Jak nastavit Outlook s účtem na Exchange Serveru?

Jak-nastavit-Outlook-s-účte

Zejména ve velkých firmách je často jako řešení podnikové pošty používán Microsoft Exchange Server. Ačkoli Gmail již nějakou dobu účtu na Exchange Serveru podporuje, řada uživatelů, zvyklá na desktopový MS Outlook, ocení spíše mobilní aplikaci od Microsoftu. V tomto článku vám tedy ukážeme, jak v Outlooku pro Android zprovoznit (firemní) účet na Exchange Serveru.

Přípravy na nastavení

Prvním krokem bude stažení aplikace Microsoft Outlook do mobilního telefonu. Pro Android je k dispozici zdarma, bez reklam a jakýchkoli nákupů v aplikaci. Instalační balíček velký 45 MB lze použít na telefonech a tabletech s Androidem 4.1 a vyšším.

Microsoft Outlook
Microsoft Outlook

Dalším krokem bude zjištění informací, jež budete potřebovat ke správnému nastavení. Všechny údaje by vám měl sdělit správce vaší počítačové sítě, respektive poštovního serveru.

Co musíte vědět?

  • Název domény.
  • Uživatelské jméno (to pravděpodobně bude shodné se jménem, kterým se přihlašujete k firemnímu počítači).
  • Heslo (zde platí totéž, co v případě uživatelského jména).
  • Vaši e-mailovou adresu.
  • Adresu poštovního serveru.

Nastavujeme Outlook s účtem na Exchange Serveru

Nyní spusťte aplikaci Outlook na telefonu a první obrazovku potvrďte tlačítkem Začínáme. Hned v následujícím kroku budete požádáni o zadání e-mailové adresy. Aplikace se následně pokusí zjistit potřebná nastavení. Pokud se jí to nepovede (což bude ve většině případů), nabídne vám Ruční nastavení účtu.

Zde vás v prvním kroku čeká výběr typu účtu – pro Exchange Server tedy zvolte Exchange. V následujícím okně aktivujte přepínač Upřesňující nastavení a zadejte adresu poštovního serveru, doménu+uživatelské jméno a heslo. Nakonec si účet nějak pojmenujte – například Pracovní.

V případě, že narazíte na hlášení o chybném certifikátu, potvrďte ho tlačítkem Přihlásit se a pokračujte. Pokud se vše povede, Outlook vám nabídne možnost přidat další účet. Jestliže to nepotřebujete, použijte možnost Přeskočit.

Aplikace vás následně formou průvodce seznámí s některými funkcemi Outlooku na Androidu – mimo jiné třeba s tím, že kromě e-mailové schránky můžete používat svůj firemní kalendář, možností připojování souborů z různých úložišť, či funkcí prioritní pošty.

Následně proběhne stahování zpráv, které v závislosti na jejich počtu a rychlosti připojení může trvat i několik minut. Aplikace Outlook pro Android podporuje oboustrannou synchronizaci, takže například e-mail, který přečtete na mobilu, bude jako přečtený označen i v desktopové aplikaci. Zvládá samozřejmě i práci se složkami, pokud do nich třídíte svou poštu.

A to je z hlediska nastavení Outlooku s účtem na Exchange serveru vše. Jak vidíte, není to nic složitého a se svou pracovní poštou pak budete moci pracovat podobně, jako na notebooku či firemním počítači. Pokud byste raději svou pracovní schránku spravovali ve výchozí aplikaci Gmail, odkážeme vás na náš starší návod Jak na Androidu stahovat poštu ze Seznam.cz, firemních a jiných serverů.

Pracujete na mobilu jen se soukromou, nebo i pracovní poštou?
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)