Chrome 52: plynulejší videa, rychlejší načítání a šetrnější k baterii

chrome_52_ico

Dva týdny po vydání nové verze svého webového prohlížeče uvolňuje Google Chrome 52 i pro Android. K dispozici je v Obchodě Play, stávajícím uživatelům se aktualizace nainstaluje obvyklou formou OTA.

Výhody Chrome 52 byste měli zaznamenat především při přehrávání videí na webových stránkách. To by mělo být plynulejší, rychlejší a především šetrnější k baterii. Přesněji řečeno byla v této oblasti provedena vylepšení směřující ke zlepšení rychlosti a energetické náročnosti. Google sice tato tvrzení nepodkládá nějakými konkrétními daty, ale následující video ukazuje jasné rozdíly v rychlostech načítání.

Faster Load Time in Chrome Android 52

Faster Load Time in Chrome Android 52

Zatímco starší verze si po zahájení přehrávání ukládá do mezipaměti jen kousek videa, novější ukládá do vyrovnávací paměti před spuštěním videa a dělá to velmi rychle, což má za následek téměř okamžité přehrávání.

Chrome 52 nabídne při přehrávání videí i úsporu dat

Stranou bychom neměli nechat ani skutečnost, že přehrávání videí na Androidu nově spolupracuje s úsporným režimem dat. V praxi to znamená, že v tomto módu budou přenášeny a přehrávány menší datové objemy. Podle odhadu společnosti Google může úsporný režim ušetřit až padesát procent přenesených dat.

Chrome 52 má přinést zlepšení práce s videem Chrome 52 má přinést zlepšení práce s videem

Proč se Google v prohlížeči Chrome zaměřit právě na práci s videy? Z vlastních statistik totiž vyplývá, že každý týden uživatelé přehrají v tomto prohlížeči více než miliardu hodin videi. Velká část tohoto čísla se přitom týká mobilních zařízení.

Je ale důležité upozornit, že tato vylepšení se soustředí pouze na obsah ve formátu HTML5. U videí, která používají zásuvné moduly nebo jiné technologie, nepřinese nové Chrome žádný viditelný efekt. Google také poukazuje na to, že zlepšení bude nejvíce patrné u krátkých videí, což je v konečném důsledku dobře, protože většina videí na webu jsou krátké klipy.

Chrome 52 tedy není zásadní aktualizací, ale vzhledem k tomu, jak je populární přehrávání videí na mobilních zařízeních jde o velký pokrok. Další update pro Android s číslem 53 přijde s největší pravděpodobností v září.

Google Chrome: Fast & Secure
Google Chrome: Fast & Secure

Zdroje: venturebeat.com, androidheadlines.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (1)