TOPlist

Příští generace bezdrátového připojení je oficiálně pojmenována 5G a má své logo

Před dvěma roky byla technologie bezdrátového připojení oficiálně pojmenována 5G a dostala vlastní logo

Globální iniciativa 3GPP v úterý představila nové logo budoucího standardu bezdrátového širokopásmového připojení, který by měl přijít do praxe v příštím roce. Kromě loga také potvrdila označení sítí budoucnosti jako 5G.

Čím je tato zpráva důležitá? Především tím, že nová generace mobilních datových sítí bude označována jako 5G. Nepůjde tedy jen o další iteraci stávající značky LTE, kterou 3GPP používala očividně raději než 4G. Mimo jiné má toto pojmenování pomoci spotřebitelům odlišit standard od stávajících velmi podobných log LTE Advanced a LTE Advanced Pro.

Nové jméno 5G má odlišit příští generaci od LTE Nové jméno 5G má odlišit příští generaci od LTE

Nové logo využívá známý konstrukční aspekt s prostým černým textem a zelenými vlnami, vycházejícími z loga 4G LTE Advanced Pro. Cílem návrhu bylo přijít se silnější a ostřejším logem, které by vyjadřovalo moderní technologie. Logo bude zpočátku využíváno především v normách a standardech pro nejnovější generaci. Společnosti, které mají zájem používat nové logo na svých produktech, najdou informace o možnostech a podmínkách na oficiálním webu 3GPP.

Proč právě 5G?

Značka má udělat jasno v marketingovém chaosu, ve kterém často není jasné, o jakém konkrétním typu datových sítí je řeč. V minulosti například američtí operátoři AT & T a T-Mobile používali v roce 2011 pro 3G HSPA+ označení „4G“, aby udrželi krok s konkurenčním 4G LTE od Verizonu. K přehlednosti nepřispělo ani neustálé přidávání „dodatků“ k LTE, jako jsou LTE Advanced a LTE Advanced Pro.

Ačkoli nová norma má nyní oficiální jméno a značku, uvedení nejmodernějších technologií do praxe je však zatím stále hudbou budoucnosti. Specifikace první fáze 5G by měla být uvolněna až někdy koncem příštího roku. Zatím tedy nejsou známy přesné parametry, nicméně s jistotou lze předpokládat, že se více zaměří na vyšší kapacitu než na co nejvyšší přenosové rychlosti. Předpokládaná teoretická přenosová rychlost je až 10 GB za sekundu. Připojení páté generace pak využijí nejen mobilní telefony, které se stále více stávají nástrojem ke konzumaci multimediálního obsahu, ale také nejrůznější chytrá zařízení, zapojená do Internetu věcí (IoT). Standardy pro druhou fázi 5G konektivity by měly být dokončeny v roce 2020.

Jak se vám líbí nové logo standardu 5G?

Zdroje: androidpolice.com, 3gpp.org, theverge.com, telecomtv.com, gsmarena.com, mobilesyrup.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)