Acer Chromebook 13: psací stroj s dlouhou výdrží (recenze)

Acer Chromebook 13 titul

Google představil svůj, cloudově zaměřený, operační systém pro počítače již v roce 2010. Od té doby se zejména Chromebooky – tedy notebooky, vybavené tímto systémem již z výroby – těší poměrně slušné popularitě v USA, kde znamenají velmi silnou konkurenci především pro tablety a nejlevnější notebooky vybavené Windows. Za svůj úspěch vděčí perfektní provázanosti s velmi populárními službami Google, jednoduchému a poměrně rychlému operačnímu systému a především extrémně nízké ceně, která v Americe startuje na 200 $ (cca 4800 Kč). Chromebooky však začínají (se značným zpožděním) pronikat i na náš trh. V dnešní recenzi se tedy podíváme na jeden z několika dostupných chromebooků na našem trhu – Acer Chromebook 13 CB5 – 311.

Obsah recenze

 

Obsah balení

V balení Acer Chromebook 13 nás nemá co překvapit, krom samotného chromebooku se zde nalézá pouze stejnobarevný, kompaktní napájecí adaptér a základní dokumentace.

Acer Chromebook 13 obsah baleni V balení nečekejte krom samotného Chromebooku a nabíječky nic navíc

 

Vzhled a kvalita zpracování

Acer Chromebook 13 je vyveden v poměrně stylové, avšak nepříliš praktické, bílé barvě a na první pohled jej od běžného, 13 palcového notebooku odlišuje pouze logo Chrome na víku. Všímavější jedinci by pak mohl postřehnout klávesnici s atypickou šestou řadou kláves. Povrch víka i okolí klávesnice mají hladkou, polo matnou povrchovou úpravu. Ta je sice na dotek poměrně příjemná, nicméně relativně snadno poškrábatelná. Mimo jiné i díky bílé barvě, nejsou na tomto povrchu příliš vidět otisky. Spodní vana v případě Acer Chromebook 13 poškrábaní odolává o poznání lépe díky svému hrubému povrchu. Klouzání přístroje po povrchu stolu zabraňuje čtveřice gumových nožiček. Ty jsou vyvedeny v barvě notebooku a velmi rychle tak dojde k jejich zašpinění.

Acer Chromebook 13

Na celém těle chromebooku se nalézají pouze 2 diody, ty slouží k indikaci nabíjení a zapnutého / uspaného počítače. Tyto diody jsou chytře umístěny na vystouplém tunelu, spojujícím panty víka displeje. Díky tomu jsou viditelné jak v zavřeném, tak i otevřeném stavu. Acer Chromebook 13 spadá do kategorie vysoce mobilních přístrojů a tomu odpovídá i hmotnost 1,5 kg a rozměry 327 x 227,5 x 18 mm. Dojem z tenkého notebooku je ještě umocněn zkosenými spodními hranami, které narušují pouze vystupující konektory.

Chromebook 13 se svou cenou řadí mezi nejlevnější chromebooky / notebooky vůbec a proto jsme zde ani neočekávali příliš kvalitní či odolné provedení šasi. Naše podezření se bohužel potvrdilo. Na kvalitě konstrukce lze pochválit snad jen bezproblémové slícování jednotlivých dílů, jinak je celé šasi hodně měkké a v některých místech při silnějším uchopení vrže. K prohýbání základny dochází především u klávesnice, avšak mnohem větší problém představuje měkké víko, se kterým lze až příliš snadno kroutit a není ani potřeba moc tlačit na jeho vnější stranu, aby se objevilo vlnění na displeji. Víko tedy zrovna dvakrát dobrou službu při ochraně displeje neodvede a na místě tak je pořídit si kvalitní brašnu na pro cestování s tímto chromebookem. Panty jsou příjemně tuhé a s víkem se díky nim manipuluje dostatečně snadně, ale zároveň drží na svém místě a nemá velkou vůli. Acer Chromebook 13 však postrádá jakékoli vykrojení pro lepší uchopení víka v zavřeném stavu a tak je prakticky nemožné jej otevřít pouze jednou rukou. Pochvalu si Acer zaslouží za dostatečný maximální úhel otevření, dosahující přibližně 145 stupňů k základně chromebooku.

https://www.youtube.com/watch?v=wafBdXloaI4

Hardware a displej

Kdo čeká přibližně stejnou hardwarovou výbavu, jaká se v současnosti používá u běžných, levných notebooků, bude pravděpodobně překvapen. Chrome OS má totiž oproti Windows jednu velkou výhodu, tomuto systému je prakticky jedno, zda běží na procesoru, postaveném na běžné, počítačové architektuře x86 či na, v mobilech a tabletech hojně využívané, architektuře ARM. Díky tomu mohl být Acer Chromebook 13 osazen ARMovým chipsetem NVIDIA Tegra K1, který má nízkou spotřebu a nepotřebuje ani aktivní chlazení, přičteme-li k tomu fakt, že chromebook neobsahuje plotnový disk, je jeho provoz dokonale tichý. Jistě, úsporné procesory, nevyžadující aktivní chlazení nabízí také Intel, pracující s architekturou x86 avšak zvolená NVIDIA Tegra K1 nabídne oproti současným, tabletovým Atomům vyšší výkon a oproti extrémně úsporným, ale poměrně výkonným Core M procesorům mnohem nižší cenu. Jedním z největších kamenů úrazu je v tomto případě velikost interního úložiště. Jak zde již zaznělo, Chromebook 13 nemá klasický plotnový disk a použití SSD, byť s nízkou kapacitou, by u takto levného stroje nikdo snad ani nepředpokládal. Role úložiště se tak zhostila eMMC paměť, běžně používaná v telefonech a tabletech, s kapacitou pouhých 16GB z nějž si více než polovinu ukousne samotný systém. RAM měla u testovaného kusu kapacitu 4 GB. Z bezdrátové konektivity rozhodně potěší přítomnost rychlé Wi-Fi 802.11 ac a rozhraní Bluetooth 4.0.

Specifikace Acer Chromebook 13 CB5 – 311

  • Displej: 13,3″, TFT TN, HD Ready (1366 x 768 px), 118 PPI
  • Procesor: NVIDIA Tegra K1, čtyři jádra, 2,1 GHz
  • GPU: GeForce ULP MP192
  • Paměť: 4GB DDR3 RAM, 16 GB interní úložiště, SD
  • Webkamera: ano, 720p
  • Baterie: 4 článková, Li-Ion, 36 Wh
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/g/n/ac, Bluetooth 4.0
  • Rozměry: 327 x 227,5 x 18 mm
  • Hmotnost: 1,5 kg

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

 

Displej

Jedním z opravdu velkých mínusů celého Chromebooku 13 je použitý displej. Acer totiž zvolil nepříliš kvalitní TFT TN panel s rozlišením HD Ready (1366 x 768 px). Největším problémem tohoto panelu je nízký maximální jas, který mnohdy nestačí ani na kancelářskou práci ve sluncem prosvětlené místnosti o sledování filmů nemluvě. O práci venku, při jiné, než zatažené obloze, si tak uživatel může nechat leda tak zdát. S TN zobrazovací technologií jdou ruku v ruce také velmi slabé pozorovací úhly displeje. Barevným podání patří použitý displej k nadprůměru mezi TN panely avšak i tak se zdaleka neblíží ani nejhorším IPS panelům. Rozlišení HD Ready také není žádným zázrakem a obrazu do ostrosti ještě pořádný kus chybí. Opět se však jedná o naprostý standard u většiny, i mnohem dražších, současných notebooků. Nutno dodat, že Acer Chromebook 13 se u nás za příplatek nabízí také v konfiguraci s FullHD displejem. Abychom však pouze nekritizovali – v Aceru si zaslouží pochvalu přinejmenším za matný povrch displeje, eliminující odlesky.

 

Zvukový výstup a reproduktor

Zvukový výstup by se dal klasifikovat jako nadprůměr mezi levnými notebooky. Hudebního nadšence tedy sice plně neuspokojí avšak, běžnému uživateli bude stačit jak ke sledování filmů / seriálů, tak poslechu hudby. Je však škoda, že zde není obsažen žádný systémový ekvalizér, který by umožňoval zvukový výstup přizpůsobit na míru posluchači. Situaci mírně zachraňuje několik přehrávačů z Obchodu Chrome, které touto funkcí oplývají. Příjemné překvapení pro nás znamenaly hlasité stereo-reproduktory. Ty jsou schopny reprodukce hlasitého zvuku s přijatelnou mírou „plechovitosti“, slušnými středy a také lehkým náznakem basů. Pro reprodukci hudby se pochopitelně tyto reproduktory příliš nehodí, avšak pro zhlédnutí dalšího dílu uživatelova oblíbeného seriálu jsou dostatečné. Jediný problém vyplývá z umístění jejich výdechů na spodní stranu zařízení, kvůli tomu je zvuk při práci s chromebookem na klíně značně tlumený.

Výkon, zahřívání a hry

NVIDIA Tegra K1 se sice řadí mezi nejvýkonnější, v současnosti běžně dostupné, ARM chipsety i tak pro nás ale bylo tak trochu záhadou, jak dobře si poradí se systémem ChromeOS, který sice je oproti klasickým Windows podstatně „lehčí“ a jednodušší ale přesto se pořád jedná o systém pro počítače, jehož střed tvoří plnohodnotný prohlížeč. V tomto ohledu nám Acer Chromebook přichystal milé překvapení. Počítač se zapíná rychlostí blesku, kdy je uživatel schopen dostat se na internet do 10 sekund od stisku napájecího tlačítka. Probouzení z režimu spánku je pak doslova dílem okamžiku. Vyzkoušeli jsme i pár her z Obchodu Chrome, přičemž se všemi si testované zařízení poradilo na výbornou. Nutno dodat, že se jednalo převážně o plošinovky, jakou je například hra Cordy, velmi dobře známá i z Androidu, nebo jednoduchou letadlovou arkádu SWOOP. Většina her, dostupných pro ChromeOS se podobá jednoduchým titulům, známým například z Facebooku. Hlavním údělem ChromeOS je ovšem práce s webovým prohlížečem a tu počítač zvládá bez větších komplikací. Počítač se zadýchal až při velkém počtu souběžně otevřených záložek, kdy na každé běžela nějaká aplikace či náročný web, jako například Hudba Play, Dokumenty, YouTube, Feedly a jiné. Jedná se však o situaci, která u cílové skupiny tohoto chromebooku nastane jen opravdu výjimečně.

Plošinovka Cordy představuje jeden z lepších herních titulů pro ChromeOS Plošinovka Cordy představuje jeden z lepších herních titulů pro ChromeOS

Jak jsme již zmínili, Tegra K1 vzhledem ke svému původnímu zaměření především na tablety nevyžaduje aktivní chlazení. Samotné šasi přístroje se pak během zátěže mírně zahřívalo v levé zadní části základny, blíže středu. Rozhodně se však nejednalo o nijak zásadní nebo obtěžující zahřívání.

Konektivita

Na těle přístroje nalezneme celkem dva rychlé USB 3.0 porty, jeden na levém boku základy a druhý v její zadní části. Vedle něj se vzadu nalézá ještě klasický, velký HDMI konektor pro přenos digitálního audio/video výstupu. Chromebook 13 obsahuje také čtečku paměťových karet SD, ta se pro změnu nachází vedle druhého zmíněného USB 3.0. Napájecí konektor a sdružený 3,5mm jack pro sluchátka s mikrofonem se nalézá na pravém boku přístroje.

Bezdrátovou konektivitu zde zastupuje rozhraní Bluetooth 4.0 a Wi-Fi 802.11 a/g/n/ac. Rychlou Wi-Fi oceňujeme vzhledem k tomu, že Chromebook 13, jako spousta jiných chromebooků a ultrabooků nedisponuje ethernet portem a tak bude jeho uživatel odkázán na připojení k internetu pouze pomocí bezdrátové technologie. Zklamala nás ovšem absence mobilního připojení. Ta se dá na jednu stranu zdůvodnit (opět) cenou, na stranu druhou by však u takovéhoto zařízení, zaměřeného především na práci s cloudem chybět.

Klávesnice a touchpad

Šestiřadá klávesnice ostrůvkového (chiclet) typu má na první pohled rozdílné rozložení kláves, než je u běžných notebooků zvykem. Zmizela například „notebooková“ klávesa Fn. Není potřeba, ChromeOS totiž nepracuje s klávesami F1 – F12, které v tomto případě nahradily tlačítka pro ovládání prohlížeče, vyvolání režimu celé obrazovky, multitaskingu a klávesy pro regulaci jasu a zvuku. Na většinu změn jsme si zvykly poměrně rychle, velký prohřešek vůči ergonomii však představuje absence kláves CapsLock a Delete. Namísto CapsLocku tak budete mačkat klávesu vyhledávání a v pravém horním rohu klávesnice, kde se standardně nalézá Delete se usadila klávesa napájení. Naštěstí se Chromebook nevypne ani neuspí ihned po jejím stisknutí, ale namísto toho se objeví animace upozorňující na vypínání a k samotnému vypnutí dojde po asi 3sekundovém podržení této klávesy. V opačném případě by totiž u méně klidného uživatele mohl tento chromebook přijít k újmě již po několikátém překlepu. Mechanika kláves sice není vyloženě špatná a dá se na ni po čase zvyknout, ale i tak má dosti gumovou odezvu na stisk a také je při rychlejším psaní poměrně hlučná. Namísto úplně rovných kláves bychom ocenili alespoň náznak tvarování.

Acer Chromebook 13 - touchpad a klávesnice

Pro ovládání kurzoru myši slouží poměrně rozměrný clickpad, čili touchpad s integrovanými tlačítky myši. Tedy v tomto případě pouze tlačítka. Ve většině případů má clickpad pouze jedno hardwarové tlačítko pod dotykovou plochou a za pomoci softwaru rozpoznává v jaké jeho části uživatel stiskl ono tlačítko. Dle toho clickpad vyhodnotí, zda uživatel chtěl použít levé, či pravé tlačítko myši. V tomto případě však stisk clickpadu kdekoli na jeho ploše znamená vždy funkci levého tlačítka myši. Funkci pravého tlačítka tak uživatel vyvolá klepnutím na plochu clickpadu dvěma prsty. Clickpad umí rozpoznávat gesta s použitím až 3 prstů. Krom klasického scrollování tak tyto gesta můžete využít například pro přepínání mezi záložkami prohlížeče či krok vpřed či zpět. Povrch touchpadu je hladký, polomatný a plastový. Snadno na něm ulpívají otisky a práce s ním není příliš přesná.

Baterie a výdrž

Energii zařízení dodává 4 článková Li-Ion baterie o kapacitě 36 Wh. Ta v kombinaci s úsporným hardwarem chromebooku zajišťuje nadstandardní výdrž, která zároveň představuje jeden z největších trumfů tohoto přístroje.

Acer Chromebook 13 jsme podrobili několika různým testům výdrže, přičemž jsme se snažili maximálně přiblížit reálným podmínkám při každodenním používání. Při zapnuté Wi-Fi, jasu na polovinu a prohlížení internetu s editací dokumentů vydržel počítač pracovat na baterii vynikajících 11,5 hodiny. Při přehrávání HD videa s jasem na maximum a vypnutou Wi-Fi se můžete spolehnout na výdrž 8 hodin. Při offline editaci dokumentů se sníženým jasem na minimum lze na tomto chromebooku pracovat až 14 hodin.

Webkamera

Acer Chromebook 13 obsahuje webkameru schopnou až 720p záznamu. Podobně jako u celého šasi, i zde platí, že se šetřilo a kvalita pořízených snímků je nevalná. K webkameře je předinstalován i jednoduchý software s možností použití různých filtrů.

 

Na koho chromebooky cílí?

Po prvním představení ChromeOS panovala okolo celého konceptu chromebooku spíše skepse a odborná veřejnost tomuto konceptu příliš nevěřila. Čím to, že se tedy staly chromebooky v USA tak populární? Hlavním důvodem bude pravděpodobně cena, díky které se chromebooky dostávají do vod tabletů střední třídy a za kterou jsou schopny nabídnout podstatně vyšší užitnou hodnotu, než právě zmíněné, na konzumaci obsahu zaměřené, tablety. Chromebooky tedy ocení například méně nároční uživatelé, u nichž se většina úkonů, které na počítači běžně provádějí, odehrává v internetovém prohlížeči. Krom těch ale chromebooky naleznou uplatnění jako levný doplněk k PC na cesty. Typickým příkladem může být například do školy denně dojíždějící student, který potřebuje něco levného, s výbornou mobilitou, na čem zároveň může psát zápisky nebo vytvářet různé jiné dokumenty.

Operační systém

ChromeOS je na cloud zaměřený operační systém, postavený okolo populárního prohlížeče Google Chrome. Prakticky vše zde stojí a padá se službami Google. Tedy ne, že by nebylo možné používat konkurenční řešení, například od Microsoftu a Dokumenty Google nahradit webovými Office 365 nebo Disk Google vyměnit za SkyDrive, ale v tom případě přijdete o provázanost a ucelenost celého systému. Google při vývoji tohoto operačního systému vychází z předpokladu, že nezanedbatelné procento uživatelů využívá svůj počítač jen jako přístupový bod na internet. I z toho důvodu se snaží vyvinou co možná nejjednodušší systém, který tento přístup umožní během pár vteřin a který je naprosto „bezúdržbový“ díky automatickým aktualizacím na pozadí a absenci virů, které by uživatele a především jeho data mohly ohrožovat. Zároveň pracuje s myšlenkou, že má každý uživatel všechna potřebná data bezpečně uložená v cloudu, což podporuje 100 GB úložného prostoru ke každému prodanému chromebooku na 2 roky zdarma.

Introducing the Chromebook

Introducing the Chromebook

Pro uživatele prohlížeče Chrome spolu se Službami Google nebude přechod na ChromeOS zdaleka tak obtížný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Většina aplikací i rozšíření zde funguje velmi podobně a ne zřídka kdy i lépe než u prohlížeče Chrome na Windows. Krom toho zde máme v podstatě klasickou spodní lištu se zástupci webových i offline aplikací spolu s jejich hlavním menu. Zrovna tak je zde přítomen jednoduchý průzkumník souborů a veškeré nastavení se (podobně jako u prohlížeče Chrome) vměstnalo na jednu stránku v menu.

Jak zde již několikrát padlo, aplikace se stahují z Obchodu Chrome. Existují v zásadě 2 druhy „aplikací“ – prvním jsou klasické offline programy a tím druhým webové aplikace, kde se prakticky nic neinstaluje, pouze se do systému přidá další odkaz na danou aplikaci. Nabídka, zejména offline, aplikací pak připomíná Google Play respektive Android Market ve svých začátcích. Není moc široká, nachází se zde řada nepříliš kvalitních aplikací, ale pokud si člověk dá práci a hledá, zpravidla nakonec najde, co potřeboval. Řada aplikací a her pochází původně z Androidu. Potěšila nás například přítomnost základního video-editoru WeVideo, který se svými schopnostmi vyrovná například známému Movie Makeru.

Multimedia

Jednou ze základních potřeb i nenáročného uživatele je přehrávání multimédií, zde však nastává menší problém spojený s malým vnitřním úložištěm. Systém tak přímo nabádá k využití některé ze streamovacích služeb jakou je například Spotify nebo ideálně Google Play. Pokud si do chromebooku přeci jen stáhnete nějaké video, počítejte s tím, že si počítač neporadí s formáty .wmv a .wma a to ani po doinstalování jiného přehrávače (kterých mimochodem není v Obchodu Play zrovna velký výběr). My jsme si oblíbili SubtitleVideoPlayer, který umí při správném nastavení sám vyhledat a stáhnout titulky pro daný film / seriál. Pro video i hudbu jsou však v systému již přítomny jednoduché přehrávače.

 

Práce offline

Spoustu zákazníků ChromeOS odrazuje, jelikož si představují, že bez internetu se z počítače stává pouhé těžítko. To však není tak úplně, vlastně vůbec, pravda. V aplikacích jako Gmail či Kalendář lze nastavit i takzvaný offline režim, díky němuž budete mít ke svým mailům a událostem přístup i když zrovna nejste připojeni k internetu. Zrovna tak můžete maily psát či upravovat události v kalendáři a po připojení k internetu se tyto úkony automaticky odešlou a synchronizují. Stejně to funguje i u tvoření dokumentů, kterému bychom však vytkli fakt, že offline vytvořený dokument nenajdete nikde v systému uložený. Když jej tedy chcete dostat například na USB Flash disk, musíte se připojit k internetu, počkat až se sesynchronizuje a následně jej z cloudu stáhnout a uložit na flash disk. Stažené programy jsou pochopitelně offline také funkční, pokud tedy nejsou jejich funkce vázány na internet.

 

Kdy, kde a za kolik?

Acer Chromebook 13 v testované konfiguraci je možno u českých prodejců zakoupit za cenu 8000 Kč. Pokud se rozhodnete pro verzi s 32 GB úložištěm a FullHD displejem, z peněženky vytáhnete o 2 tisíce víc, tedy 10 000 Kč.

Závěr

Acer Chromebook 13 představuje zajímavé řešení například pro nenáročné uživatele, v jejichž případě zastane s přehledem i funkci primárního počítače. Ovšem své uplatnění si najde zejména jako prodloužená ruka klasického desktopu. Nutno dodat že velmi schopná a také svižná prodloužená ruka. Ano, mohli bychom namítat, že při zaplněném úložišti, spuštěné Hudbě Play a další dvacítce otevřených záložek s náročnějšími stránkami, na kterých běžela řada aplikací, se začal chod systému zpomalovat, ale je třeba uvědomit si, za jakým účelem a pro jakou skupinu uživatelů Chromebooky vůbec vznikly. Pevně věříme, že se najde jak řada uživatelů, která Acer Chromebook 13 ocení jako levný počítač na cesty s velkou výdrží na baterii nebo dokonce, v případě opravdu nenáročných jedinců, jako hlavní počítač. Z našeho pohledu se jedná o zařízení, tvořící vlastní kategorii, posazenou někam mezi klasický notebook a tablet.

Většina neduhů Chromebooku 13 pramení ze snahy ušetřit. Jedná se především o laciné, plastové šasi, nekvalitní webkameru a velmi slabý displej. Před nákupem bychom doporučovali minimálně zvážit příplatek 2 tisíce za variantu s 32 GB interním úložištěm a FullHD displejem, který se v této cenové kategorii jen tak nevidí. Největšími trumfem Chromebooku 13 je pak skvělá výdrž na jedno nabití, naprosto tichý chod a pochopitelně také velmi nízká cena. Na poměry levných notebooků nabízí Chromebook 13 i vcelku líbivý design a uživatelé u něj jistě ocení také nízkou hmotnost a tenké provedení.

Klady

+ cena
+ výdrž na baterii
+ svižný a bezúdržbový OS
+ nízká hmotnost
+ naprosto tichý chod

Zápory

– měkké šasi
– podprůměrný displej
– nekvalitní webkamera
– malé interní úložiště

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)