;-)

Jenda

Jenda

14.9.2013 11:10

Moc tomu nerozumím:
Jako klad uvádíte přítomnost téměř čistého Androidu 4.2.2. Ano i to já beru jako klad.
Ale zároveň v záporech je, že by si výrobce měl lépe optimalizovat systém a že system občas nepříjemně zaškubne. Lépe optimalizovat čistý android? To jako si ho mají přeprogramovat? To že ani na čtyřjádře nejede android plynule není chyba Aceru ale Androidu jako takového. Ale hlavně že je to barevné a hýbe se to.
Pak ještě testovat takovýto tablet v těch nejnovětších herních peckách je asi blbost. Opravdový hráč mobilních her sáhne po jiném přístroji. Toto je určeno hlavně na internet a filmy.

Jan Dolejš

Jan Dolejš externista

14.9.2013 14:28

karel
Díky za komentář. Testujeme vždy v GPS statusu, kde samozřejmě stáhneme nejnovější A-GPS data.

Milans
No jo, čekali jsme alespoň sluchátka. :)

Jenda
Díky za komentář. A jaktože je na Snapdragonu 800 v Xperii Z1 vše plynulé? Jaktože to samé mohu říci o HTC One opět se čtyřjádrovým procesorem? Čistý Android je míněn po stránce vzhledové a funkční, tzn. vypadá stejně a nabízí také standardní možnosti a aplikace. Napasovat Android na své zařízení však musejí výrobce samozřejmě sami, proto se plynulost systému liší, i když se jedná o stejný Android.
Co se týče her, tak ten, kdo chce daný tablet pouze na filmy, může tuto kapitolu přeci přeskočit a jet dál. Naopak ten, kdo hledá nejlevnější řešení na hry, se může alespoň přesvědčit, jak na tom toto zařízení je.

Radek Končák

Radek Končák

14.9.2013 15:13

K těm hrám. Real Racing 3 jede naprosto plynule. Nevím proč jej na marketu blokujíto. Kupoval jsem tento tablet synovi a spokojenost

Petr

Petr

14.9.2013 19:35

Acer tet na nej ma akci 777kc zpet pri dodrzeni podminek
https://eu-deals.acer.com/cz_CZ/deals/offer-25653

v electroworld maj i 8GB verzi za 4444

skoda jen ze nepodporuje instalaci aplikaci na SD kartu.

Me se podarilo tu 16GB sehnat za 4650 pak to skoro vsichni dali na 4990 :)

graver

graver

14.9.2013 19:36

Dnes jsem koupil, upozorňuji na akci Aceru – vrácení 777,- (https://eu-deals.acer.com/).
K recenzi:
– problém s plynulostí prostředí jsem zatím nezaznamenal-
– subjektivně občas dojem špatné odezvy na doteky
– automatické nastavení jasu opravdu citelně chybí
– foťák téměř nepoužitelný
– GPS: subjektivně „méně citlivá“ v mezních podmínách – nechytne se např. tam, kde Samsung SGSIII ještě ano
– filmy: asi jen pro velmi nenáročné (vzhledem k rozlišení a poměru stran – s výkonem jsem problém neměl)

graver

graver

14.9.2013 19:38

… a jak píše Petr, poněkud nepochopitelná nemožnost instalovat aplikace na kartu.

kuba

kuba

14.9.2013 22:44

problem s pkynulosti jsem zatim nevidek. matny displej naopak super, neni to zrcadlo jako konkurence. updaty systemu jsou, jeden se mi porad vnucuje, ale odmitam aktualizovat system, kdyz to funguje. tablet muzu doporucit.

filip

filip

15.9.2013 16:13

tablet mám měsíc a jsem s ním zatím maximálně spokojen až na tu viditelnost displeje na slunci,chtěl jsem se zeptat bude tedy upgrade na android 4.3

Petr

Petr

16.9.2013 21:41

Na http://joysfera.blogspot.cz/2013/09/acer-iconia-tab-a1-temer-dokonaly-tablet.html jsem popsal dvě věci, které mi u toho tabletu chybí (kompas a auto focus) a jednu, která divně blbne (sluchátkový výstup).

uni

uni

17.9.2013 13:29

Ad slušná hodnota, no, jak to jen říci…. Mám vzor tohohle tabletu (očividně), iPad mini, zrovna na něm drtím Asphlat 8, která si přiznejme drtí iPad výkonově do mrtě, a zrovna jsem koukal na provozní dobu na baterii, něco k 10ti hodinám…. 4h jako slušná hodnota? ehm….

Mirek

Mirek

18.9.2013 11:30

Poměrně zdařilá recenze, ovšem až v době kdy prvotní nákupní boom těchto přístrojů má náš trh už za sebou.. tzn. tak před 14 dny. Na tablet jsem tedy načítal recenze všemožně po zahraničních webech, zkoumal videa a nakonec začátkem minulého týdne zakoupil.
Musím potvrdit, že displej je skutečně mazel, ne od slova mazlit, ale mazat, umazat. Příšerný.. ze zkušeností vím, že se obrazovky prostě opatlají, ale tohle jsem fakt ještě neviděl, nejhorší je, že ani mikrohadřík si s tím neví pořádně rady a nezbývá než leštit.
Další věc co mi vadí je minimum příslušenství k dokoupení. Originál pouzdro (knihového typu, do kterého zacvaknete tablet) je hnusné, příšerně zpracované a v důsledku tloušťku tabletu zvýší o nějakých 7mm.. o ničem, doma jsem vzal „kus krávy“ (usně), obkreslil tvar tabletu a ušil si pouzdro vlastní. Neoriginální pouzdra v datartu nemá vůbec cenu zkoušet, tablet v nich plave.
Asi nejsem objektivní tester baterie, ale při townsmenech jsem se dostával na střední jas až k 7 hodinám při zachování baterie na nějakých 20 procentech. Baterie tedy velmi mile potěšila..
jak tu někdo píše o iPadu mini a jeho výdrži – jo, proč ne, ale kolik si za něj vypálil?:-) 8500,- ? a nemáš v tom ani GPS? :-))))) nebo 11 a GPS máš, ale v přístroji o sedmičku dražším? prober se;-) Jinak tablet jsem kupoval v datartu 16 gb verzi za 4690,- a k tomu – 777 cashback.. v letáku mají chybných 4999,-

graver

graver

20.9.2013 12:47

Je to trochu mimo téma, ale zeptal bych se na pár věcí ohledně Androida 4.2.2:
1. Můžu aplikace seskupovat do složek? Na telefonu s A4.1.2 to jde.
2. Na telefonu s A4.1.2 zobrazí dlouhý stisk tlačítka Home seznam naposledny použitích aplikací a zároveň se zobrazí ikona pro jejich smazání. Na tabeltu se seznam zobrazí stiskem pravého „tlačítka“ na dolní liště, ale nevidím nikde možnost hromadného výmazu (lze jen jednotlivě).

lopr

lopr

28.9.2013 10:18

graver:

1) no seskupovat do slozek to jde + si tu slozku lze pojmenovat

2) bohuzel jak pises, tohle jde jen v kontextovem menu kdyz se treba mas vic aktulizaci a oznameni tak jedine tam jsem to tlacitko videl.

Lacina

Lacina

5.10.2013 20:30

Koupili jsme si 2 ks uvedených tabletů. Po prvním „rozjetí“ tyto ohlásily nové aktualizace. Když jsem je povolil, tablety se vypnuly a nejdou spustit žádným způsobem. Jeden kus se po dvou dnech při reklamaci rozjel, ale při další povolené aktualizaci problém vznikl opět. Co s tím, může někdo poradit ? Reaguje takto nový tablet?

NightmareCZ

NightmareCZ

6.10.2013 17:01

Asus Memopad Hd7 FOREVER !!!! :D

Ladislav Procházka

Ladislav Procházka

15.10.2013 23:54

Dobrý den,

koupil jsem dnes tento tablet, ale sluchátka s jackem 3,5 nefungují, respektive zvuk pořád vypadává. Zkoušel jsem několik druhů sluchátek. Mohu Vás poprosit o radu, jaká obyč sluchátka používáte?

Moc Vám děkuji

S pozdravem

Ladislav Procházka

erik

erik

23.10.2013 20:19

zdravím vás, ľudia mám dilemu neviem sa teraz rozhodnúť aký tablet si mám vybrať prosím vás poradte mi, vyberám si z týchto tabletov :

Acer Iconia Tab A1-810, Prestigio PMP7280C3GDUO, 8,
ide mi hlavne o výkona výdrž, chcem na tom hrať hry (nieco ako NOVA 3, MC4, narocnejsie kvalitnejšie herné tituly),počúvať hudbu,pozerať filmy skratka naplno využívať multymédia, a prehľadávať web , prosím poradte mi :D prosim

miro

miro

4.11.2013 21:04

Recenzi a bola prospěšná až na chaos v pojmenování konektorov.Ešte ku USB OTG ma překvapilo že podporuje lebo acer v popise také niečo nepopisuje.

michal

michal

24.11.2013 8:22

ke komentáři od Lacina ….mam asi 3/4 roku a aktualizace bez problému —při aktualizaci musi být zapojen v síti jina se muže stat že baterie vypne a už nenajede …..tak že pokusi aktualizoval bez připojení nabiječce .tak to muže byti ono ….jinak jsem snim nad míru spokojen zatim sem se nesetkal s nějakou aplikací či hrou kterou by nezvladl ..(jen některé darmové aplikace nepodporovaly –Andoid JELY BEAN

pavol

pavol

27.11.2013 21:50

Hej prosím vas neviete co mám urobit ked mi nejde nic stahovat ani cez google Play ani cez internet

Slávek

Slávek

16.12.2013 18:41

Dobrý den, budu vděšen za radu….asi před půl rokem jsem si koupil pro mě super tablet za přijatelnou cenu. Asi před týdnem mi přestal jít zvuk, jde pouze na sluchátka. Protože jsem nesutálý hračička a pořád s ním něco zkouším tak jsem něco někde přepnul a teď nevím co. Vše co je pod nastavením zvuk je nastaveno dobře….další nevím.Kdo mi prosím poradí, bydlím v Třebši. Slávek/Hradec Králové.

libor

libor

25.12.2013 1:44

Dobrý den mám problém, mám iconii A1 810 a jak jsem ho vybalil tak jsem hrál stáhl mesenž a asi za hodinku mi to napsalo o nabéječku,zapojil jsem a za 20minut zdechnul že je vybitý, mám daný na nabíječce( na mobilu mám stejhný konektor a nabíječka funguje) ale tablet nic, jen když podržíám zapnutí zavrní ato je vše…. nevíte co sním je??? a nebo co dělat? reklamovat??

Martin

Martin

25.12.2013 10:48

Vybalil jsem tablet ,zapnul,nabídnul mi aktualizaci tak jsem ji stáhnul a od té doby je na display figurka androida,která bliká a s tabletem nelze nic udělat.To trvá již skoro hodinu.Je to noemální nebo je to nějaká vada?

Petr

Petr

27.12.2013 11:30

Dobrý den. V recenzi se píše o možnosti připojení USB Flash disku. Propojovací kablík mikro USB na jedné a klasické USB samice na druhé straně jsem si dokoupil, flešku naformátoval na FAT 32, přesto se mi ale na tabletu nezobrazí (nebo ji alespoň nenaleznu). Kde, prosím, může být chyba? Za rady děkuji předem…

Petr

Petr

6.1.2014 10:01

Vyřešeno nákupem jiného OTG kabelu.

Slávek

Slávek

17.1.2014 20:46

Opět se mi podařilo aby mě přestal jít zvuk z vest.repra. Bohužel nevím jakým způsobem,,,do teď zastávám názor, že to je (Iconia A1-810)..dobrý tablet….. ale už mě také pomalu dochází trpělivost…. zachraňte ho někdo a poraďte jak se zase dostat ke zvuku….jinak skončí na dně….děkuji za radu….slavek/HK….

Dev z GUGcz

Dev z GUGcz

8.2.2014 17:31

2014 – Real Racing 3 — PowerVR 544 GPU se dostalo na seznam podporovanych GPU,
hra jede na stabylni hranici 50 FPS.

+ Mam pripominku k GPU: mate potuchu kolik obsahuje jader?
V nasi pracovni databazi se uvadi, ze PowerVR GPU obsahuje mezi 1 – 16 core(s),
s pocatecnim max taktem 300MHz (overclock az na 720MHz).

Slávek

Slávek

18.2.2014 14:10

Acer Iconia Tab A1-810, nefunkční vestav.repro,poslech pouze přes sluchátka…..Nezbylo mě nic, než ho poslat do servisu v Brně. Jim patří velký dík za rychlou a seriozní práci. Výměna špatného vestav. repra. Na mail jsem dostával info od nich jak oprava postupuje a do týdne mám tablet zpět…..tímto jim děkuji za provedenou opravu a Vy ostatní komu nejde zvuk …resp. jenom na sluchadla a provedli jste restart..netrapte se a informujte se v záruč. i po záruč. servisu. Jsou perfektní….

kony

kony

3.3.2014 18:17

Dobrý den, kolik stojí vymena displeje, prosim? prasknul mi ..

DanR

DanR

22.3.2014 13:22

Na googlu to ukazuje že Real Racing a Gta Da je nekompatibilní ale oboje
jsem si stáhl na ulož to a jede v pohodě.

aaaa

aaaa

19.6.2014 0:20

Nie plynule prostredie? :D :D

To ste ako nato prišli za dobu použivania mi ani raz nespadla aplikácia ani raz sa nezasekol !!!

Lucie

Lucie

2.12.2014 20:39

Dobrý den,může mi někdo poradit. Od doby co jsem si udělala aktualizaci softwaru mi vypadává wifi na tabletu. Abych se mohla připojit musím vypnout a zapnout tablet.

miron

miron

11.6.2015 6:37

mam ho 3 roky slape na 100 procent videa hry sem spokojen

miron

miron

11.6.2015 6:40

vypadava ti wifi jen doma?

RSS (komentáře k článku)