TOPlist

5 zajímavých grafických témat pro vaše „custom ROM“

Grafická témata pro custom ROM – náhleďák

Jednou z funkcí, které každému smartphonu či tabletu dokáží dát custom ROM založené na komunitním CyanogenModu, jsou grafická témata. Díky této možnosti můžete převléci celý operační systém Android do nového kabátku, a přesto zůstane tzv. „čistý“. Zatímco grafické nadstavby výrobců smartphonů jsou náročné, těžkopádné a často celý systém zcela „překopou“, grafická témata pro custom ROM jsou jednoduché aplikace, které jednoduše promění vzhled a barvy systému, zatímco funkcionalita a ergonomie zůstává beze změny.

Grafických témat pro custom ROM je obrovské množství. Spoustu jich naleznete ke stažení na odborných fórech, jako například XDA-Developers, další hromadu pak i v samotném Obchodě Play. Abyste se nemuseli probírat záplavou témat, vybrali jsme pro vás 5 nejzajímavějších, na které jsme narazili při jejich hledání. Tato vybraná témata jsou určena pro custom ROM CM12 a novější, tedy pro komunitní ROMky s čistým Androidem od verze 5.0 Lollipop.

Grafická témata pro custom ROM #1

GRVY for CM13/12.1

Téma GRVY patří mezi „multi-témata“. Nabízí hned několik barevných variant, ale pro jejich změnu je potřeba doinstalovat ještě další aplikaci Arcus, která se o změnu barev postará. Samotná aplikace tématu nainstaluje sice celý balík, ale běžný Theme Engine není uzpůsobený k jejich přepínání v rámci jediného tématu. Za to ale nabídne široké možnosti. GRVY přeskinuje kompletně celý systém a systémové aplikace, a navíc přidává i skiny dalších nejčastěji používaných aplikací, jako například Obchod Play, WhatsApp, Twitter, Instagram, Facebook Messenger nebo třeba SoundCloud či TrueCaller.

Custom ROM grafické téma
GRVY for CM13/12.1
GRVY for CM13/12.1

CM13/12.x CoolUI

CoolUI je velmi povedené téma situované do světlých a pastelových barev. Téma zahrnuje nový systémový font, tapety, ikony i zvuky. Stejně jako předchozí téma, i CoolUI nabídne přeskinování některých aplikací třetích stran, jako například Facebook Messenger, Facebook, Google+ nebo Hangouts. Zde je ale již seznam přeskinovaných aplikací o poznání kratší. Je to ale dáno zejména tím, že téma je situované do světlých barev a tak i původní vzhled aplikací se zbytkem systému příjemně ladí.

Custom ROM grafické téma

 

CM13/12.x CoolUI
CM13/12.x CoolUI

minty CM13/CM12 Theme

Téma „minty“ se nese v podobném duchu jako předchozí adept. Také je situováno do světlých a pastelových barev, nabízí ale trochu jiný font, jiné ikony a někomu se může jednoduše více líbit. Na rozdíl od CoolUI nabídne minty i další úpravy tématu, které se zpřístupní po doinstalování již výše zmíněné aplikace Arcus. Minty umí přeskinovat celý systém a většinu aplikací od Googlu, jako například Hangouts, Gmail nebo Google+. Na aplikace třetích stran se již ale nedostalo.

Custom ROM grafické téma
minty CM13/CM12 Theme
minty CM13/CM12 Theme

OxygenCM CM13/12.1

OxygenCM naopak patří mezi témata situovaná do tmavých barev. Uvítají jej tedy především ti, kteří používají svůj smartphone často v noci. I toto téma nabídne po nainstalování výběr mezi barevnými variantami a je tedy třeba instalovat i aplikaci Arcus. Z aplikací třetích stran dokáže OxygenCM přeskinovat například Instagram, Gmail či WhatsApp. Seznam je ale krátký a tak jde povětšinou o systémové aplikace a prvky. Na oplátku získáte bootovací animaci ze smartphonu OnePlus 2.

Custom ROM grafické téma
OxygenCM CM13/12.1
OxygenCM CM13/12.1

LONE ELITE CM13/12 Theme

LONE ELITE nabídne asi nejvíce barevných variant v celém našem výběru. Nejde ale jen o barvy jednotlivých prvků ale často o celé barevné palety či textury. Samozřejmě je opět nutné instalovat aplikaci Arcus, která se o barevné změny postará. V seznamu přeskinovaných aplikací nalezneme kromě těch systémových i spoustu aplikací třetích stran, v čele s většinou aplikací od Googlu a například s Instagramem, WhatsApp, Tumblr nebo Twitterem v závěsu.

Custom ROM grafické téma
LONE ELITE CM13 Theme
LONE ELITE CM13 Theme

Aplikace Arcus ke stažení

Arcus
Arcus

Námi vybraná témata jsou bohužel všechna placená. Dobrou zprávou je, že cena nepřesáhne ani v jednom případě 50 Kč. Grafická témata totiž patří mezi poměrně žádané aplikace. Ti nejlepší vývojáři a designéři, často v jedné osobě, jsou si toho vědomi a tak jen výjimečně uvolní některá svá témata do Obchodu Play bez cenovky. My jsme ale toho názoru, že dobře odvedená práce musí být zaplacena a tudíž i tito vývojáři si svou odměnu zaslouží. Do grafických témat totiž není možné implementovat reklamy a tak jiný zdroj financování vůbec nemají.

Líbí se vám témata, která jsme pro vás vybrali? Máte nějaké tipy na další pěkné kousky, o které byste se rádi podělili s ostatními čtenáři? Pošlete nám tipy na e-mail daniel.macho@svetandroida.cz (do předmětu uveďte heslo „Téma CM“) a pokud se jich sejde dostatek, v některém z dalších článků o nich napíšeme.

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (16)