10 tipů, díky kterým váš Android vydrží a nemusíte jej měnit

10 pravidel, aby telefon vydržel déle

Cenovky mobilních telefonů s Androidem se pohybují v řádu tisíců až desítek tisíc a pro většinu uživatelů to tak není věc, kterou by si kupovali každý měsíc. Pokud tedy chcete, aby vám telefon dlouho vydržel a abyste mohli oddálit nákup nového zařízení, přinášíme vám deset osvědčených postupů.

Odstraňte zbytečné aplikace a fotky

Dříve či později začne i ten nejvýkonnější telefon „zadrhávat“ nebo chcete-li „lagovat.“ Používání takového zařízení může být pro uživatele velmi frustrující. Častou příčinou tohoto stavu je zaplněná operační paměť a málo místa v interním úložišti. Reagovat na telefon, který má problémy s plynulým během systému a aplikací, nákupem nového, je však poněkud předčasné. Často víceméně stejného výsledku dosáhnete vyčištěním – tedy odstraněním zbytečných aplikací a vymazáním či přesunutím fotografií a videí (zejména jsou-li uloženy v interní paměti) do počítače. Trošku drsnějším, ale přesto osvědčeným řešením je obnovení továrního nastavení, které uvede zařízení do stavu, ve kterém jste ho vybalili z krabice (zůstane ovšem poslední nainstalovaná verze systému).

Nedostatek volné interní paměti také snižuje její životnost – čím více je volného místa v úložišti, tím větší prostor mají systém aplikace pro své pracovní a dočasné soubory. Je rozdíl, když do jedné paměťové buňky zapíše jednou, desetkrát a stokrát – množství zápisů je totiž u současných pamětí omezené a každý zápis navíc znamená snížení životnosti. Pokud tedy máte v telefonu 1 GB volného místa, bude zápis do jednotlivých buněk probíhat častěji, než když budete mít například desetinásobek, neboť logika hlídá, aby počet zápisů byl co možná nejvyrovnanější.

Zbytečné aplikace, dokumenty, obrázky a další soubory tedy doporučujeme odstraňovat průběžně a pravidelně.

Odstraňte zbytečné aplikace a fotky Odstraňte zbytečné aplikace a fotky

Chraňte sklo na displeji

Rozbitá obrazovka je dílem okamžiku – stačí chvilka nepozornosti, špetka neopatrnosti a telefon se ocitne na zemi, sklem dolů. Když ho zvednete, přivítá vás nepěkná „pavučina,“ která často omezí či zcela znemožní ovládání. Náklady na opravu se pak pohybují v řádu tisíců korun a rozhodně nepůjde o částku, nad kterou by se dalo mávnout rukou.

Místo plakání nad rozlitým mlékem je tedy lepší takové situaci předcházet. Jak? Poměrně jednoduchou prevencí. Jednou z možností je nošení telefonu v obale, který chrání obrazovku. Poměrně spolehlivé jsou obaly s odklápěcí přední stranou, nicméně některým uživatelům bude vadit komplikovanější manipulace.

Dobrou investicí může být temperované/kalené/tvrzené sklo, které přilepíte na obrazovku. Instalace bývá poměrně jednoduchá a v případě kvalitních výrobků nakonec ani nepoznáte, že na telefonu je něco navíc. Pokud pak zařízení spadne, budete mít o něco větší šanci, že praskne pouze nalepené sklo, které i na ty nejdražší modely pořídíte řádově za několik stokorun. Kromě tohoto vysloveně katastrofického scénáře také tímto způsobem můžete obrazovku ochránit před poškrábáním.

Aby vám telefon dlouho vydržel, chraňte sklo na displeji Aby vám telefon dlouho vydržel, chraňte sklo na displeji

Pořiďte si kvalitní obal

Uživatelé, kteří rychle střídají telefony s tím, že ty starší prodávají, je často nosí v pouzdrech respektive obalech. Důvod je prostý: až budou zařízení nabízet k prodeji, mohou bez uzardění uvést, že telefon je „jako nový,“ tedy především bez škrábanců. Pokud se totiž mobil potká v kapse či tašce například se svazkem klíčů, utrží újmu zpravidla jen obal, který obvykle stojí jen nepatrný zlomek ceny celého zařízení. U některých obalů navíc získáte ještě další vrstvu ochrany obrazovky.

Existují i vysloveně odolné obaly, které dokážou ochránit telefon při pádu, případně před vodním živlem, nicméně nutno konstatovat, že vzhled zařízení tím zejména u prémiových modelů, kde design hraje důležitou roli, značně utrpí. O prodloužení života mobilního telefonu však, zejména u uživatelů, kterým telefony často padají, nemůže být pochyb.

Obal sice nepřidá telefonu na kráse, zvýší však jeho šanci na přežití Obal sice nepřidá telefonu na kráse, zvýší však jeho šanci na přežití

Zvažte aktualizace systému

Výrobci telefonů poskytují svým produktům podporu po dobu jednoho a půl roku až dvou let. Nejnovější verzi operačního systému tak starší kousky v drtivé většině případů oficiální cestou nedostanou. V některých případech sice dostávají update i starší modely, nicméně aktualizace je v takové situaci hodna zásadního zvážení. Často se totiž stává, že telefon s poslední verzí běží výrazně pomaleji než s předchozí, uživatelé pak hledají na webu, jak provést downgrade, což nebývá právě jednoduché.

Počítejte prostě s tím, že ačkoli Google o každé nové verzi tvrdí, že je „optimalizovanější pro starší/hardwarově méně vybavená zařízení,“ nemusí to ve skutečnosti znamenat, že novější bude automaticky rychlejší.

Aktualizaci tedy doporučujeme provádět maximálně dvě generace nebo dva roky po uvedení daného modelu na trhu. Později pak raději vyčkejte a sledujte diskuze, ve kterých si uživatelé sdělují své zkušenosti s nejnovější verzí firmwaru.

Aktualizace na poslední verzi může přinést nové funkce, ale také nové problémy Aktualizace na poslední verzi může přinést nové funkce, ale také nové problémy

Zařízení pravidelně restartujte

Asi jen málokdo by nechal běžet počítač či notebook nepřetržitě několik týdnů či měsíců. Odezva takového systému by se po nějakém čase zhoršila a logicky by následovalo „typické ajťácké řešení“ – tedy restart. V případě telefonů ale není výjimkou, že je uživatelé nerestartují i několik měsíců. Protože chytrý mobil je v mnoha ohledech podobný počítači, určitě mu neuškodíte, ba s velkou pravděpodobností právě naopak, když ho alespoň jednou týdně vypnete a zapnete.

Telefon alespoň jednou za čas vypněte Telefon alespoň jednou za čas vypněte

Udržujte baterii v dobrém stavu osvědčenými postupy

Jestliže sledujete náš nepravidelný seriál 5 mýtů o chytrých telefonech, kterým možná ještě věříte, pak jistě víte, že se nemusíte bát nechat telefon připojený v nabíječce i když je plně nabitý. Baterie je ale jednou z nejchoulostivějších součástek v telefonu, jejíž životnost ovlivňuje to, jak se k ní budete chovat. U telefonů s vyměnitelným akumulátorem je případné snížení parametrů baterie otázkou několika stokorun a jednotek sekund na výměnu. Bohužel stále více zařízení má pro běžného uživatele baterii nedostupnou a zásadní zhoršení vlastností automaticky znamená návštěvu servisu.

Server Lifehack uvádí, že nejvhodnějším postupem z hlediska životnosti akumulátoru je častější ale kratší nabíjení – konkrétně je lepší třikrát nabít, když indikovaná kapacita klesne na 75 %, než nabíjet jednou při deklarovaných 25 %. Když v baterii zbývá 25 % energie, bude její schopnost přijímat ji horší. Pokud budete baterii nabíjet pokaždé při indikovaných 25 %, vydrží zhruba 500 nabíjecích cyklů, tedy při denním nabíjení ani ne rok a půl. Jestliže nabíječku budete připojovat při 75 %, měl by akumulátor zvládnout až 2500 nabíjecích cyklů. Asi úplně nejhorším nápadem je úplné vybití telefonu a jeho následné nepoužívání.

To, jak se budete chovat k baterii, ovlivní její životnost To, jak se budete chovat k baterii, ovlivní její životnost

Pozor na nošení mobilu při sportu

V Obchodě Play jsou desítky aplikací pro měření sportovních výkonů, v návaznosti na to najdete v obchodech a e-shopech nespočet pouzder, určených k upevnění telefonu na tělo během sportování. Je ale nutné dbát na kvalitu takového obalu, neboť pokud pouzdro takzvaně propotíte, dostane se vlhkost do kontaktu s telefonem. Jistě nemusíme podotýkat, že odolností proti vodě se mohou chlubit jen vybrané modely, obvykle spadající do vyšší cenové kategorie. Telefonu, který vodě neodolá, pot určitě neprospěje, ba právě naopak. Efekt samozřejmě nemusí být okamžitý, nicméně dříve či později se prostě projeví například nefunkčností hardwarových tlačítek. Když už tedy budete chtít s mobilem sportovat, pořiďte si pro tyto účely opravdu kvalitní obal/pouzdro, nebo ho nenoste přímo na těle.

Nenoste mobil na těle během sportu Nenoste mobil na těle během sportu

Zajistěte smartphone během řízení

Integrovaný čip pro příjem a zpracování signálu GPS a řada navigačních aplikací v Obchodě Play udělala z mobilních telefonů praktickou a levnou navigaci do auta. Poměrně zásadním faktorem z hlediska životnosti mobilu je jeho umístění ve vozidle. Pokud ho budete vozit například v přihrádce vedle řadící páky či v kalíšku pro nápoje, snadno se stane, že při ostřejším brzdění nebo vlivem terénní nerovnosti na vozovce (která je u nás standardním jevem) skončí někde, kde by končit neměl – v lepším případě na podlaze, v horším pak pod pedály. Nemluvě o nejkatastrofičtějším scénáři, kdy se při nehodě z mobilu stane projektil, pohybující se prostorem vozidla rychlostí, kterou jste jeli před střetem.

Doporučujeme tedy nešetřit, pořídit si kvalitní držák a umístit ho tak, abyste na telefon dobře viděli a přitom nebránil výhledu z vozidla. Bude to dobré nejen pro vaši vlastní bezpečnost, ale i jistější pro telefon samotný.

Zajistěte smartphone během řízení Zajistěte smartphone během řízení

Chraňte systém před viry a malwarem

Tady si nemusíme posté opakovat, že viry v původní podobě, kdy se samy šířily z jednoho počítače na další, pro Android zatím stále neexistují. Nejslabším článkem pomyslného řetězu je tak stále uživatel, který si do telefonu stáhne škodlivou aplikaci a povolí její instalaci. Když se pak telefon začne chovat zvláštně, měla by prvním krokem být kontrola přenesených dat. Ta by indikovala například odesílání nějakých informací. Způsobů, jak dostat škodlivou aplikaci pryč, je více, mezi ty základní by měl patřit start v nouzovém režimu, případně obnovení do továrního nastavení.

Nejspolehlivějším způsobem, jak zajistit ochranu před škodlivými aplikacemi, je instalovat aplikace výhradně z oficiálního repozitáře Obchod Play, sledovat požadovaná oprávnění a hodnocení ostatních uživatelů.

Chraňte systém před viry a malwarem Chraňte systém před viry a malwarem

Využijte výhod cloudových úložišť

Využívání cloudového úložiště je jednou z nejlepších cest, jak zajistit, aby se interní paměť a paměťová karta nezahltila daty, která nemusíte mít nutně neustále u sebe. Kromě toho takovým opatřením minimalizujete riziko ztráty dat v případě havárie, ztráty nebo poruchy zařízení. Pro největší míru efektivity tedy doporučujeme využívat cloudová úložiště k provádění záloh v pravidelných intervalech.

Využijte výhod cloudových úložišť Využijte výhod cloudových úložišť

Co tedy dělat, aby vám telefon dlouho vydržel?

Při dodržení výše uvedených pravidel můžete ušetřit nemalé množství financí, které byste jinak investovali do výměny zařízení za nové. Dodržení několika mála zásad tak může pomoci nejen vašemu telefonu, ale příznivě se podepíše i celkové finanční situaci.

Chybí vám v tomto přehledu nějaký tip, který používáte pro to, aby vám telefon dlouho vydržel? Podělte se o něj v komentářích pod tímto článkem!

Zdroj: lifehack.org.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (48)